Граничари пазят бутафорна изложба на Острова


Граничари пазят бутафорна изложба на Острова
Снимки Митко Димитров
13 Септември 2009, Неделя


В прокуратурата имало сигнал, че някой може да посегне на стената от итонг, вдигната на „Света Анастасия“

Автор: Светлана Николова

Гранична полиция е поела охраната на остров „Света Анастасия“ до края на септември. В това се увери на място екип на вестник „Десант“ през уикенда. Униформените били изпратени там от Окръжна прокуратура-Бургас заради анонимен сигнал, че еколози имали намерение да събарят бутафорната изложба от купчина тухли итонг. През целия ден в събота обаче, желаещите да посетят експозицията на абсурда, изтипосана по повод 20 години от събарянето на Берлинската стена, бяха точно 10 на брой.




Както се очакваше, въпреки гръмките слова на организаторите от новосъздадената фирма „Код комюникейшънс“ Кирил Калев и Елена Филипчева, организиран транспорт до Острова нямаше. Малцината посетители сами договаряха корабчета разходка от Мостика на Бургас и лодки от Рибарското селище.
Пълен провал се оказа и „официалното откриване“ на псевдокултурното събитие, насрочено за началото на тази седмица. Лошото време, проливният дъжд и бурното море попречиха на няколко ВИП гости да видят нещо изумително по рода си.


Кирил Калев (в средата) обеща в следващите два месеца да изгради още по-грандиозни Берлински стени в Русе и Пловдив. Както се вижда, в днешна България за много смислени дейности никога няма пари, но за подобни безидейни халтури като тази, винаги ще се намерят едни 100 бона (примерно)


Въпросната “Берлинска стена” представлява около 15 панела, изградени от тухли “итонг”, пръснати по поляната на малкия остров. Върху тях има всевъзможни цапаници, изрисувани от “известни художници”, по думите на Калев. Кои са тези популярни имена, той не спомена дори на организираната за журналисти разходка до „Света Анастасия“ миналия петък. Не е ясно и кога конкретно самите художници са се появили на Света Анастасия, за да творят. Тухлите бяха стоварени на острова във началото на миналата седмица. В четвъртък те вече бяха поставени, а в петък, когато бе откриването на експозицията, никакви художници на острова нямаше.

Граничарите умираха от скука през почивните дни. Нито един атентатор не се мярна тези дни на острова

Калев не спомена и, дали проектът със стената е с финансиране по някоя европейска програма. Съдейки по изпълнението му обаче, вероятно става въпрос за точно това. Към тухлите има и две съпътстващи прояви, наречени съответно “музей” и “библиотека”. Музеят е в една стая, помещаваща се в почти рухналата сграда на някогашния музей на острова. В стаята има грамофон, малко плочи, легло, телевизор “Опера” и чашки за ликьор. Междувпрочем, голяма част от интериора си беше там и преди намесата на Калев и Филипчева. В библиотеката – също една стая в постройката, са захвърлени една купчина книги. За да не се подведат посетителите, на вратата и с тебешир е изписано какво точно трябва да представлява тази стая. И двете помещения през почивните дни бяха заключени, а в разпъната шатра пред бившите спални помещения на стария манастир явно скучаеха трима гранични полицаи.
Калев така не обяви, колко точно лева са похарчени за ексцентричната идея. Но каза, че стената на острова му струвала 20000, които набавил от спонсори и от лични спестявания на фирмата си “Код:комюникейшънс” (както „Десант“ вече писа, дружеството е регистрирано през април т.г.) . Всъщност, оказа се, че 20 000 лева само е дала община Бургас. Толкова струвало цялостното почистване на острова в средата на август. За сметка на това пък, отдел култура към общината реши максимално да се възползва от „Стената“. И от Острова. На 12 септември там ще се проведе международна писателска среща в рамките на Четвъртото Черноморско издание на популярната рубрика на списание БТА - ЛИК "Последна страница".



Какво ще видят най-известните автори от черноморския регион (както е анонсирано в програмата), показваме в снимки, които не се нуждаят от коментар.





В категории: Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки