Дюли цъфтят по никое време


Дюли цъфтят по никое време
Един от най-значимите представители на италианското белканто Бениамино Джили , чийто брат учителства в Бургас през 1939 г.
25 Септември 2009, Петък


Преди 50 години
Как преди половин век в бургаските села са се справяли с подобряване на пътната инфраструктура разбираме от броя от 25 септември на в. „Черноморски фронт”:



„На 20 т. м. по почин на общоселския комитет на отечествения фронт в с. Веселие се проведе масов трудов ден за събиране на чакъл за асфалтирането на площада. От ранна сутрин към „Корията” се отправиха десетки трудещи се, които започнаха да събират чакъл”.
Може би, ако приложим този почин днес, по-бързо ще решим и проблема с преасфалтирането на бургаските улици и булеварди.
А сега да видим какво са мислили съседите за нас през 1959 г.:
 „Успехите на социалистическата ни родина вече не могат да бъдат отминати и от нашите съседи – Турция и Гърция, където се наблюдава упадък на националната икономика. Така например турският ежедневник „Журнал д’Орион” (Анкара) запознава читателите си с всенародната безплатна медицинска помощ в България. Посочва се, че понастоящем в България на 750 души се пада 1 лекар... Въпреки шовинистичния бяс, който е обхванал напоследък гръцките управници, въпреки преградите, които се издигат за културното ни и икономическо общуване, истината за големите успехи в социалистическото изграждане на България не може да се скрие от турския и гръцкия народ”.

Преди
70 години

Необичайно природно явление са наблюдавали бургазлии в ранната есен на 1939 г., което е отразил в. „Вечерна бургаска поща” в броя си от 25 септември:
„Поради продължителното хубаво време, в лозята край Бургас, в м. „Мерджемека” (близо до Камено, б.а.) дюлите, макар и още с плод, са цъфнали отново. Цъфтят и сливите”.
По същото това време мобилизираните от Бургас и Поморие са получили ценен подарък:
„По инициатива на лозарските дружества в Бургас и Поморие лозарите от двата града отпускат по 50000 кгр грозде за мобилизираните запасни”.
След два дена в същата газета излиза следното съобщение:
 „Забранено е производството на гумени мъжки шошони и дамски ботушки”.
Защо се стига до тази драстична забрана, не е дадено обяснение. На страниците на вестника обаче цари пълен баланс между лошите и добрите новини. За радост на лишените от гумени шошони читатели става ясно, че:
„Според сведения от бургаската инспекция по труда, безработни в Бургас почти няма. В много предприятия били ангажирани работници от други части на страната”.
Освен това за добруването на гражданството научаваме, че сериозно се е загрижило Комисарството по продоволствието, което, както информира пресата: „за последен път предупреждава съдържателите на гостилници, млекарници, шкембеджийници и др. п. да не намаляват умишлено порциите и да не режат хляба на повече от 6 парчета”.
И един светъл пример за днешните съветници в местния парламент с давност от 27 септември 1939 г.:
 „Сливенският общински съветник г. Георги Кеберджиев е подарил на бедните сливенски граждани възнаграждението, което следва да получи от заседанията на общинския съвет”.
Ще бъде непростимо да не споменем и една клюка от културно-просветния живот в Бургас от онова далечно време, с леко жълт привкус:
„За редовен учител по рисуване в италианското средно училище в Бургас е назначен и стъпи в длъжност г-н професор Катерво Джили, брат на големия италиански артист Бенямино Джили”.
Ще си позволим да светнем на непросветените, че въпросният световноизвестен брат е оперен певец, считан за един от най-великите тенори в историята на оперното изкуство, любимец на Мусолини и безрезервно предан към идеите на фашизма. Но такива са били тогава времената, да се надяваме, че не е предал тази своя съпричастност на своя брат, а той от своя страна – на своите бургаски ученици. 

Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас


В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки