Лицето на Айрянов, тройният убиец


Лицето на Айрянов, тройният убиец
Жертвите му гният в гроба, а той си е у дома в с.Извор, майка му го брани - Снимки Митко Димитров
18 Септември 2009, Петък


Излезе още един мъртъв в катастрофа с него преди 10 години


Автор: Красимир Томов

Заварихме го в двора на къщата му в бургаското село Извор. Миналата събота по обед 31-годишният Владо Айрянов, който уби на бургаския  бул.“Т.Александров“ трима души миналия месец, гледаше телевизия и пушеше цигари под козирката на триетажния си дом. Айрянов изпадна в истерия, когато ни видя и се разкрещя: „Изчезвайте, ще се обадя на адвоката си!“ До този момент официалната версия на прокуратурата беше, че виновният пиян шофьор е с опериран бял дроб, счупени ребра и че се лекува в болница. Адвокатът му Благой Потеров, който е сред най-високоплатените защитници на подобни обвиняеми, пък забранява достъп до него и твърди, че не е виновен за ПТП-то, защото преди фаталния удар неговото „Алфа Ромео“ било бутнато от друга кола и затова загубил контрол.

Пияният водач на „Алфа Ромео“-то отново е имал късмет, откъм шофьора колата е останала здрава



Докато в събота опитвахме да проведем смислен разговор с майка му Тонка Айрянова, Владо на няколко пъти влезе и излезе от къщата като сипеше заплахи срещу екипа ни, че ще ни съди, ако посмеем да публикуваме негова снимка.
„Вървете си, моля ви, не е наред с нервите, а не иска да иде на психиатър, ние сме почернени завинаги, в затвора синът ми няма да издържи“,  разплака се майката. Нея заварихме да прибира нацепените на улицата дърва за огрев през зимата. Без да ни погледне и да промълви дори и дума, край чешмата в двора, баща му методично режеше главите  на оскубани кокошки, разпарчетосваше ги и ги тикаше в буркани. С това посещението ни у Айрянови се изчерпа. Дойдохме в Извор, защото предния ден, когато публикувахме драмата със заглавие „Защо плаче Иван“, в редакцията се обадиха няколко души, за да ни разкрият нови моменти от биографията на Владо.

 Вдясно са части от разчленените тела на Красимир, Дани и майка й Радостина, от фолксвагена е останала купчина ламарина



Курбанът и разпивката
Как е преминал за пияният Айрянов денят на Света Богородица, събота, 15 август, до страшния час на катастрофата, когато прелетява с алфа-ромеото над разделителния масивен бордюр по булеварда? По това време оттам  минава целият поток към Южното Черноморие. Колата му минава в насрещното движение и се стоварва върху голфа на Красимир Иванов (24 г. от Бургас).Голфът се преобръща няколко пъти и заедно с водача загиват спътниците му Даниела Колева (26 г., родом от Сливен, но живее и работи в Бургас) и майка и Радостина Димитрова (24 г.) Тук отваряме скоба, за да поясним, че в предния брой разказахме за непреодолимата психическа травма, която остави това тройно убийство у най-близките им. Защото всъщност мъртвата Даниела и приятелят на Красимир – Иван са стягали сватба. Същото се отнася и за останалата жива, но вече сама – Поли, която пък е приятелка на Красимир. Двете двойки са били неразделни.
„Не знам какво му стана на Владо, беше у нас с едно приятелче – бях направила курбан за здраве, всяка година му раздаваме, защото преди време получи преплитане на червета и щяхме да го изтървем. Беше много горещо. Тука пийнаха малко, но какво им стана, не знам – скочиха и казаха, че ще продължат в кръчмата“, разказва майката Тонка през сълзи. Тя не иска да признае колко концентрат са изпили двамата на курбана, нито пък потвърждава думите на своите съселяни за истинския му повод. В кръчмата в центъра на Извор, Владо пристига към 15 часа, започва да крещи на клиентите, да буйства. Изпива две бири. „Беше много раздразнителен, но той поначало е заядлив, често пие, същия ден посегна към тонколоните и ги изключи, защото музиката му пречела“, разказа очевидка на ексцесията, но не пожела да я цитираме с името, защото бил отмъстителен. От съседните маси разбрали, че Владо ще потегля с колата си към Бургас и един от познатите му скочил, взел ключовете от ръцете му и го пратил да изтрезнява. Стигнали да бой. Пияният успял с кавга да си върне обратно и отпрашил сам към Бургас. В момента на сблъсъка е бил с 1,5 промила.

Как загинал Златин
В селото се говори, че курбанът у Айрянови, (които иначе били много кротко и работливо семейство – изкарвали си хляба от производство на дини и пъпеши), бил заради катастрофа отпреди 10 години. Тогава на отбивката между Крушевец и Ново Паничарево тримата приятели – Владо, Наско от Велинград и 22-годишният тогава Златин Станков Пеев от Извор, катастрофират самостоятелно. Златин загива на място. Според заключенията на вещите лица, излиза, че мъртвият е бил зад волана. В Извор се носят обаче други слухове – от този, че момчето се е возело на предната седалка, а Владо е шофирал, до версията, че двамата се спречкали  за волана – не могли да се разберат в каква посока да карат. Така се забили в канавката с огромна скорост. По тази причина всяка година на Богородица, Айрянови давали курбана.  
Не посмяхме да търсим родителите на Златин. Предупредиха ни, че няма да говорят за все още незарасналата рана.
Оттогава, когато Айрянов е на 21 години, досега ето как се развива биографията му на шофьор: два пъти е съден за шофиране в пияно състояние. На 19 юни 2006 г. е хванат да кара с 1,38 промила, районният съд му налага глоба 600 лв. и 4 месеца лишаване от правоуправление. Точно пет месеца по-късно отново е хванат да кара пиян – с 1,63 промила. Следва присъда от два месеца без книжка и пробация от 6 месеца. Има общо 11 нарушения на закона за движение по пътищата.  
 
Красимир и Поли, Дани и Иван (отляво надясно) – посрещат заедно 2009-а, последната си Нова година

  
Отворено писмо 
12 хиляди лева глоба за пиян шофьор!
до
Президента на Р България
Министър-председателя
Председателя на Народното събрание
Главния Прокурор
всички граждани на Р България
 
Господа, на 15.08.2009 год. в Бургас шофьор употребил алкохол се качи на личния си автомобил и преминавайки по бул.”Тодор Александров” (Околовръстен път), изпусна управлението и прелетя през ограничителния пояс в насрещното движение, като удари челно автомобил VW Голф 2. Тримата пътници в него останаха на място, пияният шофьор е без опасност за живота!
Тримата пътници са нашите най-близки приятели, с които споделяхме живота си - Красимир Иванов на 24 години, Даниела Колева на 26 години и майка й Радостина Димитрова на 44 години. Загубата ни е огромна!
В нашата държава няма наказание за изроди, които с цялата си небрежност се качват на колите си, употребили голямо количество алкохол и се превръщат в убийци, които убиват наред!
Време е нещата да се променят! Не сме единствените, които са изгубили толкова нелепо своите близки.
Затова призоваваме всички граждани да упражнят натиск върху управляващите и с общи усилия да спрем тази война.

Нашите искания  са:
1. Обезопасяване на пътната инфраструктура на територията на Община Бургас и по специално бул.”Тодор Александров” (Околовръстен път).
2. Спешни промени на законодателната уредба, с цел максимални наказания и специално отношение към нарушителите на закона за движение по пътищата, особено към тези с повече от едно нарушение.
3. Доживотно отнемане на свидетелството за правоуправление на МПС при констатиране на нарушение – наличие на алкохол в кръвта.
4. Провинени шофьори да полагат задължителен обществено полезен труд, който да се изразява в помагане в Центровете за спешна медицинска помощ.
5. При употреба на алкохол над 1.5 промила в Италия са приели закон да конфискуват автомобила в полза на държавата. В нашия НК тази точка я има от 50 години, но магистрати са поискали да не се прилага. Да върнем тази точка в закона!
6. При шофиране в нетрезво състояние и причиняване на тежки телесни повреди и смърт в САЩ има закон, в който е описано, че деянието се третира като предумишлено убийство, а не убийство по непредпазливост както е при нас! Настояваме за промяна и на нашия закон!
7. Глобите за пияни шофьори в Италия са в размер на 6000 евро и са обнародвани в Държавен вестник от кабинета на Романо Проди през 2007 година. Такива трябва да са санкциите и у нас.
8. Да се сложат камери за измерване на скоростта на участъци с концентрация на ПТП, възлови кръстовища, прави участъци на които е възможно да се развие голяма скорост. Особено на бул. “Тодор Александров”. Само ограничителните табели не плашат шофьорите.
9. При причиняване на смърт или тежки телесни повреди след употребата на алкохол, при повдигане на обвинения срещу водача да се назначават служебни защитници без право на лични адвокати!
10. По голяма превенция по пътищата - акции, осигуряване на повече патрули и постове за проверка на водачите.
Надяваме се да ни подкрепите, като всеки един от Вас даде своето съгласие с подпис и се замисли, че всеки може да е на нашето място. Никой не е застрахован!
Подписката ще започне пред вратите на Бургаския свободен университет идния понеделник.


В категории: Репортажи

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
митко
19.08.2019 04:38:26
1
0
този владо си живее спокоино а жертвите му гният под земята,сега тормози съседи те си в меден рудник,пропищяли са от него.Сега не пие но се друса и прави скандали лаже и маже наред,пуснати са над 7 жалби срещу него в 4то рпу и нищо,убиеца на млади хора продалжава да прави каквото си иска .Отвратен сам
5
vanessa
03.06.2012 06:46:44
0
0
Ама ти луда ли си! Да беше пукнал шибаният ти ПИЯН "братчед-чичо"! А ти по-добре си трай, вместо да говориш глупости! Когато някой пиян боклук убие твой скъп човек, тогава заповядай и ни разясни какво мислиш по-въпроса!
4
izi
27.02.2012 12:50:52
0
0
toi ne e bokluk i ne e kazval takiva dumi da ne si gi izmislqt i na i stina sygo butnali zatova e izgubil kontrol..........zatva pyrvo da nau4kat ko stava i togava da pi6at az jiveq v tva selo se pak i toi mi e brat4et--4i4o.[cruel][cruel][helloween]
3
До приятел
07.07.2010 21:43:02
0
0
Тоя боклук го осъдиха на няма 5г. затвор!!!!! явно в тая държава хората трябва да вземат нещата в свой ръце!!!!! Краси, Дидка и Радост сигурно са се обърнали в гроба от тая присъда!!!! Дано все пак тая присъда не падне на по-горна инстанция а да му дадът повече!!
ПОЧИВАЙТЕ В МИР!!!
2
приятел
18.06.2010 08:11:50
0
0
Радвам се че продължавате да пишете за случая.Тази статия я виждам едва сега.Бих ви помолила ако е възможна да давате линк към другите ваши статии .Ако имате нова информащия за делото което скоро приключи също да я публикувате.Благодаря Ви.
Снимката на трите тела ме върна назад във времето и ме накара да разбера най-накрая че те няма да се върнат.Скоро имах прекрасен сън.Аз бях в заведение.Мернах силуета на Дани но си помослих че съм се объркала защото тя загина.След няколко минути отново видях Дани и ококорения поглед на приятел който стоеше до мен.Тогава си казах че не съм грешала.Изтичах вън и я попитах защо се е криела толкова време а тя с широка усмивка ми каза че така е трябвало,че не е трябвало да знаят че тя е жива и катастръфата е била исценирана .Радост стоеше усмихната до една кола на около десеттина метра.Дани отиде при нея и съня ми свърши.Сутринта всичко ми се виждаше като истина.Сякаш беше се случило в реалния живот.Даже търсих информазия в интернет за развитието по случая и глупавото беше че очаквах да прочета че те наистин аса живи.Искам да говоря с някого за нея.Съжалявам че не и казах колко прекрасен човек беше тя и колко много я обичах като приятелка,приятелка която вече нямам.Не мога да се примиря че не отидох на погребението въпреки уважителната ми причина.Имам толкова неизказани думи към нея.Споделях с нея и сълзите и радостите,споделях всичко.Сега споделям но на гроба и...След два месеца става 1 година то смърта им ,болката е толкова силна че сякаш беше вчера.
Надявам се да напишете отново статия за тях на 15 Август 2010
1
Асен Проданов, Бургас
24.09.2009 10:11:57
0
0
На времето имах голямо желание да следвам право и в последствие да работя като адвокат. Харесваше ми тази професия. През последните 20 години обаче се отвратих от нея и се радвам, че не я избрах. Непрекъснато ставаме свидетели как адвокати се стремят да доказват абсолютни неистини, за пари са готови да обявят черното за бяло и от девет кладенеца вода да извадят, но да оневинят отявлени престъпници. Ако бях станал адвокат, изключително трудно бих се ангажирал със защитата на кой да е. Никога не бих защитавал явни убийци, мафиоти, мутри, рецидивисти, изнасилвачи, грабители и всякакви други извършили сериозни престъпления за какъвто и да било адвокатски хонорар. Считам такова обвързване с престъпници за съучастие в престъпленията им, за недопустимо прикриване и изопачаване на истината, за проява на изключително лош морал. Съвестта ми не би позволила да се сближавам с престъпниците като техен платен помагач. Не мога да се превърна в неодухотворен касов апарат и банкнотоброячна машина. Но виждаме, че има хора за всичко, такива които нямат скрупули, а за пари са готови да бъдат защитници и на дявола.
Пиша всичко това, визирайки медийно известни имена на адвокати, които защитаваха майчински едни от най-кошмарните изверги у нас през последните 20 години. А също и на тези, които вече градят грозни защитни стени около убийци като Владо Айрянов и на мутри като тези, които предизвикаха поредния кървав инцидент преди броени дни в Бургас. Чудя им се, с каква съвест заспиват такива хора? Нима не ги измъчва чувството, че ще нанесат допълнителен жесток удар по невинни и потърпевши? Или просто им е достатъчно, че ще спечелят добри пари от това си дело?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки