Димитър Николов: Не горя от желание за втори мандат


Димитър Николов: Не горя от желание за втори мандат
18 Септември 2009, Петък


Ако питате за доброто на  Бургас, думата на гражданите тежи повече от моята и на Димитър Бойчев взети заедно, казва кметът след близо две години управление


Автор: Катя Касабова

- Г-н Кмете, навлизате във втората половина от мандата – момент, в който всеки разумен местен управник си задава въпроса с какво хубаво ще го запомнят  избирателите, за да посегнат втори път към неговата бюлетина. Какво запомнящо се ще оставите Вие?
- Първо, още не е приключил мандатът, пък и аз бих си задал въпроса дали изобщо да посегна към втори. Това, което реализираме като обекти става пред очите на всички, включително и бъдещите проекти за града се оповестяват максимално. Ежедневната ми работа не се води от мисълта да бъда кандидат за кмет втори път. По-скоро обратното.  Претегляйки нервите, тревогите и ежедневните неприятности, както и постоянния отпор при реализацията на всяка една инициатива – мога да кажа: не горя от желание да си оставам кмет. Виждате, че досега не съм стартирал нито един проект, който да не бъде атакуван, да не бъде организиран поне един инициативен комитет срещу която и да е инвестиция. Но едно е сигурно: за следващия кмет ще допринеса много повече, отколкото наследих.
 -Бихте ли конкретизирали в какво точно ще внедрите 16-е милиона лева банков кредит, които ще връщаме в следващите 8 години?
- В детски градини, басейни, спортни комплекси, разширение на улици, изграждане на канализации… И несправедливо Община Бургас е доведена до положение да тегли банков кредит, защото реално гражданите и бизнеса в града достатъчно внасят в републиканския бюджет. И ако имаше реална система на децентрализация и разпределение на републиканските данъци в посока общините, картината щеше да е точно обратната – щяхме да имаме достатъчно ресурс, с който ние да даваме на другите заем. Само за м.г. Бургас е платил на държавата 84 млн. лв. корпоративен данък, без нито лев да е останал в общината. Смятам, че не по- малко от 50 % трябва да остава при нас – така е в белите европейски държави.
- Общините Ямбол и Сливен се тресат от корупционните схеми на своите кметове от ГЕРБ Георги Славов и Йордан Лечков. Спите ли спокойно, че и тук няма да излязат подобни кирливи ризи?
- За това най- малко се притеснявам. Но сънят ми се нарушава много често заради трагични инциденти, които се случват - тежки катастрофи, убийства, пожари…Държа първи да бъда уведомяван, независимо в колко часа се случва това. Не бих се съгласил, че моите колеги от Ямбол и Сливен имат подобни проблеми. Приемам атаките срещу тях като политическо заяждане на местна основа, но това е част от политиката.
- Чия дума тежи повече пред Бойко Борисов – Вашата или на Димитър Бойчев -  шефът на ГЕРБ, на когото отстъпихте своето място в централния орган на партията?
- Когато темата е за доброто на града  и това е думата на гражданите на Бургас, тя тежи повече от моята и на Димитър Бойчев взети заедно.
- Във вестникарската гилдия се носи слух, че конкурсът за избор на агенция, през която да минават обявите на общината срещу комисиона, се налага под диктат на премиера Борисов - с предизвестен победител софийската фирма за реклама ВГБ на „Труд“ и „24 часа“, които са собственост на немската ВАЦ. Зрее скандал сред печатните издания. Можете ли да гарантирате, че условията на конкурса не са съставени за точно определен победител?
-  Макар и да не съм възложител на тази обществена поръчка, мога да кажа с усмивка, че въпросът ви е сякаш изваден от „Теория на конспирациите”. Това е една от стотиците процедури по ЗОП, която се обявява, защото изискването на закона е такова. Убеден съм, че самите медии искат да се спази закона. Условията за участие са прозрачни, комисията, която ще оценява кандидатстващите – разностранна, всеки има право да кандидатства. Ще спечели този, който даде най- изгодни условия за общината и няма как да се случи друго. Каня всички печатни медии да участват в заседанието на комисията, те имат право да бъдат наблюдатели.
- Административните дела срещу Общината за изсичането на старите дървета по „Цар Симеон І“ продължават на следваща инстанция. Имате як отпор от групата еколози, представлявани от външни за Бургас, мастити адвокати. Ще посмеете ли да сечете и на други улици, които се нуждаят от подобен голям ремонт?
- Инфраструктурата на Бургас отдавна не отговаря на реалностите. Няколко възлови улици в Бургас спешно се нуждаят от преустройство, за да поемат потока от пешеходци и автомобили. Не съм спрял да мисля в тази посока. Само че, този път няма да обявя предварително, кои ще са тези улици, докато не обследвам предварително всяко дърво и всяко стръкче по тях.
- Преди половин година рекламирахте амбициозен проект за ларго. После нещата замряха. Ще го имаме ли?
- Проект за ларго не съм показвал. Обявих, че стартирам проектиране на централната пешеходна зона на града. Проектът е готов, в последна фаза е остойностяването на първия лот – от площад „Тройката” до жп гара Бургас. До края на месеца ще имаме информация за средствата, които са необходими за пълната реконструкция и моментално ще го включим в Оперативната програма за подобряване на градската сред. Нека да стискаме палци да спечелим. Защото най- красивият град в България заслужва най-красивата пешеходна зона. Надявам се, че и вашите читатели ще се съгласят с това.
 - Знаете ли каква е съдбата на спешните мерки, които ОбС гласува да бъдат пратени на новото правителство по време на юлската сесия ( интервюто е взето във вторник-б.а.)? Иде реч за детелините при кръстовището Меден рудник-Созопол и надлез над товарната гара - преди всичко отпушването на трафика в този район. Разбрахме, че председателката на ОбС Снежина Маджарова нищо не е свършила.   
- Радвам се, че с колегите от Общинския съвет работим в пълен синхрон, когато се касае за стратегическите проблеми на Бургас. Убеден съм, че изграждането на Детелината на изхода за Созопол и Средец, ще стартира в началото на 2010 г. В противен случай депутатите от бургаския избирателен район не трябва да се връщат в Бургас. Всички проекти, които бяха изпратени до предишното правителство са изпратени и на новото. Още на втория ден от встъпването му  в длъжност  с тях беше запознат и областния управител, радвам се, че те станаха и негова кауза. Не съм съгласен с констатацията ви за председателката на Общинския съвет, а и не е удачно да коментирам изобщо общинските съветници – да не забравяме, че все пак са ми началници.
 - Доволен ли сте от предадения миналия месец Общ устройствен план, изготвен от варненско сдружение със скандално участие на хора около ДПС?
- В момента сме в процедура на обсъждане и имаме възможност да даваме всякакви предложения и забележки към проекта за ОУП. По основните изисквания фирмата спази ангажиментите си. Даже приятно се изненадах от големия превес на зелените зони в него. Очаквам коментарите и препоръки на компетентните специалисти в общината и извън нея, както и на заинтересованите граждани.
- Вярно ли е, че строителната програма на Общината поради икономическата криза, е свита наполовина? Такава информация изтече от УС на НСРОБ (националното сдружение на общините).
- Приоритетните проекти, които са важни за Бургас и са гласувани от Общинския съвет са в ход. Някои от тях вече приключват. Единствено намалените приходи в общинския бюджет могат да окажат влияние върху по- маловажни проекти .
-  Защо се отказахте от строеж на подземен паркинг пред „Краставицата“?
- Защото това беше тема преди две години, когато не бяхме в условия на финансова криза и имаше инвестиционен интерес. А и аз наследих влязъл в сила подробен устройствен план, в който фигурираше този подземен паркинг. Процедурата приключи отдавна, подземен паркинг няма да се строи, напротив, в момента съм възложил проектиране за благоустрояване на парковото пространство. Ще започнем с детските кътове. Примери за добре изглеждащи детски кътове в Бургас мога да ви дам десетки.
- До кога ще търпите концесионерът на бъдещия проект за подземен паркинг пред пл. „Кирил и Методий“ да богатее от бездействието си – първата копка трябваше да е преди една година?
- Всяка година в общината влизат по 145 000 лв. концесионна такса за този площад.  Общината го е предоставила за безплатно паркиране на нашите съграждани и гости на Бургас. Не търпим никакви загуби, напротив. Отделно – след като влезе в сила синята зона, този площад ще стане зона за платено паркиране, чиито приходи, както и концесионната такса пак ще влизат в община Бургас. Така че за една и съща територия, ние ще получаваме двоен приход. Вие преценете кой губи и кой печели. До момента не съм видял внесени работни проекти за подземния паркинг, а гаранции бяха давани няколко пъти от фирмата. Ако Общинският съвет прецени – договорът може да се развали, тогава обаче ще се лишим от прихода от концесионна такса. А засега, няма обявен интерес към този обект от други инвеститори - Значи таксите от Синята зона ще влизат в общинското предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи“. Съсредоточавате твърде много пари в ръцете на шефа му Живко Иванов. Имате ли му доверие?       
- Имам доверие на служителите от пряката администрация най- малкото,  защото няма механизъм да се „заиграват”.  Реално средствата от Синята зона ще се контролират не от Живко Иванов, а от служителите на финансовата дирекция. Хубавото е, че вече сме на финала и имаме подкрепата и разбирането на общинския съвет и оттук нататък Синята зона в Бургас само може да расте и приходите да се увеличават. Декларирам, че всеки лев, който влезе от местата за паркиране ще бъде инвестиран изключително и само в пътната инфраструктура на Бургас. А тя има голяма нужда от обновяване. А за общинските служители – винаги си имам едно наум и при първия доказан повод – пътищата ни ще се разделят. Ще съм благодарен, ако получавам информация от нашите съграждани, за случаи когато служител си е превишил правата. Ежедневно си чета имейла. В същото време, като че ли сме обременени от комплекса, че общинските служители непременно са крадци и разбойници. Може би моите предшественици не са направили достатъчно, за да опровергаят това наложило се мнение. Но аз ежедневно се боря, нещата от ден на ден стават по- добри и съм убеден, че гражданите започват да ни вярват. И се радвам, че това става по- времето, когато аз съм кмет. 


В категории: Интервю

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Борислав
13.11.2009 14:20:46
0
0
кмета Николов за 1 година направи повече, отколкото Йоан за 12, затова покажете малко повече уважение към него!
1
хопси
18.09.2009 13:56:35
0
0
Аха.То и Борисов не искаше да става министър-председател!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки