Кметът Георги Славов източи парите на Ямбол


Кметът Георги Славов източи парите на Ямбол
Георги Славов, кметът май ще се запише в историята на Ямбол като най-големия разсипник - Снимки СКАТ ТВ
13 Септември 2009, Неделя


Водопровод от 2 км изчислил за 4 млн.лв., а чистотата на общината поверил на себе си и Лечков

Автор: Ваня Чечева

Градоначалникът със широките пръсти (както вече го наричат жителите тук) е натрупал борчове от 14 милиона лева чрез действия, които на пръв поглед може да извърши само луд човек. През 2008 г. дълговете на общината към частни фирми са 6,5 млн.лева. Това е повече от половината от общия годишен размер на собствените приходи на общината. Договорите са разписвани от Георги Славов между септември и ноември 2008г., когато икономическата кризата в България беше навлязла в най-опасната си фаза и всички кметове в страната затягаха коланите в очакване на пика.

Шедьовърът на обществените поръчки.
Така може да бъде наречен плана на кмета да похарчи 4 милиона лева за два километра водопровод на ул."Граф Игнатиев" в града.Простата сметка показва,че един километър от тази тръба струва на ямболии колкото метър от мостовете в Манхатън, например. Изключителното тук е не само сумата, която трябва да се брои на изпълнителя  "Диана комерс1"ЕООД. Защото договорът с фирмата е подписан на 10 ноември 2008 - по времето, когато обектът е наполовина завършен, а в предмета на поръчката е включено проектиране и строителство. Излиза, че проектирането е извършено впоследствие, тъй като строителното разрешение за обекта е издадено един месец по-късно - на 3 декември, т.е. когато обектът вече  е готов. В същото време колосалната за ямболските мащаби сума от 4 милиона лева за водопровод изобщо не в включена в бюджета на общината.
Председателят на Общинския съвет Наско Стефанов, който е поставен пред свършен факт се чуди откъде да вземе парите. Той се консултирал с независими експерти и установил, че договорената от кмета цена за този вид  и обем работа е неколкократно завишена. Напр. в София за ремонта на отсечка от 2 700 м от ул. "Симеоновско шосе" кметът Бойко Борисов е заплатил 1,6 млн. лева, като в цената влизат подземните комуникации, асфалтово покритие, маркировка, сигнализация  за хора с увреждания. В същото време само за изграждане на водопровода в Ямбол - без полагане на асфалт и т.н. сумата в двойно повече.


А това е сметището, за поддръжката на което отиват милиони към фирми, свързани с лечков и Славов

И от сметището вони
Общинските съветници са в шок от внезапно набъбналите харчове и за чистотата на града. Убедени са, че парите се насочват  към обръчи от фирми, гравитиращи около сливенския кмет Йордан Лечков, колега на Славов по линия на ГЕРБ. Топлите приятелски връзки между двамата са много отпреди кметуването им.Славов изцяло копира маниера на управление на своя авер. Напр.
още с идването си на власт Лечков премахна общинската фирма по чистота и я замести с частни хигиенисти от ООД-то на свой близък човек. Този човек се казва Георги Славов - бъдещият кмет на Ямбол, който все още е само управител на частна фирма за почистване. Услугата, естествено трябва да се върне с повтаряне на схемата по сливенския сценарий. Славов е издигнат за кандидат-кмет през 2007 г. по препоръка на Лечков, за когото се знае, че е неформалният лидер на ГЕРБ за Югоизточна България и че думата му върви пред Бойко Борисов. Славов прехвърля своята фирма ,Лукском"  на Коста Петков, а управител става братът на Коста - Евгений Петков, който пък управлява и туристическия комплекс "Империа" на сливенския градоначалник Йордан Лечков. "Лукском" и ,,Топстрой декор" са собственици на още едно дружество - "ЛТБ България ХГ", което извозва боклука на Сливен. Поръчката е на стойност 15 млн.лева за 30 години! Парите са били преведни по сметката на дружеството за 2008 и 2009. Така на практика бюджетите на общините Ямбол и Сливен, формирани от данъците на гражданите потичат към едно и също място.


За водопровода на тази  ул."Граф Игнатиев" ще се изписят толкова пари, колкото струва подобна отсечка в Манхатън

Според един от общинските съветници на Ямбол - Каньо Канев, който е сред малкото смели хора и който не се скри от камерата ни, каза, че общинската фирма по чистота в Ямбол е оставена на доизживяване и се води към фалит, което ще доведе и допълнителна безработица.
Повечето от документите кметът Славов е разписвал зад гърба на своите общински съветници. Дори е фалшифицирал провеждане на сесия без да се замисли, че това лесно може да се провери по протоколите. "Решение" за създаване на едно от  дружествата е "взето" на дата 25 юли 2008, а тогава заседание на местния парламент не е имало.  Според това решиение за три години консорциум по озеленяването ( в чийто състав са само проверени хора на ГЕРБ) трябва да получи пет милиона лева. И вече има в сметката си преведени 400 хиляди лв. Има и още една фирма, близка до кръга Славов-Лечков, която отговаря за  сметището. Тя е "Еко ЕУ Техноложди" и годишната стойност на услугата му  е изчислена на 1,6 млн. лева. А същото това сметище се е поддържало за не повече от 240-250 хиляди лева, когато е било в общински ръце. Сега там дори и пазач няма.


В категории: Общини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
честен ямболия
28.10.2010 21:43:03
1
0
Отдавна кмета трябваше да е отстранен от общината, но гербаджийте яко се накрадоха , а апетита идва с яденето.Това просто момче от едно малко селце/с.Недялско/ успя да открадне милиони и да назначи любовницата си Димитрова за областен управител, така че никой да не му пречи в кражбите.Ямбол е ярък пример за разруха:младите хора и малкото инвеститори напускат, а политическата върхушка става все по-богата и нагла!
6
кензо
22.10.2010 04:29:18
1
0
Има още една далавера с Общия устройствен план на Ямбол. Плана е възложен през 2009 г. на фирмата на главния архитект на София и още нища не е направено. Не е предаден и един лист, въпреки срока по договора!
5
На първа инстанция съдът реши:
21.10.2010 21:24:44
1
0
Пет години затвор за кмета на Ямбол

Окръжният съд в Ямбол праща кмета на общината Георги Славов пет години зад решетките. Присъдата бе изчетена в късния следобед вчера. Това е първата ефективна присъда за кмет на областен център през последните 20 години преход. Георги Славов няма да има право да заема отговорна длъжност през следващите 6 години, постанови съдът. Кметът на Ямбол бе обвинен в превишаване на правата си и служебните задължения, при което е ощетил общината с над 2,090 милиона лева. Прокуратурата му повдигна обвинение за изграждането на водопровод и канализация на две улици в Ямбол - "Владимир Заимов" и "Граф Игнатиев". Веднага след като разбра за присъдата, Георги Славов заяви, че тя е доста странна и категорично ще я обжалва. Той припомни, че има още две инстанции - Апелативен и Върховен съд. Славов допълни, че обвиненията срещу него са неоснователни. Според кмета на Ямбол постановената ефективна присъда е на базата на обвинения, стъпили на предположения.
Георги Мангинов
4
Друг Ямболия
16.02.2010 09:42:48
0
1
Най-лесно е да се плюе срещу някой без доказателства. Хората ще повярват поне на част от мръсотията. Типично Българска черта. Ако имаше доказателства Кмета на Ямбол отдавна да са го вкарали на топло. Той дори сам е предизвикал разследване срещу себе си за да покаже, че всичко това са атаки от политически и икономически незадоволени субекти. Подтиквани от тройната коалиция бивши Герб-ери които не са успели да се облажат и да гризнат от баницата.
3
Друг Ямболия
16.02.2010 09:36:00
0
1
Аман от глупостите ви.
2
Запознат
04.10.2009 21:33:17
1
0
О, това съвсем не е всичко, очаквайте следващата далавера с кучкарника.
1
Ямболлия
04.10.2009 21:31:52
1
0
Няма ли кой да уведоми Бат Бойко за това, което става в Ямбол? Или всичко е с неговата благословия?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки