Гагаузов пуснал мутри на плажа в Приморско


Гагаузов пуснал мутри на плажа в Приморско
И да искат, плажуващите не могат да постелят хавлия на пясъка. Няма място от заведения, чадъри и шезлонги, натъпкани едни в други. Даже младежът с гевреците с труд си прокарва път
16 Август 2009, Неделя


Въоръжени с пистолети яки мъже заградиха част от пясъците, имали разрешение от бившия министър на регионалното развитие. Екшънът се разигра пред очите на десетки ужасени туристи, полицията не се намеси

Автор: Севдалина Пенева

Грозен скандал с криминален привкус се завихри за пореден път това лято в Приморско. След като общински съветник от крайморския град се забърка в покушение на младеж, заради едни 400 лева в края на юли, на 8 август група въоръжени с пистолети мъже хвърлиха в ужас пък туристите на Северния плаж. Екшънът се разигра в ранния следобед в събота пред очите на десетки свидетели, но полицията така и не се намеси.
Арена на сблъсъка се оказа бистро на плажа, стопанисвано втора година от Явор Недев от София. Мъжът има договор за наем с фирма „Оросей“ЕООД-Приморско, която пък от своя страна е легитимен ползвател на пясъците там до 2011 година.
В разгара на сезона обаче при Недев пристигнали няколко мутри, представили се от името на екс.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов и заявили, че вече те ще прибират парите, защото били изхвърлили от играта „Оросей“.
„Онемях, когато ги видях за първи път, даже ми мина през ума, че това не може да е сериозно. Докато не започнаха да гонят клиентите от заведението, да обръщат столовете и масите. Една вечер, докато мен и съдружникът ми ни нямало, дошли тук, извадили пистолети и заплашили персонала, че ако до няколко часа хората ми не събетат 5 000 лева, ще ги застрелят“, разказва Явор Недев.
На 4 август непознатите пристигнали отново и без да се церемонят, побили колчета и оградили ресторанта на Недев с телена мрежа. Докато мъжагите заграждали заведението, трима от тях охранявали терена с оръжие в ръка. Няколко дни след наглата демонтрация на сила, плажът около мрежата опустял.
„Тук е пълно с чехи и поляци. Хората не знаят и дума на български, но отлично разбраха, че да събират тен край нас може да се окаже опасно за здравето“, добавя софиянецът. Още във вторник той подал жалба до полицията, пратил сигнал и до Районна прокуратура в Царево. От прокуратурата за по-малко от 24 часа се разпоредили загражденията да бъдат премахнати, а полицаите да окажат съдействие на Недев. Колкото вие виждате униформени наоколо, толкова и аз, казва с огорчение той четири дни след прокурорското постановление.
Виновен за скандала е Асен Гагаузов, внася яснота в скандалния казус шефът на фирма „Оросей“ Златин Бодуров. Независимо от Явор Недев, втори месец той се мъчи по законен начин да си влезе във владение на плажа.
Дружеството му има сключен договор с Община Приморско от 01.07.2008 , със заповед на кмета Лиляна Димова и на основание на постановление на МРРБ, което до този момент не е отменено. На „Оросей“ се възлага да извършва водоспасителна дейност, дейности по обезопасяване на водните площи, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно и техническо поддържане на морски плаж „Приморско-север”, като контрактът е със срок до 30.03.2011 г.
Дали е забравил Гагаузов как с въпросното постановление е натресъл непожеланите за стопанисване плажове на общините, те да се оправят с тях и поради какви причини тази пролет той решил да вземе нещата в свои ръце, не е ясно. В общественото пространство в Приморско се върти една сума от 50 000 лева, дадена под формата на рушвет. Подобни слухове, естествено, няма как да бъдат проверени.
Факт е обаче, че въпреки договорът с фирма „Оросей“, Гагаузов дава същата плажна ивица на друга фирма от Приморско - „Аноя“ ЕООД, със собственик Леонтина Анастасова, снаха на бившата шефка на Общинска собственост Стефка Анастасова по времето на екс.-кмета Димитър Димитров.
Сделката е извършена няколко дни преди парламентарните избори. В бързината Гагаузов дори забравил да разтрогне тази от предната година.
„Първата ми работа беше да обжалвам в съда заповедта на министъра. Поаследователно тричленен и петчленен състав на ВАС се произнесоха в моя полза, но въпреки това „Аноя“ продължава да не освобождава плажа. Вместо това, тези хора си извикаха подкрепление от Сливен – някакви въоръжени мутри, които ходят по пясъчната ивица и рекетират собствениците на заведения. Връх на наглостта им беше, когато оградиха с телена ограда заведението на Недев“, казва Златин Бодуров.
Съдебната сага продължава с ново произнасяне на Бургаска окръжна прокуратура, че ВАС правомерно е отхвърлил искането на министъра за допускане на предварително изпълнение на заповедта му. Дори предлага на областния управител да образува административно производство- заповед за изземване на недвижим имот –изключителна държавна собственост. Който имот се държи от „Аноя” ЕООД, без правно основание. Писмото е изпратено до областния управител на 16 юли т.г. На 24 юли резидентът на държавата Любомир Пантелеев пише писмо до заинтересованите страни и обещава, че в срок до 30 дни ще бъде издадена такава заповед. До този момент такава обаче няма. След съкрушителните за БСП и за самия Пантелеев (той не можа да се пребори за депутатско място в парламента) резултати от изборите, областният излезе първо в отпуск, а след това в продължителни болнични. Но най-напред освободи от работа всичките си заместници, за да няма кой да подпише нито един важен документ, при необходимост.
 В понеделник, 10 август, за скандала в Приморско алармираха и от СДС.  Туристите масово се оплакват, че мястото за плажуване е ограничено от прекалено голямата площ, на която са разположени заведенията, се казва с писмо до всички медии, подписано от председателката на сините в града Миглена Барцулева.
„ Нарушени са всички нормативи  за това, каква част от плажа трябва да бъде определена за плажуване. До 10000 кв.м. активна използваема част, частта за търговска дейност не може да е повече от 2.2%. Това с просто око се вижда, че не е спазено. Как е допуснато в правова държава, министърът да нарушава своите собствени заповеди и постановления и да не носи никаква отговорност за това? Къде са провораздавателните институции? Къде е държавата?”, пита Барцулева.
Ден преди писмото и да стане достояние до всички медии, в неделя в редакцията на вестник „Десант“ се обади Явор Недев. За да благодари на екипа ни, който бе на мястото на събитието на 8 август и който помогна да се предотврати кървава разправа на плажа. След като подадохме сигнал лично до шефа на Областна дирекция на МВР Васил Едрев, той се разпореди неговите хора в Приморско най-накрая да зарежат личния си бизнес и да свършат малко обществено полезна работа. За която, между другото, получават заплати. Няколко часа след нашето заминаване, загражденията, както и въоръжените бабаити от Сливен изчезнали.

Явор Недев: Това се случва само в бандитски държави*

– Как се стигна до това унизително положение, да работите зад телена ограда на плажа?
През юни тази година една подставена фирма на Асен Гагаузов печели конкурс за плаж Приморско – Север с цената на много нарушения. В случая, съдебната система колкото и да не е ефикасна, обави обаче договора й за невалиден.
По принцип този плаж си има наемател от миналата година и втори сезон сме изрядни към него. Но тук, на пясъчната ивица, в явно престъпление са се самонастанили около 10-15 сливенски мутри, с ланци и въоръжени с пистолети. Които изнудват персонала на заведението, докато нас ни няма. И както виждате, без да имат абсолютно никакви права, са оградили публична дължавна собственост. Подал жалба в прокуратурата, че никой в тази държава не може да загражда, да взима пари и да прави каквото си иска.
– Казахте, че сливенските мутри заплашват персонала, докато вас ви няма. Какво им искаха?
Идвали една вечер, след като сложиха телената мрежа тук, казали на момчетата на бара, че ако не им приготвят 5 000 лева, щели да ги убият. Казали пред персонала, че не ги интересува нито полиция, нито новата власт и предупредили хората ми, че прокуратурата няма да им помогне.
Въпреки това подадох жалба до районния прокурор в Царево Кънчо Крумов, който издаде прокурорско постановление още в четвъртък, оградата да бъде премахната. Тоест, прокуратурата си свърши работата. Защо полицията в Приморско обаче отказва да изпълнява прокурорското разпореждане няколко дни, този факт за мен е необясним.
– Какво смятате да правите?
Твърдо съм решен, като нормален човек, който си плаща данъците в тази страна, да отнеса въпроса до вътрешния министър. Смятам да пиша лично и на министър председателя Бойко Борисов – че точно когато е дошло на власт правителство, което се кълне в ред и справедливост, подставена фирма на бившия министър Асен Гагаузов е пуснала мутри да безчинстват на държавен плаж. Нещо, което става само в бандитските държави.
Какво ще се случи, ако сам премахнете загражденията?
Предполагам, ще се върнат и не е изключено да се стигне до ексцесии. Тази сутрин махнах само няколко колчета от двете страни, колкото да освободя достъпа на персонала и клиентите до заведението. Групата с пистолетите пристигна тутакси и заобгради целия терен, за ужас на летовниците. Пред налягалите на пясъка чужденци ни крещяха как ще се разправят с нас. После изгониха клиентите, които бяха седнали на масичките извън оградата.
- Само на вашите клиенти ли създават проблеми?
Тези хора претендират, че са спечелили плажа, но нямат даже изготвена схема за заведенията, нито пък има свободна пясъчна площ, на която да не събират пари. Те обаче в момента, пак под давление на стария си министър, издават билети, които не са заверени в данъчното и не представляват счетоводен документ, нито пък са ценни книжа. Това са някакви хвърчащи листчета. Взимат 5 лева за чадър и още 5-8 – за ползването на шезлонг. И почиващите са задължени да ползват чадъри и шезлонги, иначе ги гонят от плажа. Освен яките момчета, които събират билетите, край тях се навъртат и ония със затъкнатите пистолети в гащетата, дето плащат клиентите и персонала на заведението.

*Интервюто е взето в събота, 8 август


Преди месец името на Гагаузов гръмна покрай друг плажен скандал. Пак преди изборите, той побърза да подари Райския залив в Созопол на фирма, близка на Емел Етем Ще съдя до дупка и фирмата, която се самонастани, и министерството, което допусна два договора за един и същи плаж, категоричен е Златин Бодуров Мълчах дълго време, защото не исках да ме обвиняват, че провалям и без това слабия сезон в Приморско. Но като видях телената ограда, чашата на търпението ми преля Виждали ли сте някъде такава картинка – насред сезон идват някакви с пистолети и ти заграждат собствеността. За която плащаш наем и данъци, негодува Недев През последните дни тази част от плажа е била старателно заобикаляна от туристите. От страх

В категории: Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
FAKLATA
26.09.2009 11:54:55
0
0
ЗАЩО МАХАТЕ НАПИСАНИТЕ КОМЕНТАРИ? НЕЩО СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ ЛИ? ТУК ИМАШЕ МНОГО ДОБРЕ НАПИСАНИ КОМЕНТАРИ. НО МАЙ ВАС ВИ ПРИТЕСНЯВАТ. ИЗКАРАЙТЕ ИЗТИНАТА НА ЯВЕ. ЗАПОЧВАМЕ ДАСИ МИСЛИМ, ЧЕ СТЕ СТРАХЛИВЦИ. ПОТЪРСЕТЕ И ДРУГАТА СТРАНА.... ИМАТ ИНТЕРЕСЕН МАТЕРЯЛ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки