За кого работи полицията в Айтос


За кого работи полицията в Айтос
В нощта на 16 май в айтоското заведение „Булевардът“ са празнували над 100 души сватбари. Според полицията обаче, сред тях нямало нито един надежден свидетел - Снимки Митко Димитров
16 Август 2009, Неделя


Две РПУ-та си подхвърлят от четири месеца случай с намушкан младеж в центъра на града. Историята бе скрита от медиите. Защо ли..

Автор: Севдалина Пенева

Датата е 16 май тази година, малко след 23,00 часа. На площада в Айтос, точно срещу сградата на общината се боричкат двама мъже. Внезапно единият хуква да бяга, вторият остава да лежи в локва кръв. В лявата страна на седалището му е забита тънка кама с 15-сантиметрово острие. След няколко минути раненият с мъка се изправя, оглежда се за помощ, след което отново се свлича на земята. Кървавият екшън се разиграва пред очите на десетки свидетели, повечето от които насядали в околните заведения. Един от очевидците е дознател Дида Александрова, която не предприема нищо, за да предотврати нападението. Нито пък се сеща да извика подкрепление. Но за нея, по-късно ще стане дума.
Пострадалият е Васил Казаков, на 26 години от Айтос. Момчето и баща му Янко държат кафе и дискотека „Джой“ на няколко метра от инцидента. Минути по-късно, познати качват Васил в лека кола и го откарват до Спешния център. Полицейски патрул пристига много по-късно.
В болницата раненият иска да даде показания, като свой нападател той посочва шефът на охранителната фирма „Аркус“ Георги Янев. Още същата нощ са задържани двама служители на „Аркус“, които обаче нямат отношение към случая. „Грешката“ е поправена 24 часа по-късно.
Историята не влиза в бюлетина на МВР, скрита е от медиите по разпореждане на шефа на РПУ-Айтос Михаил Луков. Докато той се прави, че разследва престъплението, група младежи пребиват жестоко пък човек на Янев. И за този инцидент се мълчи. Но затова пък, местните ченгета отчитат дейност, като разкриват... четири саксии с канабис (справка-полицейския бюлетин от 11 август).
Защо районното полицейско управление в Айтос няма респект, как стана така, че нападението срещу Казаков бе прехвърлено за разследване в Руен, кой е нанесъл удара с ножа, колко още случаи са спестени на обществото, вестник „Десант“ се опита да разбере отговорите на място.  

Версията на Казаков
„Бях канен на сватбата на мой приятел, празненството беше в заведение „Булевардът“ в центъра на града. Сред гостите беше и Георги Янев, заедно с няколко от неговите хора. Двамата се познаваме отлично, той охраняваше на времето дискотеката ни. Никога не сме се карали, винаги сме били в добри отношения“, разказва пострадалият.
По някое време Янев излязъл навън, а Васил седнал на неговото място. „Не бяха минали и 10 минути, когато някой ме задумка с юмруци в гръб. Видях, че е той, развиках се – Какво ти става! После хукнах навън. Бях ошашавен, нямах идея за какво бяха ударите. Тогава го видях, че тича към мен. Настигна ме и заби ножа в задните ми части“, добави той. Малко по-късно край него започнали да се трупат сеирджии, сред тях Казаков разпознал дознателката Дида Александрова.
„Попитах я, защо не се намеси? А тя ми отговори, помислих, че това е приятелско сборичкване“. Когато два дни по-късно раненият разбрал, че точно Александрова ще води случая, поискал тя да си направи отвод. След още седмица пък станало ясно, че полицията все още не разполага с нито един очевидец, самата Александрова също отказала да даде показания. „Видяхме накъде отиват нещата, че Луков не желае да работи, затова пуснахме официална молба, следствието да поеме РПУ-Руен“.

Какво казва Янев:
„Изявления на наркомани не коментирам! Нямам предвид Васко, а престъпните му приятелчета, които го накараха да ме наклепа. Не знам нито какво е правил през въпросната нощ, нито какво е струвал, нямам идея и кой го е наръгал. Всички знаят кога съм си тръгнал от сватбата. В Айтос има една клика, която от две години се опитва да ме компрометира. От дълго време съм подложен на постоянен тормоз – върху мен, върху семейството ми. Накрая започнаха да ме рекитират. Поискаха ми 50 000 лева или щели да ми вземат бизнеса.
Говоря за Тихомир Петров и Христо Стоянов, свободни електрони, които гравитират около бандата на двама известни братя от Бургас и които държат в страх населението в Айтос. Това са хората, които трошат витрини на охранявани от нас обекти, които палят коли и разпределят дрогата в града, които се занимават с изнудване. Твърде дълго ги остави полицията да безчинстват, макар че няма полицай, който да не е наясно какво се случва в Айтос. Разработиха се обаче едва сега“, твърди от своя страна шефът на „Аркус“.
Отношенията между тях се изострили, когато преди две години Тихомир поискал от Георги Янев да повлияе върху хода на разследване срещу него. Точно тогава, под натиска на ОД на МВР в Бургас, Михаил Луков най-накрая образувал две дознания срещу Петров, които междувпрочем, до ден днешен не били внесени в прокуратурата. „Отказах да се меся първо, защото това не е моя работа, второ, защото нямам такива правомощия. Тогава приятелчетата на Васко се обърнаха и ми казаха – ще ти намерим цаката и ще ти вземем бизнеса с охраната. И сега използват случая с наръгването, за да го припишат на мен. Няма да оставя нещата така, ще изкачам следствието да приключи, да се изясни всичко, след което ще заведа дело за клевета срещу тези момченца“, заяви Янев.  

Оправданията на Луков
Има неща, които не разбирате и с които не сте наясно. Нали знаете как приключват циганските сватби – с пиянски изстъпления и бой с ножове. Така че, нещата не са такива, каквито изглеждат, обясни шефът на РПУ Михаил Луков. Без да уточни, какво има предвид с „циганската сватба“, защото нито потърпевшият, нито пък останалите участници в историята имат вид на хора от ромското малцинство. Началникът се позова на Закона за МВР да не разгласява следствени тайни и лаконично заяви, че „става въпрос за неизвестен извършител, че между очевидец и свидетел има разлика, че всичко е издирено, но още нищо не е ясно“. Не получихме логичен отговор, защо случаят е прехвърлен в Руен.
Както и, докъде стигна работата по един друг инцидент с масов бой и стрелби с газов пистолет. Пак на площада в Айтос, на 22 май, само седмица след намушкването.
Предварително бяхме подготвени за подобен разговор с него. В Айтос открито се говори, че полицейският шеф в тази история няма полезен ход. И че развоят й, може да му коства поста, независимо как ще приключи. Васко и баща му държат клуба на ГЕРБ в града и минават за активисти на бойкоборисовата партия. От друга страна пък, Георги Янев твърдо е решил да изчисти името си, подсказвайки, че има още много неща за казване. Затова Луков побързал да се отърве от нея и я натресъл на руенското РПУ.
Тъй като началникът побърза да ни отпрати, не успяхме да изясним още един случай, станал само преди 20-тина дни. И доколко отговаря на истината, че собственикът на фирма Айс-Лес в Айтос Пламен Денков, предизвикал пътно транспортно произшествие в пияно състояние, но и този инцидент щял да бъде потулен, ако не се бил намесил лично шефът на бургаската полиция Васил Едрев. И още – как Михаил Луков оглави Ловното дружество в града и защо изборът му на председател е атакуван в съда.

В следващите броеве на вестник „Десант“ очаквайте разкрития за това, как общински чиновник в Айтос измамил собственици на реституирани имоти и ги принудил да продадат земите си на безценица на съпругата му. 


Аз ходя с дупка на задника, а от полицията ми викат – намери си сега и свидетелите сам, недоумява за действията на подчинените на Луков Васил Казаков Шефът на РПУ Айтос прехвърлил случая на Руен, не искал проблеми на местна почва


10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
21.05.2011 07:14:00
0
0
ei kasi6 tezi hubavi mom4eta deto gi biha na 21 ne bqha li edna 4asty ot mutrite v aitos i kak moja da kaje6 4e sa bezobidni ili sa tvoi priqteli koito se opitva6 da za6titava6 vsi4ki znaqt za slu4aq togava i se vidq pokazno koi hvanaha i arestuvaha ako iska6 mioga da ti gi kaja po imena
9
21.05.2011 07:08:41
0
0
ei ti kasi6 sled kato mnogo si otvoren 6to ne izleze6 da go kaje6 tova publi4no a se krie6 tuk kato mi6ka napi6isi pone imeto da te znaqt koi si ili i ti si kato vsi4ki ostanali pove4eto v tozi grad i ne namesvai hora koito nwe poznava6 ne kavzai ne6ta koito ne sa ti qsni 6toto ne se znai koga 6te doide i tvoq krai
8
aitos
13.10.2010 07:07:01
0
0
izvikaite nqkoi evropeec da sloji v red grada ni tazi papla4 v aitos 6te se izbiie jiveem v 21vek a smes vuzpitanie na 19vek
7
kasi6
11.09.2010 15:06:53
0
0
Проблемът е в РПУ Айтос,Прокуратурата и Съдът.Те от
край време си правят каквото си искат и злоупотребяват
със служебното си положение:На обикновените хора се
правят на интересни и се чудят в какво да ги обвинят,за
да отчитат дейност,а на големите риби като Кютука,Феим
ит.н.им се кланят.Толкова престъпления са потулили
нашите полицаи и магистрати,толкова пари са взели като
подкупи,че незнам дали в София като голям
град,тамошните магистрати са взели толкова.Говоря за
явни престъпления,с доказателства и с десетки
свидетели,но уви оправдават ги някои не стигат даже до
дело.Всеки в град Айтос помни и много са били лично
свидетели как преди няколко години Айтоската полиция
се саморазправи с няколко момчета,които дори не са
били обвинени в нещо,използвайки
"Качулките"(отряд за борба с организиранат
престъпност към НСБОП Бургас).Това е доказателство че
Айтоската полиция е покровителствана от Бургаската.На
специално обученият и трениран отряд е била издадена
заповед да задържат няколко човека от Айтос,насочили
са ги къде да ги търсят и са им казали че е възможно да
бъдат въоражени.През това време 2,3 от момчетата били на
кафе-Енерджи в центъра на града.Специалните части
нахлуха в кафето изведнъж(където имаше и много други
хора)насочиха се към момчетата(а преди да го направят
отвън айтоски полицай им показваше кои да
нападнат),веднага ги повалиха на земята(момчетата не
оказаха никаква съпротива,те дори неразбраха какво
става),биха ги и им сложиха белезници.След това са ги
отвели в РПУ Айтос и там е имало още някои задържани на
други места в града.В РПУ-то жестокият побой
продължава.Всички бяха с тежки телесни повреди,а едно
от момчетата със счупен череп(блъскали са му главата в
бюро)и множество фрактури по главата-в резултат на
което той едва не загуби живота си-след случилото се е
претърпял няколко животоспасяващи операции на
главата(получил е масивен мозъчен кравоизлив),а него
го познавам от близо-толкова е страхлив че изобщо не
става за престъпник и категорично не е такъв.Тези
момчета които изядоха боя за нищо(защото ако имаше
нещо срещу тях то все щеше да е заведено някъде и да се
образува следствие),всъщност служеха на Николай
Колев-заместник началник РПУ Айтос да ги обвинява в
нещо да ги привиква от време на време за справки и така
да отчита дейност и те като им писна да ги разиграват
постоянно и започнаха да не ходят при него когато ги
привикваше без призовка и той реши да им даде урок-да
им покаже кой е той.Е себичността и егото му замалко не
им костваха живота.Разбира се момчетата заведоха дело
но както става винаги в България неможа да докажат
нищо-въпреки че имаха много свидетели в центъра на
града.Никой дори обещетение не им плати,а "Пешкира
опраха"-от специалният отряд(макар че и те каква
винат имат-момчетата изпълняват заповед-да задържат
потенциално опасни престъпници-но половината от тях
ги уволниха,а в последствие и други бяха принудени да
напуснат спец.отряда.Така е в Айтос-ако не играеш по
свирката на ченгетата ядеш бой.Много отдавна Николай
Колев се е корумпирал,много хора са се оплаквали че им
е поискал подкупи,много следствия с доказателства
въобще не стигаха Прокуратура,много свидетелски
показания изчезваха някъде в бездънните му
чекмеджета, докато лошите му пълнеха все така
бездънния джоб.Как да се справи Айтос с
престъпността,побоищата и т.н. престъпления щом има
такива служители.Преди доста години Айтос беше
пропищял от един човек с прякор-Таралежа-доста пиеше и
се друсаше и всяка вечер а много често и през деня
правеше големи търкали в града-с който се разминеше го
биеше(Таралежа не ходеше сам имаше си
дружинка),трошеше цели заведения,прозорци-голям изрод
беше и най-вече беше човек на Николай Колев-за това
така и не влезе в затвора,а имаше стотици престъпления
извършени от него пред очите на стотици свидетели и
потърпевши ,стигащи до болница.Г-н Колев му окзваше
протекция в замяна на пари и сведения за други
престъпления извършени от негови приближени(от
дружинката му )както и от други хора.Така хем пари
печелеше Н.Колев,хем пък и дейност отчиташе-голям
хитрец,а пък Таралежа на свобода с години биеше
мирните граждани на града.Е Господ каил нестана,всяко
нещо си има край и след като Таралежа вече стана много
неудобен за Г-Н Колев същият го принуди да замине за
Испания и след известно време се чу че там е починал.От
мои източници знам че Г-н Колев се ползва от
протекцията на видни господа нагоре в йерархията на
властта и по тази причина още е на служба,макар че има
доста отправени обвинения от хора срещу него.
Докога аз и други като мен редови данъкоплатци ще
плащаме заплати на такива като Колев, а те да се гаврят
с нас.Докога смотаната ни Държава ще го позволява.И
моля същата тази Държава да не го наказва с по-нисък
пост в друго населено място,та това наказание ли е(като
наказанието на бившият шеф на айтоската полиция
Михаил Луков-понижен в Сунгурларе-Браво).Той трябва да
лежи в затвора,за да има възмездие на всички
родители,чийто деца са пострадали сериозно от
неговите протежета.А на вас Господа депутати и
служители в системата на МВР(съжалявам че ни ви знам
имената да ги напиша тук)-дето идвате и ядете дебели
меса на язовира на Г-н Колев,ще Ви кажа само че знам
Държавата ни няма да ви накаже ,но и за вас "ГОСПОД
КАИЛ НЯМА ДА СТАНЕ".......
6
eizo
28.03.2010 11:08:21
0
0
az da vi kaja nechtu tihomir hristo yanev vsichki sa v edna grupirovka taka im oturva che sa skarani po mejdu si eto tova e istinata momcheta chtoto znam
5
Nik-oi
27.02.2010 19:25:37
0
0
Da jivee Krasi cernia !!
4
nik
08.02.2010 07:42:08
0
0
Dokoga takiva hora kato Lukov shte badat na rakovodni postove i shte nalagat pravila po koito shte jiveem?Nali uj DS agentite niamali da ni upravliavat poveche?
3
tanq
26.10.2009 12:45:35
0
0
tiq mom4ta tuhomir i brat mu vesel ve4e se iztarkaha ot godini se opitvat d akomtrolitat ne6tata v grada poboi ,narkotici, .
na Aitoskite policai ve4e im e pisnalo da se razpravqt s tqh ne SAM slgurna no mislq 4e imat nqkakav silen grag v policiqta
2
bg.
10.09.2009 11:34:23
0
0
6efat na mbp, aytos po dobre da si podade ostafka vmesto da pehv1rq slu4aq na ruen.
1
Очевидец
18.08.2009 06:58:24
0
0
абе те много хора всичко видяха ама от полицията ми казаха, че нищщо не били видели. а тоя луков освен да бракониерства безнаказано из айтоските гори с друго нищо не се занимава.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки