Всички с право на „ин витро“


20 Септември 2009, Неделя


Общинският съвет прие Правилника за "ин витро" процедури. Докладната записка беше разгледана по предложение на д-р Антонио Душепеев - председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към ОбС.


С болшинство съветниците решиха да отпаднат два от критериите. Първият е свързан с определяне на възрастова граница. Според проекто-правилникът право на процедурата имаха жени до 40 години и мъже до 45. Това предложение беше отхвърлено с мотив, че възрастовата граница на хора, желаещи да имат деца, нараства с годините. Отпадна и изискването лицата да са се подлагали на "ин витро" продедура поне веднъж.
Правилникът урежда самата процедура. Освен лични данни и декларация, удостоверяваща липсата на кръвно родство по права и по съребрена линия до четвърта степен между заявителката и нейния партньор, се изискват и редица етапни епикризи. При непълноти в подадените документи се дава тридневен срок за отстраняването им. Списъкът с одобрените кандидати, както и размерът на отпуснатата сума се гласува от ОбС.
Критериите, определени с Правилника изискват кандидатите да са български граждани с адресна регистрация в Община Бургас и жители на общината в последните три години, да са здравно осигурени, да е налице доказан стерилитет. Кандидатстването е за един опит в рамките на тукещата година и не ограничава правото и възможността за кандидатстване за финансово подпомагане от Център "Фонд за асистирана репродукция". Средствата са в размер на 2 хиляди лева.
Гласуването на Правилника стана след като през февруари съветниците заделиха в бюджета 200 хиляди лева за финансово подпомагане на процедури "ин витро" на лица с репродуктивни проблеми.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки