Даровете на морето


Даровете на морето
Освен, че е вкусно, рачешкото месо е и много полезно
23 Август 2009, Неделя


Вкусна и полезна храна за дълголетие
Полезните свойства и изумителният вкус на морските дарове са популярни от древни времена.


Автор: Димитър Спасов

Авторът на първата книга в историята на кулинарията гъркът Архестрат придава такова огромно значение на морските продукти, че три четвърти от неговите книги са посветени на блюдата с дарове от морето. Пристрастието на гърците към морепродуктите не е случайно – те се явяват нискокалорична храна и не повишават нивото на захарта в кръвта.

Изисканата лятна трапеза не може да мине без миди


Дълголетието и крепкото здраве на японците, чиято кухня изобилства от риби и морски лакомства, е пословично. Неслучайно именно в Япония се отбелязва най-високата продължителност на живота. Следват ги жителите на Норвегия, която е най-крупният експортьор на морски продукти. От незапомнени времена французи, испанци, гърци, както и населението на повечето азиатски страни, считат морските мекотели, ракообразни и главоноги представители на морската фауна за най-добрата и изискана деликатесна храна. Туземците от Соломоновите острови и островите Фиджи изработват риболовните си мрежи от невероятно здравата паяжина на особен вид паяци.
Тази храна е много богата на белтъци, аминокиселини, витамини и повече от тридесет микроелемента. Учените твърдят, че редовното консумиране на риба е отлично профилактично средство против стреса. То е много полезно и за хората с меланхоличен темперамент, тъй като им помага да се избавят от депресивните състояния, в които често изпадат. За по-доброто ни настроение помагат и намиращите се в морските дарове полиненаситени и омега-3 киселини. Тези киселини са известни с това, че нормализират нивото на холестерола и изчистват съдовете от натрупаните по тях отлагания. За никого не е тайна, че рибата е богата на фосфор, който е особено полезен за мозъка.

Родното Черно море не е много щедро на риба, в магазините се предлагат все повече чуждоземни и екзотични видове, които могат да задоволят изискванията и на най-претенциозния купувач




Кои са основните видове морски продукти:
Морските водорасли, сред които най-известната е ламинарията, не само се използват за храна, но са и растителна суровина за производството на стабилизатори и сгъстители. Ламинарията е богата на йод, витамин А, С и В и се препоръчва за профилактика на болести на щитовидната жлеза, сърдечно-съдовата система и черния дроб.
Ракообразните – скариди, раци, омари, крабове, лангуста са богати на белтъци и минерали и практически не съдържат мазнини. Те съдържат голямо количество йод и витамин В12, който е необходим за изработването на хемоглобин и за поддържане на нервната система.
Мекотелите – калмари, октоподи, стриди и миди винаги са били считани за едни от най-изисканите морски деликатеси и са едно от най-основните блюда във френската кухня. Те са най-богатият източник на цинк, от който зависи нашия имунитет. Ако редовно ги включвате в менюто си, може да забравите за простудните заболявания. Освен това те съдържат витамин В12 и Д, които укрепват костните тъкани.  
Любимите ни черноморски черни миди съдържат аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, витамини, желязо и селен, както и мощният антиоксидант витамин Е.
Стридата също е нискокалоричен продукт с приятен вкус и аромат, който особено много се цени от тези, които се грижат за фигурата си и предпочитат диетичното хранене. Те се препоръчват на хората, които имат проблеми с щитовидната си жлеза.
Морските лакомства са необикновено вкусна, полезна и лека храна. Те разнообразяват нашата трапеза и са прекрасна украса на празничното ни меню. Като жители на морски град, би трябвало повече да ги включваме в порциона си.


В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки