Валери Симеонов: Ще изтегля проекта си за външното видеонаблюдение на Бургас


Валери Симеонов: Ще изтегля проекта си за външното видеонаблюдение на Бургас
Валери Симеонов
25 Септември 2009, Петък


Има други общини, които биха оценили обществено-полезния ми жест, за разлика от политическите малоумници тук, казва собственикът на кабелната мрежа на СКАТ ТВ

Автор: Катя Касабова

- Г-н Симеонов, мнозинството в бургаския ОбС гласува почти единодушно докладна записка на Ваклин Стойновски да се увеличи таксата за поставените камери за външно видеонаблюдение на СКАТ от 1 лв. на 22 лв. за точка. Причината – такава е наредбата за поставянето на рекламни материали по уличните и тролейбусни стълбове. Не Ви допуснаха да обясните от трибуната, нито пък чухме Ваше изявление извън залата. Защо мълчите?
-  Защото средствата за масова информация вървят, както винаги, след властта и са с властта. Това е причина моето мнение да остане неразбрано,  в разрез с най-елементарните норми за обективна журналистика. Напротив - видяхме противниците на камерите и на СКАТ да шестват във всички вестници и телевизии, без да бъде поискана моята позиция.
- На кого пречат камерите на СКАТ?
- На никого. Но СКАТ като телевизия пречи на много хора, защото  е с категорична позиция по всички обществено значими въпроси, не се страхува да каже истината, да се изправи срещу мутрите и срещу новоизлюпените политици, основно от ГЕРБ, които си повярваха, че с тях започва политиката в България.
-Много пъти в годините имахте възможност да се промените. Ако бяхте адаптивен, сега новите управляващи щяха да закрилят бизнеса Ви, нямаше да Ви притискат.
- Аз нямам проблеми, в бизнеса ми няма да настъпят загуби. Действието им е изключително първосигнално. ГЕРБ подкрепя инициативи срещу СКАТ, защото ние ги дискредитирахме с тяхната позиция за построяване на джамия в Меден рудник и сме спирачка срещу техните малоумни предложения в ОбС,  срещу тяхната пасивнпост и бездействиое. Примерите са стотици, няма да ги изброявам. Но основно ГЕРБ и другите икономически групировки в местната власт прокараха решението да се повиши цената за камерите, като си мислят, че това ще доведе до повишаване на разходите за бизнеса ми. Никой досега не ме е попитал какво печели и какво губи СКАТ от тези камери.
- Всъщност какво печелите?
- В момента абонатите на камерите са точно 70 плюс минус 5. Те плащат по 2 лева за услугата месечно. Приходите са 150 лева. Журналистите обаче не ги интересува истината, важното е да се злепостави Валери Симеонов и СКАТ, защото сме им конкуренти. Реализираният дотук цялостен мой проект за видеонаблюдение в община Бургас е 1,8 млн. лв. като инвестиция. Месечните разходи за поддръжката са близо 4 хиляди лева за всичките 160 камери, а не 260 както беше широко тиражирано.
-Кой разумен бизнесмен прави подобна инвестиция без гаранции, че няма да бъде порязан?
- Не от всичко трябва да се печели! Това е общствено мероприятие, с което допринасям за борбата с престъпността и за реда в града. Правя го с пълнто съзнание, че губя от това.  И решението на ОбС е обидно за мен, макар и благоприятно.
- Защо?
- Замислям се дали да не прекъсна тази дейност и да я пренасоча към други общини, които биха я посрещнали с благодарност, ще имам и полза. Впрочем нашата изградена дотук система е втората по мащаби след софийската, по-голяма е от варненската, като добавям, че те са реализирани с държавни пари. Не може човек да прави нещо добро и да получава непрекъснато обвинения за несъществуващи престъпления.
-Харчили сте безплатен ток на общината за поддръжката на камерите?
- И това нелепо обвинение чух от трибуната без председателката на ОбС Снежина Маджарова да ми даде възможност да разясня. Камерите харчат ток само на ТВ СКАТ. Има определени точки на свързване. Това са ниско енергоемки камери и няма един киловат час раход нито за общинатаната, нитро за частни лица. И никой не иска да знае защо са нужни. Няколко много тежки престъпления са разкрити благодарение на тези камери - сбиването пред у-ще „Кирил и Методий“ с намушкан човек, залаване на убийците в жк „Бр. Миладинови“. Мога да изредя много примери, при които от видеонаблюдението се респектира криминалния контингент. Редно е това да го кажат от полицията.  Почти ежедневно полицейските управления правят искания за сваляне на записи. Но вече отказвам, защото в началото на лятото предложих на бившия директор на МВР Васил Едрев да си направят апаратна и да наблюдават безплатно, за да не се ангажират непрекъснато мои служители. Той се отказа от моята услуга. Община Бургас и дирекция УКОРС активно я ползват на определени възлови точки, като например бариерата  при входа на „Александровска“ откъм гарата и т.н.  Следят неправилното спиране на автобуси по „Булаир“, задръстванията по основните пътни артерии.  Да не говоря за тези всичките 25 учебни заведеня и детски градини, Морската градина. Една добра камера струва около 4 хиляди лева. Съоръжението, което преобразува сигнала струва около 2000 лева . Това са доста разходи за мен. В момента  ОбС ми вдига таксата на 22 лева като израз на подход на  новоизлюпили се политици, които не желаят да влязат в дълбочината на проблема. Аз очаквах подкрепа от общинската администрация като заявител и ползвател, но не срещнах такава. Видях като цяло изключително нисък манталитет в залата на бургаския ОбС.
- Разбрахме, че този акт може да съсипе бизнеса на интернетдоставчиците?
- Кабелите на СКАТ 99% са под земята. Да му мислят всички, които ще трябва да плащат 22 лева за това, че са си закачили кабел на стълб. Очаквайте скоро да повишат цените на услугите си.  Това е жесток удар по време на криза . Държа да подчертая – това се дължи на решението на ОбС-Бургас.  На някои места услугата интернет може да бъде и прекратена. Ощетява се масовият потребител на кабелна телевизия и нтернет.  СКАТ е монтриал 30 камери на общински стълбове. Всички останали камери, до 160, са монтирани в частна собственост.
- РДНСК какво казва по въпроса?
- Нека видят становището на РДНСК. До момента има становища Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета за електронни медии, на прокуратурата също – няма закононарушения.  Камерите са част от глобалния проект за видеонаблюдение, в него не се изисква да посочваш всяка точка. 22 лева струва рекламната услуга, на която има текст. На камерите ни не пише  СКАТ. По светофарите нямам нито една поставена камера. Но това е друг въпрос, върху който никой не се замисли. Важното беше върху Валери Симеонов да се изсипе поредната кофа с помия.


В категории: Интервю

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
от кара баир
25.10.2009 16:04:51
0
0
гювеча е важен за този нищо друго
7
cosigin
02.10.2009 17:27:47
0
0
Съвременно, модерно решение. Поздравления г-н Симеонов!
6
хопси
28.09.2009 14:48:59
0
0
Не се огорчавайте г-н Симеонов!Всички разбираме защо не искат вашите камери. За да не може да бъде уличен чрез тях някой от тези на които им пречат.Защото ако няма камери,няма да снимат някой нарушител, хипотетично да предположим лице от властваща партия например ,и нещата може да се позамажат.Иди доказвай после , че той бил виновен.
5
хопси
28.09.2009 14:48:58
0
0
Не се огорчавайте г-н Симеонов!Всички разбираме защо не искат вашите камери. За да не може да бъде уличен чрез тях някой от тези на които им пречат.Защото ако няма камери,няма да снимат някой нарушител, хипотетично да предположим лице от властваща партия например ,и нещата може да се позамажат.Иди доказвай после , че той бил виновен.
4
28.09.2009 14:24:47
0
0
Ама знаете ли колко им пука на хората за Симеонов и Скат.
3
26.09.2009 09:40:44
0
0
гаден ти е на теб коментара. Първосигнален коментар на задръстеняк, който не вижда по-далеч от носа си. Гледам на Вуте да му е зле, не на мен да ми е добре, нали така?
2
26.09.2009 09:13:01
0
0
Гадно е да не си на власт, нали ? Каквото повикало, това се обадило.
1
Мария
25.09.2009 16:51:10
0
0
Една добра идея!В България е така,всичко добро трябва да се разрушава,особено ако идеята е на "Скат".Проекта е много добър особено за училищата.Нали всички мислят за децата?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки