Зелената легенда завладя Долно Езерово


Зелената легенда завладя Долно Езерово
Подобно еуфория на стадион "Лазур"отдавна няма
28 Август 2009, Петък


Шейховете се върнаха с гръм и трясък, биха Хасково, паднаха от Равда, но получиха своята нова легитимация 


Автор: Кристиян Колев, Росен Петров

"Нефтохимик 1986" победи Хасково с 6 на 0.След това падна драматично от Черноморец - Равда с 2 на 3.Това са резултати, които остават в статистиката. За други обаче първият  мач е символ на друго - на възраждането на една легенда за зеления отбор, който в средата на 90-те години на миналия век мачкаше като танк противниците си и приковаваше по 20 хиляди зрители на стадион "Нефтохимик" по трибуните. Този отбор премина  през 9-е кръга на ада и погребан. Но възкръсна в събота, 16 август,  около 18 часа. Близо 3500  души бяха запълнили до откат трибуните на маломерния стадион в бургаския квартал „Долно Езерово", чието име никой не знае, но и на никой не му пука. Любопитното е, че името на стадиона е "Червено знаме". Важното е, че вълните на зеленото море ни заляха като в доброто старо време. Автомобили и микробуси бяха задръстили  улиците около спортното съоръжение, местните жители цъкаха с език, а баби и дядовци се кръстеха от уплаха при вида хилядната зелена армия от фенове, която щурмува мирното им поселище.
Феновете са отново тук, по-нахъсани отвсякога, многобройни както винаги, свързани с бургаското родословно дърво на своя отбор. Дошли са, за да гледат първия мач на своя „Нефтохимик". Отборът, който сякаш с машина на времето върна събитията  години назад, този път стартира първенството с финансите на строителната компания „Евробилдинг инж" и ентусиазирания президент Георги Танев, както и с подкрепата на кмета на Бургас Димитър Николов. Стартира след като бе пратен в отвъдното от предишните си стопани. Възкръсна, за да даде отново надежди на своите изтерзани привърженици. Ерата на Митко Събев с хвърлянето на стотици хиляди лева в кухи реклами и безпрецедентна некадърност в селекционирането вече е в миналото. Макар и с по-сромни възможности, отборът е жив - със зелените екипи и със старите майстори.
На централната трибуна няма ВИП зона, кметът и екипът му са се размесили с футболни плебеи, с журналистите, ветераните, жени, деца. И всички са усмихнати и щастливи, сякаш присъстват на свято футболно тайнство.
А на терена Теменлиев, Лефтеров, Ганчо Евтимов, Станимир Вълков, Ангелов, Станимир Димитров, Киселичков, Красимир Илиев, Антон Спасов, Митко Трендафилов, Миро Косев и малко по-късно взелите участие като резерви Благо Митрев, Георги Праматаров и Милен Георгиев, правят чудеса както едно време. Топката усеща любовта им и води до невероятни комбинации, спиращи дъха, отигравания и ... гол след гол. Като едно време. Като в славните години. Съперниците на "нафтата" усещат, че има нещо непривично в този мач и са стресирани. Още от коридорите, пред съблекалнята, играчите им гледат и не вярват на очите си.Толкова хора и такава атмосфера на мач от "В" групите сигурно не е имало досега в историята на българския футбол."Нефтохимик" обаче е нещо друго.
Този път жертвата е Хасково, преди години редовни "абонати" бяха Левски, Ботев, Славия, ЦСКА, Локомотив София, Черно море, Спартак Вн, Спартак Плевен, Пирин Благоевград, Сливен, Добруджа, Литекс, Шумен и кой ли още не.
И чудото се случва отново. Трендафилов, пак Трендафилов, Киселичков, Косев, Красимир Илиев и Милен Георгиев довеждат резултата до 6:0, а вратарят на гостите спасява поне още толкова голове във вратата си. "Шейховете" са като резбеснели зверове. Играят до последно, борят се, подават си, доставят естетическо удоволствие на публиката. Правят шоу! И получават обич.....истинската неподправена обич на зелените фенове. От пистата фен №1 на "нафтата" Димо Костадинов -Нефчо не спира да подкрепя и да приканва с микрофона публиката. Но няма нужда. Хората и без това са с достатъчно силен емоционален заряд.
След мача феновете пеят, прегръщат се, хвърлят във въздуха своите идоли, а те признават, че тази любов  ги е допингирала до такава степен, че нито натрупаните годинки, нито излишните килограми при някои, нито трайните контузии при други са  попречили да играят с цялото си сърце.
16 август 2009 година  ще се помни  като бургаския футболен Великден, когото зелената армия е чакала години наред. "Нефтохимик" е готов отново да пише история, в която мечтите се сбъдват на терена, а бургаски момчета карат цялата страна да произнася името им с уважение.
"Нефтохимик" Бургас. Ако сте забравили това име, да знаете, че амнезията ви е към своя край, защото „шейховете" се върнаха с гръм и трясък. Биха Хасково, паднаха от Равда. За феновете със зелени сърца обаче по-важното е друго - мечтата се завърна. В случая през тази година не важат дори резултатите от мачовете. Много по-важно е, че "Нефтохимик" получи своята нова легитимация и започва отново и на чисто да пише най-новата си история.


В категории: Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки