Доктор Хауз в „Спешно отделение”


Доктор Хауз в „Спешно отделение”
05 Септември 2009, Събота


Прехваленото от Холивуд американско здравеопазване се срива с гръм и трясък, демонстрирайки ахилесовата пета на свободния пазар



Автор: Артемида Сенкевич

Американското здравеопазване е в пропастна криза и като разходи, и като предлагани услуги. Повечето американци харчат твърде много за твърде малко и при това твърде късно. То е в криза, защото здравните осигуровки се извисиха далеч над доходите на американеца, и което е особено важно, то е в криза, защото класическата медицина се фокусира върху заболяването вместо върху здравето, върху невероятно скъпите процедури, прилагани късно в развитието на болестта, вместо върху профилактиката й,  предписва изследвания и лечение поради страх от отговорност и съдебни процеси, а не в полза на здравето и в защита интересите на индивида.
Съединените щати харчат два пъти повече за здравеопазване от коя да е друга страна в света и въпреки този факт са едва на 21-во място в света по избягване на детската смъртност, на 17-то място по средната продължителност на живота на мъжа и на 16-то по средна продължителност на живота на жената.
Годишното перо на здравеопазването в САЩ е 2.5 трилиона долара или 15.2% от федералния бюджет. От тези главозамайващи суми 80 % отиват за болници, доктори и естествено фармакологичните компании, а 20 % харчи здравната бюрокрация. Едно проучване на „Кънсюмърс рипорт” по повод на разразилия се напоследък скандал около Обамовата здравна реформа стига до изводите, че прекомерното и неоснователно използване на медицинските услуги пропилява 300 милиарда долара годишно, а черната дупка на здравната администрация пропилява още 170 милиарда долара. Представяте ли си, само по тези два начина близо половин трилион долара годишно са прахосани на вятъра! В друго едно национално проучване на Ранд корпорейшън се посочва, че годишно до 35 % от болничните хоспитализации са били напълно излишни, 15-30 % от диагностичните тестове са били напълно безполезни и дори никой не ги е поглеждал, 25 % от продължителността на болничното лечение се оказват напразна презастраховка и 25 % от всички медицински процедури са били напълно ненужни.
Само официално регистрираните нежелателни лекарствени реакции на допуснати за употреба лекарства в САЩ са 2.2 милиона, 106000 американци умират всяка година от добре известни странични ефекти на предписани от лекарите им лекарства и още 98000 умират от лекарствени грешки на лекари, аптекари и други специалисти от здравеопазването. Това е по-голяма смъртност, отколкото от жертвите на рака на гърдата, автотранспортни произшествия и СПИН, взети заедно, според наскорошен доклад на Института по медицина на Националната академия на науките. „Тези потресаващо високи норми на медицински грешки, постоянна инвалидност и ненужно страдание са просто неприемливи в една медицинска система, която на първо място обещава: Да не причинявам вреда...” заяви по повод на изнесените факти Уилям Ричардсън, президент на фондация „Келог”. Но това е само върха на айсберга.
Чутовният проблем е с много по-дълбоки корени: конвенционалната медицинска система на САЩ (както и тази на Европа, както и тази на България) е основана изцяло на лечение на заболяванията чрез лекарства и хирургически интервенции – и двата подхода отвратително скъпи. Всяко ново произведено лекарство в САЩ коства на фармацевтичните компании средно около 500 милиона долара, докато стигне до производствената линия. Това дава достатъчен повод на индустрията да дере кожи впоследствие. Заедно с разходите за изграждане на болници и за непрекъснато технологично развитие, това са най-важните причини за медицинската инфлация в САЩ, въпреки че тези безумни разноски, не водят задължително до подобряване на здравеопазването или по-успешно лечение.
Конвенционалната лекарска гилдия продължава да убеждава широката публика, че човек не може да се грижи за собственото си здраве, че са нужни скъпи технологии и процедури за диагностика, че причините за заболяванията са вън от сферата на индивидуалния контрол и че отговорът на всеки здравен проблем е или хапчето, или скалпелът. Традиционните лекари са склонни със сплашване на вкарват пациентите си в скъпи и инвазивни процедури без да им дадат шанс да обмислят положението, да потърсят още едно мнение или алтернативно лечение. Има ли светлина в тунела?

Макар и смехотворно за мащабите на САЩ, Конгресът отпусна 2 милиона долара за създаване на Служба за алтернативна медицина към Националния институт за здравеопазване и това е първият пробив в крепостта на алопатите.
Здраве и свободен пазар са несъвместими! Настоящата система на здравеопазване в САЩ не е система за опазване на здравето, а система за опазване на болестите. Тя се занимава твърде малко с поддържане на човешкото здраве, защото в това занимание НЯМА ПЕЧАЛБА! Тя се занимава в огромната част от времето си с лекуване на болести. Тази система игнорира най-важните причини за всички хронични болести – лоша диета и лош начин на живот – позволявайки тяхното необезпокоявано развитие с години и десетилетия, изписвайки химически лекарства, за да лекува симптомите, докато не се разрази криза в организма. Тогава докторите могат да обявят спешно положение и да предприемат интервенции със сложни и изключително скъпи инвазивни процедури.
Твърде много време и пари са похарчени за грешната посока. Да се чака, докато пациентът получи сърдечна атака, за да се лекува сърдечно-съдовото му заболяване, е все едно да караш докато двигателят на колата ти гръмне, та чак тогава да схванеш, че в картера няма грам масло. Всеки шофьор ще ви каже, че всичко, което е необходимо за да избегнеш хвърлянето на двигател за няколко хиляди е да наливаш на всеки 10000 км по 4 литра масло за петдесетина лева. Не че лекари и фармацевти не го знаят, но за мнозинството от тях  парите са всичко. Да направят хората здрави би означавало да отсекат клона, на който седят! Това е положението, дами и господа – това е свободния пазар, а залязващата американска империя е пътеводната му звезда.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки