Не изхвърляйте пепелта


Не изхвърляйте пепелта
Получената при изгарянето на дарвени цепеници пепел съдържа много полезни за растенията вещества
11 Септември 2009, Петък


Тя подхранва и лекува растенията в градината. При това безплатно

Автор: Дина Харизанова

Масова практика по селата е през есента стопаните да изгарят насъбраните растителни отпадъци в градината си. Но обикновено пепелта, която се получава, така си остава неоползотворена на една купчина. Подобна е и съдбата на несметните количества пепел, която се събира от домашната печка с дърва. А растителната пепел представлява прекрасен комплексен тор за много растителни видове. Тя съдържа много калций, калий, фосфор, магнезий и около 30 вида микроелементи – бор, манган, желязо и др. Всички те се намират в достъпна за растенията форма. Достатъчно е да се внесат по 100 г от нея на 1 кв. м. почва със средно ниво на плодородие, за да се радваме завиден урожай. Тя способства за намаляване киселинността на почвата и създава благоприятни условия за жизнената дейност на почвените микроорганизми. Всичко това повишава жизнеспособността на растенията, които по-бързо се прихващат и боледуват по-малко. Съдържанието на хранителни вещества в пепелта зависи много от вида на изходния материал. Тази, която се получава при изгарянето на широколистни дървета съдържа много повече полезни вещества, отколкото тази от иглолистна дървесина. Пепелта от млади дървета, особено клонките им, е много по-питателна отколкото от стари такива. Особено много калий се получава при изгарянето на стеблата на слънчогледа, надземната част на картофите, коприва, градинска лобода и др.
Не всяка пепел е подходяща за наторяване на почвата. Пенопластът, полиетиленът, автомобилните гуми при изгарянето си отделят множество токсични вещества и не само, че пепелта, която се получава от тях, не става за нищо, но дори е опасно да се стои край подобни огньове. Не е безвреден и димът на огънят, подклаждан с най-обикновени сухи съчки, събирани от гората. Съдържащите се в него въглеродни окиси, феноли и други токсични вещества в пъти превишават допустимите норми. Ако ви се наложи да стоите край такова огнище, гледайте да застанете около подветрената му страна. Имайте предвид, че пепелта, получена от изгарянето на въглищата, съдържа незначителни количества полезни елементи и може да се използва единствено да подобряване структурата на по-тежките почви.

Когато изгаряте растителни отпадъци, вземете мерки да не предизвикате пожар

За изгарянето на сухи клонки е добре да приспособите железен варел, поставен върху тухли или камъни така, че пепелта да може да се изсипва от предварително надупченото му дъно върху метален лист. В тази импровизирана печка може да изгаряте спокойно различен боклук и растителни отпадъци, без да се опасявате, че може да предизвикате пожар – нещо, за което винаги съществува риск при необезопасеното горене в средата на градината.
Важно е да се знае, че пепелта запазва полезните си свойства само, ако се запази суха. Намокрянето й води до загуба на калий и други полезни вещества. Така че винаги я съхранявайте в затворени съдове, които съхранявате на сухо място.
Дървесната пепел почти не съдържа хлор и затова е много полезна за растенията, които не го понасят – такива като ягода, малина, касис, глозде, зеле, картофи и др. Отзивчиви са на торенето с нея и краставиците, тиквичките, бобовите и овошните култури, особено костилковите видове. При разсаждането на домати, патладжан и пипер е достатъчно да се добавят по 1-2 с. л. пепел, смесена с почва, в гнездото на засаждане на всеки разсад. Цветята също се радват на пепеливото наторяване. Цветните пъпки на изящната китайска роза няма да опадват преди да разцъфтят, ако добавите 1 с.л. пепел, добре смесена с почвата в саксията, която се полива обилно след тази манипулация.
Освен като тор, пепелта може да се използва и за обработване на рани по растенията, получени следствие на механични повреди или при взимане на материал за вегетативно размножаване. Та е отлично средство и за борба с различни болести и вредители по зеленчуковите култури. Напудрянето им с пепел трябва да става рано сутрин, по роса или след предварителното напръскване на растенията с чиста вода. Може да се приготви и течен разтвор, катож 300 г. пресята пепел се залее с вода и се кипне за 20-30 минути. След като се утаи, разтворът се прецежда, разрежда с вода до получаването на 10 л течност, към която се прибавят 40-50 сапун и с нея се пръскат растенията, по възможност привечер при сухо време. Третираните така растения са по-устойчиви на редица гъбични и други заболявания.
Освен че подхранва почвата, пепелта подобрява и нейната структура, затова е много полезно да се разпръсква при пролетното и есенното окопаване, особено при по-тежки почви. Разходната норма е 3 кг растителна и 7 кг дървесна пепел на 10 кв.м. Продължителното действие на това торене се запазва в продължение на 4 години. При песъчливите и заблатени почви по принцип не достига бор. 10 г пепел на 1 кв.м. удовлетворява нуждите на растенията от този микроелемент.


В категории: Съвети за земеделието

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки