Занаятчии крепят българщината


Занаятчии крепят българщината
Даниела Войнова (вляво) изработва кукерска маска. Тъкачката Янка Иванова (вдясно) е дошла да обмени опит с колегите си кожари - Снимки Митко Димитров
01 Септември 2009, Вторник


На Международния фоклорен фестивал в Бургас майстори демонстрират своите умения

Автор: Лъчезар Лисицов

Демонстрация на традиционни български занаяти съпътстваше цяла седмица  Международния фолклорен фестивал в Бургас. Все още, и днес(петък),  между 10 и 13 часа в Етнографския музей зад църквата „Св. св. Кирил и Методий“ майстори показват как се тъкат котленски килими, как се правят грънчарски и медни съдове, кукерски маски и кожени изделия. Стар морски вълк от Крайморие пък демонстрира плетене на рибарски мрежи и връзване на морски възли.
Даниела Войнова от София е музикален педагог, но произвежда кукерски облекла на професионално ниво, въпреки че този занаят й е само хоби. Участва за четвърти път в Международния фолклорен фестивал. Иначе е член на фондация „Етнографски център Ботевград“, чиято основна цел е популяризиране на българския етнос.
Янка Иванова е от Бургас и тъче котленски килими. Учила е в Котел. Преди се е занимавала професионално с тъкане. Един стандартен стан за килими е голям колкото стена на апартамент – 3 на 4,5 метра. На изложението Янка е докарала малък, само за демонстрация. Бургазлийката със съжаление разказва, че е продала всички килими преди няколко години в Турция, след което е затворила ателието си, защото бизнесът й не вървял. Тя била последната тъкачка в областта, нямало вече интерес към този вид производство.

Евгени Русев е последният медникар в Източна България

Евгени Русев пък е последният медникар в Източна България. Минал е по цялата верига на обучение – бил е чирак и калфа при майстор Петър Паунов в известния габровски комплекс „Етър“. Сега Евгени живее в Айтос и успява да се изхранва само от този бизнес. Казва, че работата му доставя огромно удоволствие. Ателието му е в битовия хотелски комплекс „Генгер“, който е построен през 1984 г. и е емблема на град Айтос. Майстор Евгени Русев разправя, че все по-малко хора се занимават с медникарство. Има информация и за извън страната - в европейската част на Турция медникари вече нямало, а в Гърция са останали едва  десетина.

Рибарят Анести Савов плете поредната си мрежа

Сред занаятчиите е и потомственият рибар Анести Савов от Крайморие. Наследил е занаята от дядо си и баща си.  Предал го е и на сина си, който е завършил рибарското училище в Бургас, а сега е водолаз в бордовия контрол на Гранична полиция – близък колега на Михаил Цонков. Анести е пенсионер от 10 години. Има си малка рибарска база на Ропотамо, където стои 1-2 месеца в годината, докато има добър улов. През останалата част от годината живее в Рибарското селище, както подобава на един професионален риболовец.


В категории: Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки