Най-скучните места за туристите


Най-скучните места за туристите
Вместо гореща екзотика легендарният плаж Копакабана в Рио предлага бетонен пейзаж от плътно застроени билдинги
21 Август 2009, Петък


Много от шумно рекламираните забележителности, дълбоко разочароват посетителите, когато ги видят в действителност. Кои са най-безинтересните обекти за туризъм в света

Автор: Диана Славчева

Наскоро английският вестник „Таймс” публикува своеобразна класация на най-скучните туристически забележителности на света. Авторите на любопитния рейтингов списък съветват любителите на пътешествията да не си губят времето, посещавайки класираните в него обекти, а да потърсят алтернативни варианти за цел на своето пътуване. „На всеки е познато това чувство – преодолявайки огромно разстояние, да попадне на култово място, известно като център на туристическото поклонничество – пише вестникът. – Завивате зад последния ъгъл и... какво? Това ли е всичко?”. Много често се случва местата, около които се вдига много шум, да ни разочароват и да се разминат с нашите очаквания, родени от разтръбяваната гръмко с години добра репутация. И така, когато най-накрая стигнеш до заветната си цел, откриваш, че там няма нищо интересно. Експертите на изданието коментират този парадокс, като правят сравнение с Парис Хилтън, която е „известна с това, че е известна”.  Те се застраховат, че изборът им е субективен и навярно много туристи не биха се съгласили с тях. „Повярвайте ни – призовават обаче те, - ние бяхме там и дори си купихме сувенири, най-вече от скука”. Кои са тези набедени забележителности, които така са огорчили английските журналисти?


Класическа снимка за спомен от Наклонената кула в Пиза – туристите подпират с ръца сгромолясващото се здание

Наклонената кула в Пиза (Италия). „Посещението на това място няма да ви донесе нищо, освен това, което вече знаете от фотографиите – твърдят авторите. – Това е кула. Тя е в Пиза. Наклонена е, сякаш всеки момент ще падне. Това е. Остава да си направите задължителната снимка, на която стоите до кулата и сякаш се опитвате да я подкрепяте да не се срине и може да си тръгвате”. Като алтернатива на този тур, от „Таймс” препоръчват по-добре да посетите основаното от етруските градче Сан Джиминяно, което е известно като „Градчето с най-много кули” – едно очарователно средновековно селище с великолепни музеи, музикални фестивали и тоскански пейзажи.



Всичко ще е наред на плажа Бонди бийч, стига да не откъсвате очи от морето

Копакабана (Бразилия). Някога това наистина е бил интересен район, но след 70-те години на миналия век на фона на прочутия плаж са изградени множество високи сгради и днес Копакабана се счита за най-гъстонаселеното кътче на планетата. Ако все пак решите да замъкнете там телесата си, от вестника предупреждават да си държите очите затворени. Освен, че ще попаднете в едно многолюдно стълпотворение, трябва да сте готови да се промушвате между плътни редици от бродяги, сръчни джебчии, самодоволни местни жители и тълпи проститутки. По-добре е да отидете на близкия плаж Ипанем, където ще бъдете очаровани от прекрасните жители на Рио.
Езерото Титикака (Перу, Боливия). Тук местните жители от племето урос са построили небезизвестните плаващи острови-салове села, за да се спасят от войнстващите инки. Но за съжаление не са успели да предвидят нашествието на туристите. От „Таймс” предупреждават, че ще бъдете посрещнати с фалшиви усмивки и постелки, застлани с вездесъщите сувенири. И тъй като туристическите лодки спират на тези плаващи острови, няма да имате друг избор, освен да участвате в този позорен както за гостите, така и за местните, цирк. Затова по-добре отпрашете малко по на север към по-неизвестното езеро Умайо, като за целта нарамите палатка, край която ще може да посрещнете изгрева над Титикака.
Алеята на славата (Холивуд, САЩ). Тя представлява част от тротоар с инкрустирани в него розови петолъчки. Хората тук правят това, което обикновено се прави на тротоара – вървят, плюят дъвки, разхождат кучета и се опитват да продават наркотици. През 50-те години на 20 век обаче този тротоар се превръща в нетрадиционен рекламен носител. След 20 години управата на Града на ангелите го обявява за исторически паметник, макар в него да няма нищо историческо или паметно. Това просто е един тротоар. По-добре се разходете по „Булеварда на залеза” („Сънсет” булевард) до плажа.
Замъкът Бларни (Ирландия). Тук се изсипват тълпи от туристи от цял свят, за да целунат знаменития варовиков камък Бларни, вграден през 1446 г. в стената на едноименната крепост. Според поверието, тази целувка ще ви дари с красноречие и сладкодумната убедителност. Лично аз не бих дала 10 евро, за да докосна с устните си някакво парче студена скала, олигавено от хиляди непознати преди мен, само и само да се сдобия със съмнително дар слово. По-вероятно е днес всъщност от този нелеп ритуал да лепна свински грип. По-добре да се отиде до замъка Кахир, където човек може да натрупа 10 пъти повече впечатления на четири пъти по-ниска цена. Тази крепост е два века по-стара от Бларни, в по-добър вид е и най-вече хората, които я посещават, са по-малко. Разположена е на скалист остров на река Сур и е смятана за недостъпна до откриването на тежката артилерия.
„Тайм скуеър” (САЩ). Един поглед само върху една от емблемите на Ню Йорк е достатъчен, за да установите, че това не е никакъв площад. През 20-те години на миналия век това е бил район, в който се разхождали контета, накипрени като Фред Астер, а през 70-те години американският рок певец Лу Рид възпява пленителния изглед на това място. Днес то е напълно стерилизирано и по същество представлява една голяма верига от магазини за играчки. Разбира се, някъде между тях се намира и един McDonald´s. По-добре се отпратете към Долен Ийст сайд, където ще се гмурнете в гмежта на истинския Ню Йорк – с ресторантчета, предлагащи блюда от всички краища на света, демократични барове и необичайни малки магазинчета.  
Бонди бийч (Австралия). Това е най-известната ивица пясък в страната. Миналата година тя беше включена в списъка с обектите от национално значение, за да бъде защитен пясъкът, скалите, вълните, парковете и клубовете за сърф. Всичко това е прекрасно и ще бъде така, ако цял ден се взирате само в морето. Но мръднете ли взор встрани, ще се натъкнете на обезсърчителен и скучен пейзаж от безлични съвременни домове, характерни за провинциите, превърнали се по волята на съдбата в курортни зони. По-добре хващайте пътя за Менли, където плажът никак не е лош, а и архитектурата не е така ужасна, макар да не е кой знае колко оригинална.
Лас Вегас (САЩ). Има два вида казина. В едните се чувстваш като герой от филм за Джеймс Бонд, а в други само усещаш миризмата на изтъркани жетони. Само познайте в кой вид казино ще попаднете в лъскавата столица на хазарта сред пустинята Невада. Във всяка една от огромните зали – предупреждават английските капацитети – ще се сблъскате с цели легиони от зомбита с празен поглед, които се щурат между масите, подобно в сцена от трилъра „Зората на Мъртвите”. Никъде другаде пропастта между реалността и очакванията не е толкова огромна. По-добре... всъщност няма „по-добре”. Лас Вегас е единственият туристически обект наоколо и ако вече сте се излъгали да стигнете до тук, разочарованието ви ще е безвъзвратно и си е само за ваша сметка.


Туристите са закарвани до плаващите острови по Титикака, където местните ги изнудват да си купят сувенири.

Като се взирам в тази непрестижна класация, неусетно ми минава мисълта, как ли ще изглежда едно такова рейтингово проучване на туристическите обекти у нас. Силно се надявам нашите забележителности наистина да си струват тръскането по дупките на пътищата до тях.



Наистина е за чудене какво изобщо привлича туристи към тази манхатънски булевард



Вива Лас Вегас – златният капан на Невада. Ако ви стегне шапката, просто няма къде да отидете



Холивудската алея на славата представлява най-обикновен тротоар



В категории: Репортажи , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
хопси
24.08.2009 13:12:59
0
0
А Бургас най-скучния град
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки