Румен Желев: Грешните горски да си приготвят оставките


Румен Желев: Грешните горски да си приготвят оставките
Румен Желев
24 Август 2009, Понеделник


 Хиляди куб.м дърва за огрев и техническа дървесина гният заради сигнали за злоупотреби в 4 стопанства, МВР да побърза с проверката, призова новият шеф на РУГ-Бургас


Автор: Интервю на Катя Касабова

49-годишният старши екперт по защитени територии и биоразнообразие в РУГ-Бургас Румен Желев седна в понеделник в стола на подалия оставка Мишо Жеков. В професионалната му биография и записано, че е бил директор на дивечовъдната станция „Ропотамо“, откъдето е бил освободен в края на 2001 г., с идването на царското правителство.
Желев е известен преди всичко на хората от Приморско, бил е общински съветник от СДС и като горски шеф по времето на Иван Костов не е щадял дори и съпартийците си бракониери.
Повод за разговора ни с Желев е факта, че рано сутринта във вторник наш екип го засече да влиза в Областната дирекция на МВР. Опитахме се да разберем каква е причината.

- Г-н Желев, кой и защо Ви призова в МВР още на втория ден, след като стъпихте в длъжност?
- Директорът на ОДП Васил Едрев ме прие по мое настояване, защото по време на първата ми оперативка в понеделник разбрах, че в четири стопанства – Айтос, Карнобат, Средец и Ново Паничарево вървят проверки за измерване на плътността на дървата за огрев и на техническата дървесина. Тези проверки са започнали преди 2 седмици. Настоях  да се ускорят.
- Защо? Ако не се проведе задълбочено разследване могат да се заметат следите на виновните.
- В тези стопанства са блокирани няколко хиляди куб.метра дърва и техническа дървесина, а това е единственият асортимент, който върви в момента на пазара. Техническата дървесина пак е на метровки – става за плочи, целулоза, но и за огрев. И тя се търси. Дървесината е бързо разваляща се стока, имаме спешна нужда да се продава, тъй като е в интерес на държавната хазна.
- Кои са виновните в тези стопанства?
- Няма как да зная. Това са държавни горски стопанства, имало е сигнал за нарушения, разследва се и ако има виновни, ще бъдат наказани. Аз научавам за този проблем на оперативката в понеделник, а имам още 100 такива стопанства.
- Колко декара бетонирана гора заварихте в Бургаска област по прословутите заменки?
- В страната са около 33 хиляди декара, но колко са при нас нямам никаква представа, със заменки не съм се занимавал, никой не ме е допускал до такава информация досега.
- Много сте внимателен, а би трябвало да знаете кои първи трябва да погнете, впрочем препоръчваме Ви изчетете течението на в.“Десант“ от април т.г. досега. Ще откриете доста материал за лични проверки.
- Които са нарушавали закона да си приготвят оставките. Не разчиствам лични сметки с грешните. Казах на оперативката - ще обиколя всички структури и ако е имало прикриване на нарушения, нека всеки се чувства застрашен. Ще посетя  държавните ловни стопанства, те са 13, срещите ми ще траят по половин час, ще се видя на място с ръководителите им. Нека се чувстват предупредени всички, после да няма „не чух, не разбрах“.


В категории: Интервю

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
пострадъл гражданин
04.03.2010 18:32:00
0
0
г-н желев кога грешният директор на д`л` малко търново ще си подаде оставката`докога винаги той ще минава метър за нещата там`
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки