Бойко брани приятелския кръг “Империа” около Лечков


Бойко брани приятелския кръг “Империа” около Лечков
Кръгът “Империа” носи името на едноименния хотелски комплекс на Йордан Лечков - големият приятел и другар на Бойко Борисов
04 Септември 2009, Петък


Въпреки многото сигнали прокуратурата не е повдигнала нито едно обвинение срещу фирмите около ГЕРБ в Сливен и Ямбол

Автор: Пролетина Николова

Да си властимащ в България и да не се обзаведеш с приятелски кръг е направо неприлично. Досега не е имало премиер без обръч от фирми и другари на хранилка около себе си. Ето, дори и Бойко Борисов демонстрира своя “Хелиос”, кръстен на едноименния хотел в Обзор, собственост на фамилията Златеви, почти веднага след като встъпи в длъжност. Всяка събота той нощува там и демонстрира на цяла България кои са хората, с които се е обвързал. Тази негова припряност да покаже приятелите си е разбираема. Той бърза да навакса, защото съпартийците му от ГЕРБ, които от години вече са кметове в провинцията, отдавна се обзаведоха с лични обръчи от фирми и приятели, които систематично източват местните бюджети. Някои дори се сдружиха по градове, за да може авантата да върви по-лесно. Точно това се случи с Ямбол и Сливен.


Неразделна част от този приятелски кръг е и ямболският кмет от ГЕРБ Георги Славов

Парите на Сливен, например, вече години наред се изсмукват от кръга “Империа”. Той носи името на едноименния хотелски комплекс на Йордан Лечков - големият приятел и другар на Бойко Борисов. Неразделна част от този приятелски кръг е и ямболският кмет от ГЕРБ Георги Славов. “Империа” включва общо пет човека, които са регистрирали чрез подставени лица цяла купчина фирми, до една оплели като октопод де що има общински сделки и поръчки в Сливен. Тъй като повечето участници в “Империа” са и членове на ГЕРБ, то няма съмнение, че съществуването на приятелския кръг в днешно време, когато на власт е уж непримиримо към корупционни сделки правителство, става с най-висше позволение.
Факт е, че до момента няма нито едно повдигнато обвинение към никой от обръча, въпреки постоянните сигнали. Нито пък някой от правителството е изразил притеснение от случващото се в Сливен и Ямбол. Във всичките си публични изяви до момента Бойко се занимава само с падналите от власт, ама дори и спрямо тях не е предприел нищо. В центъра на “Империа”, разбира се, е кметът на Сливен, но оперативно приятелският кръг се ръководи от триумвират от ГЕРБ – нещо като лидери в сянка на местните организации на партията в двата града. В него влизат споменатият вече ямболски кмет Славов, общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Радостин Русев и голямата слабост на Лечков – Димитър Шейретов. Шейретов също бе съветник от ГЕРБ. Малко след избирането му през 2007 обаче кръгът “Империа” прецени, че той ще им е по-полезен не в политиката, а ако е директно в бизнес-игрите им, затова бе решено той да напусне градския парламент.

Не ме занимавайте с глупости, ако искате отговори, задайте ги на брифинга в понеделник, каза пред наш репортер Йордан Лечков

Официално Шейретов сам подаде оставка, твърдейки, че предпочита и в бъдеще да продължи да управлява фирмата си “Гради” ЕООД. По една случайност целият бизнес на “Гради”, която се занимава със строителство, е свързан с община Сливен. Към днешна дата тази фирма има спечелени две крупни обществени поръчки в града на стоте войводи, които й осигуриха над 20 договора за работа, а предстои подписването и на още.
Макар строителните фирми в България да са пред фалит, заради финансовата криза, за “Гради” такива проблеми няма, защото като част от обръча “Империа” е взета на хранилка при Лечков.
Шейретов изгражда улично осветление, ремонтира и санира общински сгради, извършва поправките на училищата “Йордан Йовков”, “Елисавета Багряна”, “Панайот Хитов”. Фирмата му прави и преустройствата на блоковете в селището “Качулка”, ремонтира зала “Васил Левски”, пистата “Дружба”, спортен комплекс “Младост”, зала “Сливен”… Както се казва – последният да затвори вратата.
А за да демонстрира и пред цялата сливенска общественост колко топли чувства таи към Шейретов, миналата година кметът Лечков взе, че си го и награди едно хубаво. Даде му приза “Добри Войников”, който община Сливен връчва ежегодно на най-лични бизнесмени за “проявена стопанска предприемчивост и инициатива”.
На този фон останалите двама от “Империа” би трябвало да ревнуват, защото на тях Лечков не им е давал подобна публична награда. Всъщност им е дал много повече.
Фирмата на Георги Славов “Лукском” в момента има сделки за милиони левове, благодарение само и единствено на Лечков. Официално Славов вече не се води собственик на “Лукском”. Веднага, след като го избраха за кмет, я продаде на някой си Коста Петков за смешните 5000 лева.
Сигурно съвсем случайно братът на същият този Коста – Евгений Петков се оказва управител на дискотека “Империа” в едноименния комплекс. “Лукском” действа заедно с още две фирми – “Топстрой декор” и “Булгейт”. Заедно те изграждат Гражданско дружество “Стройинвест”, посредством което също са се качили на хранилката при Лечков.

Фирмата на Шейретов прави и преустройствата на блоковете в селището “Качулка”, ремонтира зала “Васил Левски”, пистата “Дружба”, спортен комплекс “Младост”, зала “Сливен”... Общинските съветници явно нямат нищо против



По официални данни от началото на тази седмица “Стройинвест” има цели 54 договора със сливенския кмет за най-разнообразни дейности. Дружеството отводнява село Скобелево, прави водопроводната мрежа на кварталите “Кольо Фичето” и “Република”, газифицира ясли и училища, изгражда осветление на ул. “Никола Фурнаджиев”, “Иван Вазов” и “Щросмайер”, реди тротоарни плочки в града, строи сграда на кметство Бинкос. Заедно с “Гради” пък ще строят новите блокове в бъдещия квартал на Сливен, който ще се издига на мястото на закрития парашутен полк. Официално “Стройинвест”, също като “Гради”, е спечелило обществени поръчки на община Сливен. Но като поразрови човек съставните части на дружеството разбира защо е било предпочетено. Собственик на “Топстрой декор” е същият този Коста Петков, чийто брат управлява дискотеката на Лечков. А шеф на “Булгейт” е третият от оперативното ръководство на приятелския кръг “Империа” – Радостин Русев. Официално Русев уж вече се е оттеглил от фирмата, тъй като е съветник.
Никой обаче не вярва в това, понеже той я е продал не на друг, а на племенника си Мартин Стефанов, който е на 24 години. Като потвърждение на това е и фактът, че “Булгейт” не прекратява съдружието си с друга семейна фирма - “Нирон”, чийто собственик бе съпругата на Русев – Йорданка. Наскоро тя я “продаде” на своя приятел и съдружник в някои бизнес-начинания Иван Памуков. Двете фирми участват в любимия си специалитет – гражданско дружество. То се казва “Еко EU технолоджи”, което още неродено и вече минава на общинска хранилка, този път в Ямбол.
Кметът Славов сключва с него 30-годишен договор за експлоатация на депото за отпадъци край града, по който само в първите пет години дружеството трябва да получи 9 милиона лева. Така не само племенникът Мартинчо, вуйчо му Радо, леля му Данка, ми и всички техни деца, племенници, стринки и учинайки са подсигурени със стабилни доходи за години напред. За всеки случай Мартин е вреден за шеф и на “Комунални дейности и услуги” – поредната хранена фирма. Тя веднага получава тригодишен договор за почистване и поддържане на зелените площи в Ямбол. Кметът Славов й брои 4,2 млн. лева.
Този Мартин трябва да е вундеркинд с такива огромни постижения в общинските обществени поръчки. Но и Коста Петков не му остава длъжен. Той пък е сигурно най-вещия бизнесмен в региона, след като е прекарал кмета на Ямбол да му продаде супер-печеливша фирма за без пари ( по официални данни за 2008 година “Лукском” има оборот от 1,96 млн. лв.). на всичкото отгоре успява да купи по същия начин от него и втора, пак печеливша.
На 9.11 2007 година той плаща други 5000 лева на Славов и става мажоритарен собственик на “Комнет Сливен”, фирмата, която се занимава с доставка на интернет, телефония и кабелна телевизия. По същото време пък собственичка на “Комнет Ямбол” се оказва съпругата на Славов. Освен това Петков е предпочетен от Лечков за монополист при прибирането на отпадъците в Сливен.
Договорът за това е сключен с “ЛТБ-България-ХГ”. Зад тази словесна абракадабра се крият отново “Лукском” и “Топстрой декор” на Коста Петков. Въпреки тази им бурна бизнес-дейност, Петков и племенникът Мартинчо си остават просто едни изпълнители на задачи, спуснати от приятелския кръг “Империа”.
Единствената дребна неприятност, която се е случила досега на този обръч от фирми и подставени лица, е че Агенцията за държавна и финансова инспекция провери сделките им в Община Сливен. Но тя го направи, преди още ГЕРБ да вземе властта в държавата и е много вероятно нейните шефове вече горчиво да съжаляват за тази си волност. Инспекторите наложиха в края на юни т.г. десет персонални наказателни акта на Лечков, заради нарушаване на Закона за обществените поръчки при провеждане на процедурите, спечелени от кръга “Олимпиа”.
Те са за общо 11000 лева, които сливенският кмет плати без да се замисля. Дори не тръгна да ги обжалва. Какво тук значат някакви си жалки хилядарки пред милионите оборот, които обръчът около Лечков, Славов, Шейретов и Русев точи всекидневно от бюджетите на Ямбол и Сливен, тоест от джоба на данъкоплатците в двата града.
„Нямате ли си теми в Бургас, че се ровите и в Сливен! Не ме интересува кой какво пише, защото всичко при мен е законно. Проверяван съм от Сметната палата, от полиция, прокуратура, откъдето се сетите и нищо нередно не са открили при мен“, заяви кметът Йордан Лечков, след което ни покани на редовния си брифинг с журналисти в понеделник, за да зададем официално въпросите си.


В категории: Репортажи

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
zedrexiugo
04.09.2012 07:51:57
0
0
4auOFo , [url=http://vjojlsytntbb.com/]vjojlsytntbb[/url], [link=http://rugzdaxrjnhl.com/]rugzdaxrjnhl[/link], http://upvuhhsmkbyo.com/
4
acxihtze
02.09.2012 00:08:25
0
0
b63gnY , [url=http://xkvauylyahxg.com/]xkvauylyahxg[/url], [link=http://witlawnxitsz.com/]witlawnxitsz[/link], http://iutzmnknater.com/
3
Carlos
01.09.2012 02:25:17
0
0
Kewl you suhold come up with that. Excellent!
2
Коста
24.03.2010 20:45:14
0
0
Тоя Лече е голям наглец обаче!Мошеник!
1
ivo
24.02.2010 17:51:09
0
0
ako ne be6e le4kov 6tqhte da mi hodite po tamnite ulici kadeto vseki ciganin vi debne da vi ebne 4oveka razvi tolkova pari
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки