Чий проблем са новините на турски език


Чий проблем са новините на турски език
Малко преди редакционното приключване на броя в четвъртък, броят на подписите в подписката против новините на турски език по БНТ, която тече по инициатива на СКАТ ТВ на бул.“Богороди“ в Бургас достигна 18 хиляди. Разрешителното за протеста на родолюбивите
02 Септември 2009, Сряда


По-добре етническите турци да слушат български вести на турски, отколкото да бъдат облъчвани само от техни станции - колеги, това не е аргумент!


Автор: Лъчезар Лисицов

Проблем ли са с днешна дата новините на турски език по държавната телевизия, наречена БНТ? След като те са факт вече близо 10 години, изведнъж темата стана актуална. Премиерът Бойко Борисов, предложи въпроса за обществено обсъждане и естествено предварително, обяви, че е против турските новини. Бойко умее да се харесва на масите. След това хвърли топката за разискване.  
Коментари  излязоха, и то от мастити журналисти като Георги Папакочев, Бистра Узунова , Андрей Андреев от Дойче Веле, също Веселина Седларска от Новинар. Прави впечатление, обаче, че много от анализаторите нямат нищо против новините на турски и дори се подиграват на тези, които повдигнаха въпроса. Папакочев изтъква факта, че по времето на дивия комунизъм БКП толерирало издаването на вестник на турски език - „Йени ъшък” („Нова светлина”). А сега ние, във времената на интеграция, за десетминутни новини (всъщност 15-минутни) сме били тръгнали да правим проблем. Друг аргумент е, че било по-добре етническите турци да слушат български вести на турски, отколкото да бъдат облъчвани само от турски станции. А това, че Турция не излъчва новини на български по турската държавна телевизия не било пример, от който трябва да се учим. Турция не била достатъчно демократична държава, с която можем да се сравняваме. Затова трябвало да бъдем по-толерантни.
Прави са колегите, но пропускат някои факти. На първо място, причината да започнат да се излъчват новини на турски език по БНТ беше чисто и просто, за да се угоди на една партия, която не е свършила нищо полезно нито за България като държава, нито за малцинствата, които уж трябва да защитава, въпреки че имаше достатъчно лостове за въздействие. ДПС участва близо десет години в управлението на страната и присъства 20 години в българския парламент, но единственото, с което се асоциира, са далаверите на министрите и общинските му феодали по места, както и с наглостта на Ахмед Доган. Реформите, които етническата партия извърши, се заключават в създаването на министерства-паразити, чиято единствена цел се оказа източването на държавни средства.
„Човешкият материал“ на ДПС представлява в основата си доносници на бившите комунистически тайни служби, голяма част от които вероятно са и двойни агенти. Новините на турски език, освен, че са провокация към българското население и отчитане на точки за пред етническия електорат, са, обаче, и основание за още по-големи претенции. Анализаторите, неглижиращи новините на турски език, пропускат и факта, че Турция е  огромна и агресивна държава с твърде нестабилна демокрация и мощни ислямски партии.  Същата тази държава редовно си позволява да се намесва грубо във вътрешните работи на България като допуска провеждането на фалшиви български избори на своя територия (за радост на троянския си кон ДПС), излъчва радио и телевизионни сигнали, заглушаващи родните и залива пазара ни с контрабанден внос.
У нас турският етнос е между 9 и 10 %. В резултат на лошата политика на повечето ни правителства голяма част от интелигентното българско население напусна страната (смята се, че са около 1 милион за последните 20 години). За сметка на това тенденцията е турското малцинство да се увеличава, но не защото живее качествено, а по простата причина, че то, в голямата си част, манталитетно е застинало в началото на 20 век в мизерия и духовна нищета. За жалост, вместо да има стремеж към интегрирането му, партията на Доган действа в обратна посока – на обособяване и еманципиране на много от турските бастиони (в Кърджали, Търговищко, Шуменско, Силистренско, Разградско, Бургаско) от българската държава. Този процес протичаше гладко докато ДПС бе в държавната власт през последните осем години, а за мащабите му все още е трудно да си дадем сметка.
На фона на тези тревожни факти управляващите ни политици позволиха и продължават да толерират новините на турски език по държавната телевизия. Забележете, тук не става въпрос за някакъв частен телевизионен канал, а за българската държавна телевизия!
Турция е коварна имперска страна. Наскоро тя отбеляза 50 години откакто е подала молба за членство в Европейския съюз. Ако държавниците й наистина искаха страната им да стане част от Общността, те отдавна щяха да са направили необходимото за това. И едва ли щяха да нахлуят в Кипър, както и да поддържат конфликта със западната си евросъседка Гърция. Не бива да се заблуждаваме, че ЕС и претенциите на Турция да стане част от него ще ни спасят от стратегическото турско проникване. Южната ни съседка работи бавно и неумолимо за болните си имперски интереси у нас. Днес троянските коне от ДПС си искат новините на турски език, а след пет години никой не знае какво още ще си пожелаят? А след десет, петнайсет или трийсет? Ако продължаваме да играем по свирката на южната ни съседка, няма да разберем кога ¼ от страната ни ще се е превърнала в турска провинция. Това са тенденции, които все още можем да обърнем, в името на бъдещето на нас и нашите деца.
Не бива да бъркаме толерантността с потъпкването на българските интереси. И тук не става въпрос за някаква псевдопатриотарщина (както обичат да се изразяват някои). България би имала полза от тясното сътрудничество с много цивилизовани и близки в културно отношение държави, с които може да си позволи дори и някои крайности, подобни на тази с новините на чужд език. Но даваме ли си сметка колко е опасна заигравката с една съседна ислямска страна, която на всичко отгоре е символ на ориенталщината, чалгата и непризнатите геноциди, и която като капак си има и партия у нас?
В този смисъл по-логично е да си позволим да излъчваме новини на румънска, гръцка или македонска (ако щете) реч. Но и на това нямаме право, защото съгласно чл. 3 на Конституцията официален език е българският, единствено и само.
А интеграцията на турския етнос преминава не през новините на турски, които са една провокация, водеща до озлобление и неприязън, а през разследване далаверите на душманите на това малцинство, поставено в пълна зависимост и оставено в крайна бедност от феодалната етническа партия, наречена Движение за права и свободи. И ако днес в смесените райони отношенията между българи и турци продължават да бъдат цивилизовани, то не се знае след едно-две десетилетия какво ще ни е докарало движението на дръндарския шмекер Ахмед Демир Доган, сеещ страх и омраза сред уплашените си роби по села и паланки. Впрочем там, където ДПС държи местната власт, нищо не се е променило след парламентарния вот.


В категории: Коментари

14
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
14
26.09.2009 05:42:13
0
0
13
25.09.2009 14:42:41
0
0
До не знам кой си
от 25.09.2009 13:50

Брава! Доживяхме да прочетем колко търпеливо са слушали турците камбанния звън цели 500 години. И как са си отделяли от залъка за да финансират построяването на български църкви и манастири.

Бах ти дебелоочието !!

Това, което ти казваш за търпенето на камбанния звън 500 години си е чиста проба гадна лъжа. Тук не е мястото да описваме хилядите разрушени църкви, манастири, изколените и изнасилени българи и най-важното - самият факт на робството.Тия хуманни тълпи от Азия какво търсят в Европа, защо са сринали Византия, защо са стигнали чак до Австрия - сигурно за да си разходят шалварите, а ? Повече няма смисъл да пиша.

И не ме плаши със 6 000 000 турска армия - сега има достатъчно оръжия, които да я смелят. Те и иракчаните бяха повече от американците, пък ония ги направиха луди.
12
До Val
25.09.2009 10:50:31
0
0
По принцип българина обича да говори за човечност, толерантност, демократичност и т.н., т.е. думи чийто смисъл въобще не осмисля. В продължение на 500 г.тъй наречените "гадни поробители- турците" не стига, че не само са търпяли камбанния звън, но и като най-големи ненормалници са финансирали построяването на църкви, манастири и училища в "онези тъмни времена".Турците са български граждани и се чувстват като такива и честват националните празници. Това, че ти не си в час говори лошо за тебе, явно на живо никога не си виждал/ла турчин.Никакъв конфликт не може да има между България и Турция, по простата причина, че българските военни са поне наясно за какво става дума. Турция за 24 часа събира 6 000 000 (6 милиона) армия със супер модерно въоръжение, а България в момента разполага с 30 000 армия, открай време си е така.Целта на турците живеещи в България не е да се колят с този или онзи, а да живеят един нормален живот в една просперираща страна. Честно казано новините по националната не ги гледа никой. Турците не са и паразите, защото не висят за помощи пред институциите, а бачкат и си плащат данъците. Крайно време е някои хора да се отърсят от комплексите си и да започнат да разсъждават трезво.
11
Val
24.09.2009 17:16:06
0
0
Подали му пръстче, той цялата ръка налапал.
Така е и с новините на турски по националната телевизия, с воя на имамите от минаретата, самите минарета и джамии, които не отговарят на никакви нормативи и здрав разум и т. н.
Днес слушаме новини на турски, утре ще ни заповядват на турски.Всички курски партии трябва да бъдат забранени, защото първо: противоречат на здравия разум и второ: противоречат на законите в България.
За никаква толерантност тук няма място, защото не можеш да бъдеш толерантен към някой, който иска да те измести от собствения ти дом.Все едно някакъв паразит да се загнезди в тялото и ти от толерантност да загубиш тялото. Ако трябва, ще се реже до кокал.
Тази толерантност, за която някои говорят е поредната гнусна лъжа, с която се опитват да манипулират хората.
Ако турците се чувстваха Български граждани би трябвало да честват нашите празници - има ли някой, който да ги е видял ? А тези, които имат двойно гражданство, при евентуален конфликт с турция, на чия страна ще застанат - на турска или да ?
Въобще мисли ли се по тия въпроси ?
10
Мислител
15.09.2009 13:09:44
0
0
Много ми е интересно за какви българи в Турция става дума? Не видяхте ли,(на откриването на църквата) че попа в Одрин не може да говори нормален български.Освен това наистина, защо точно сега се сещаме за новините на турски.Ами много просто, за да не обръщаме внимание на мизерията, за да ни бъде заето съзнанието с такива простотии, което е потвръждение, че наистина сме овце.Във време на глад, безработица, липса на някаква светлинка на хоризонта ние се пишем на патриоти. Това са толкова елементарни трикове, че не може и да бъде, но жалкото, е че наистина се хващаме.В момента трябва да питаме за антикризисната програма на новото правителство, трябва да искаме работа, трябва да искаме спиране на убийствата и т.н.
9
пишман европейска
11.09.2009 20:01:12
0
0
Е този последният коментар направо ме смаза. Размаза ме и ме остави пет минути безмълвна. Ето, заради подобни антибългарски коментари не искам да слушам турска реч на официални места в България. И мразя, да правилно - МРАЗЯ всички, които създадоха, отгледаха, издигнаха една протурска клика и й помогнаха да се самозабрави. И да обърка тотално поданиците на тази клета държава.
Заели сме от турския език, викаш. Така, както са заели и останалите поробени от османците народи ли? Е, ние малко повечко, защото 500 години са ни тъпкали и налагали точно този турски за официален. Турски фамилии носим, а? И то кореспондира с първото, май.
Ей, туркофила! Като си си направил труд да броиш "турските" думи в българския език, що не преброиш КОЛКО са заемките от арабски в твоя любим турски?
А колкото до това, какво правят кюрдите в Турция, тая работа ни най-малко не ме засяга. Аз за правата на турците в родната им държава битки няма да водя, но срещу такива като теб - да!
Затова - пак ти казвам, който иска да гледа и слуша новини на турски, да ходи в Турция!
8
В България турците са десет пр
10.09.2009 18:25:42
0
0
Интересно защо липсват коментарите именно под новината,че в Република Турция са стартирали 24 часови новини на кюрдски език и забележете ПО КАНАЛ НА ДЪРЖАВНАТА ТУРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, а именно - ТРТ 6 !! Къде сте кресливи шовинисти и псевдодемократи, които се скъсвахте да правите жалки сравнения с Турция и да ревете,че видите ли, горките кюрди колко много страдали там!? Знаехте ли между другото, че именно тези кюрди, които толкова много обичате, си имат терористична организация отговорна за смъртта на приблизително 40 000 турци!! Знаехте ли, че в момента тази терористична организация има политическо крило в турския парламент и иска официално от тази трибуна федериране на Турция и с претенции за по-нататъшно откъсване на тази територия от снагата на Републиката на Ататюрк!! А освен това знаехте ли, че кюрди има във всички останали турски партии, че кюрдите са имали президенти от техния етнос и имат министри и всякакви във всички етажи на властта и сега!! Само да допълня, че отделно от това, пак по канали на държавната им телевизия има отделено време за 4 часови предавания на езици на останалите големи етнически групи там! ВИЕ СТЕ ТОЛКОВА ОТВРАТИТЕЛНО, ГНУСЛИВО И ЛИЦЕМЕРНО НЕТОЛЕРАНТНИ, ЧЕ В МОМЕНТА НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ДУМИТЕ, КОИТО БИХА ИЗРАЗИЛИ МОЕТО ОТВРАЩЕНИЕ ОТ ВАС!!! Подписвате се срещу новини на език, от който сте заели и активно използвате между 5 и 10 ХИЛЯДИ думи. Отгоре на всичко половината от вас носят турски фамилии! Читателю,ти който в момента четеш това и едновременно с това си срещу всичко турско, та ти провери ли произхода на фамилията си!!! СРАМ МЕ Е ОТ ВАС пишман еВРОПЕЙЦИ!!!!
7
Незнайка
03.09.2009 12:32:55
0
0
Ами да си гледат хората,какво от това.Чудо голямо-10мин.На мен ми е интересно как говорят
6
Михаела
03.09.2009 10:27:20
0
0
Не, Валерия, кажи ни. Както и, какво отношение има броят на българите в Турция с новините на турски език в България. Че вече съвсем се обърках от коментарите ви. И виждам, че измествате темата. А тя е - НОВИНИ НА ТУРСКИ ПО БНТ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА!
5
Валерия
03.09.2009 06:43:37
0
0
Бебов, знаеш ли в Турция колко българи живеят?
4
02.09.2009 19:30:16
0
0
Лисицов, Лисицов... това май са си само твои възгледи.
3
Въпрос
02.09.2009 13:18:28
0
0
25% от населението до 30г.възраст
2
Въпрос
02.09.2009 13:17:25
0
0
Вярно ли е,че 25% от населението на България е с турски етнически произход?Ако е така май ще трябва да си съжителстваме добре с тях..
1
bebo bebov
02.09.2009 13:11:26
0
0
България е единствената държава която е толкова толерантна в Турция няма дори иБГ.радио да не говорим че от Резово до Св.Влас в ефир са само Турски радио станций за което също трябва да се вземат мерки о то такива като в Турция.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки