Лъжат ли ни за антените


Лъжат ли ни за антените
Тройка антени облъчват от покрива на жилищна сграда в центъра на Бургас. По средата се вижда осигуряващият ги ел.трансформатор.
09 Август 2009, Неделя


Правилата за поставяне на клетките на мобилните оператори са подчинени на неписаните български закони
Както е добре известно, здравето на бургазлии редовно се поставя на изпитание от  промишлените предприятия, които тровят въздуха ни.


Автор: Лъчезар Лисицов

Решение на този проблем естествено няма, което е добър повод и за мобилните оператори да се възползват от криворазбраната ни толерантност. За целта те използват покривите на жилищните сгради, на които инсталираха огромен брой излъчватели. Оправдание, разбира се, има – антените са маломощни и са съобразени с нормите.  
В началото и средата на юли бургаският кмет Димитър Николов успя да организира две замервания на излъчванията. Първото се проведе от лаборатория към Министерството на здравеопазването, а второто от учени на БАН. Медиите побързаха да отразят новината – не са констатирани излъчвания над допустимите норми.
Чудесно, обаче дали това е повод за успокоение? Защото:
Първо  – измервания са извършени на 5-6 места. В същия момент радиоклетките в общината са няколко десетки пъти повече на брой. (Само на „Мобилтел“ са 60). Можем ли да сме сигурни, че навсякъде те са в нормите?
Второ  – измерванията, поне тези на БАН, са направени на разстояние, по-голямо от 60 метра от излъчвателите. Какво става с по-близките дистанции, в които често попадат хора?
Трето - каква е гаранцията, че операторите не са били предупредени за мониторинга – практика, която ни е така добре известна?
Четвърто – клетките на операторите не са обезопасени, за тях няма дори предупредителна табела, камо ли ограждения, които да ограничават достъпа до опасните сектори на излъчване.
Пето – мобилните оператори искат разрешение от собствениците на съответния имот за поставянето на антените, но проблемът с вредното облъчване не засяга толкова тях, колкото живущите в съседните сгради, към които са насочени излъчвателите. Тях обаче никой не ги пита.
Шесто – операторите имат свободен достъп до антените и могат да променят техните работни параметри – посока и интензитет на излъчване; няма проблем да се инсталират и допълнителни мощности. Текущ контрол от страна на държавата обаче не е предвиден.
Нормативната уредба, която засяга проблема, се състои от Наредба № 9/1991 г. на Министерство на здравеопазването и Наредба №21/2007 г. на МРРБ. За съжаление двата документа не решават проблемите, свързани с постоянния контрол на излъчванията, с големия брой станции, нароили се в жилищните квартали и най-вече с контролните органи. Получи се това, което обикновено се случва у нас в подобни ситуации – мобилните оператори на практика бяха оставени да инсталират спорните съоръжения, а проблемите, произтичащи от това, следва да се решат в неизвестното бъдеще.

Според специална, 10-годишна програма, финансирана от ООН,  радиоизлъчванията на мобилните оператори представляват реална опасност за здравето, като пораженията обикновено се проявяват не веднага, а след няколко години. Най-засегнати се оказват централната, както и периферната нервни системи на човешкия организъм.
Съоръженията явно са рискови, защото: 1. В никоя цивилизована държава не може да видите радиоклетки на всяка втора или трета сграда; 2. Антените са достатъчно мощни излъчватели и това е очевидно от техния размер, обикновено надминаващ човешки ръст, и от ел.трансформаторите, които ги придружават по покривите на сградите.
Решението, което важи в общия случай, е държавните институции да успеят да преодолеят Конституцията на неписаните български закони, която съдържа следните три основни члена: чл.1. Всичко е пари; чл. 2. С пари всичко се постига; чл. 3. За милиони няма закони.
Би било добре най-сетне това да се случи, защото все пак има и по-важни неща от парите и мобилните комуникации. Нали?



В категории: Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки