Левичарите в огледалния свят


Левичарите в огледалния свят
Днес и педагози, и педиатри признават, че леворъчието не е аномалия, а един от вариантите на нормалното развитие
13 Август 2018, Понеделник


Погрешно е да се опитваме да приучим децата да пишат единствено с дясната си ръка. По-добре да помисли как да направим света удобен за леворъките

Автор: Димитър Спасов

Датата 13 август се отбелязва като Международен ден на левичарите. Според статистиката всеки шести жител на планетата ни е леворък. „Подарък на съдбата” или „наказание” е тази физиологична особеност?

Целият свят е създаден за десняците и едва ли се замисляме колко неудобен е той за хората, които си служат с лявата ръка. Ако вземете да режете нещо със специална ножица за левичари, например, ще разберете какво неудобство изпитват тези хора, когато трябва да използват стандартните инструменти. Затова в този ден левичарите от цял свят полагат усилия да привлекат вниманието на производителите на различни стоки към необходимостта да се съобразяват и с техните удобства.

В зората на нашата цивилизация, нашите предци еднакво леко да изпълнявали и с двете си ръце различните действия. За това съдим по сечивата, достигнали до наши дни от Каменната ера. С усложняването на оръдията на труда в течение на вековете е отдадено предпочитание на дясната ръка. Учени и изследователи спорят и до днес каква е  причината за този избор.

В по-късни времена, тъй като сърцето ни е разположено отляво,  се е налагало по време на битките, мъжете да държат щитовете с левите си ръце, докато с десните нападат враговете с мечове, саби или други оръжия и може би това също е допринесло за доминиращата роля на десницата.     
                                             
Отдавна е известно, че ръката се управлява от противоположното мозъчно полукълбо: лявото при десноръките и съответно дясното при леворъките. Но това, коя е водещата ръка, не е единствената разлика между двата типа. Като правило, при десничарите преобладава аналитично мислене, докато левичарите са предимно творчески натури. Те са по-лесно раними и по-податливи на стрес. Учените са установили, че съществува разлика и на биохимично ниво. Така при тези, при които доминира лявото полукълбо се открива повече цинк, а при тези с преобладаваща роля на дясната хемисфера – повече желязо.

С години се е налагало схващането, че дясното е норма, а лявото – отклонение от нея, дефект. Леворъките люде са били унижавани, оскърбявани и отхвърляни. И до днес в много езици думата „левак” е синоним на „некадърник” или „смотаняк”. Едва в последните години тези хора са оставени на мира да бъдат такива каквито са.

Само допреди двадесетина години отношението на учителите към пишещите с лявата ръка бе крайно негативно и педагозите се стремяха на всяка цена, прибягвайки до драстични мерки и насилствени методи, да изкоренят този „неправилен навик”, като приучат невръстните си питомци да пишат „както трябва” с десницата си. Със същата упоритост в тази борба самоотвержено се включваха и родителите. Днес обаче съществуват достатъчно доказателства, че насилственото приучаване да се пише с „правилната” ръка и негативното отношение към леворъчието води до тежки нервно-психически разстройства и се отразява пагубно на здравето, развитието и успехите в училище.

В съвременната педагогика и педиатрия сега се налага изводът, че левичарството не е аномалия, а просто един от вариантите на нормалното развитие. За ненормално това се счита все още само в някои нецивилизовани африкански страни. Иначе на Запад дори се появиха специални тетрадки за леворъки. Там по принцип никой не се опитва да „превъзпита” пишещите с лявата си ръка. Ако обърнете внимание, едва ли не във всеки холивудски филм има поне по един герой, който държи химикалката с „неправилната” лява ръка. Леворъки са и повечето американски президенти – Джон Кенеди, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Бил Клинтън и Барак Обама.

Историята бъка от знаменитости, които са боравели предимно лявата си ръка. Сред тях има всякакви – и императори като Юлий Цезар, Наполеон, английската кралица Елисавета, и пълководци като Александър Македонски, и велики художници като Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рубенс, Албрехт Дюрер, Кандински, и писатели като Хърбърт Уелс, Марк Твен, Луис Карол, Франц Кафка, и учени като Аристотел, Нютон, Айнщайн, и композитори като Моцарт, Паганини, Бетовен, Сергей Прокофиев, Разманинов, и музиканти като Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Дейвид Бауи, Курт Кобейн, Фил Колинс, Селин Дион, Рики Мартин, Джордж Майкъл, и кинозвезди като Грета Гарбо, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Робърт де Ниро, Кари Грант, Брат Пит, Джулия Робъртс, Анджелина Джоли, Деми Мур, Никол Кидман, Том Круз, Силвестър Сталоун, Киану Рийвс, Мики Рурк, Брус Уилис, Дрю Баримор, Лиза Кудроу, Джулиан Мур, Сара Джесика Паркър, и тенисисти като Джими Конърс, Мартина Навратилова, Моника Селеш и хиляди други знайни и незнайни персони. Да не забравяме да споменем и за „Модерния ляв” Христо Стоичков.

Както се вижда, тази особеност не пречи да се постигат върхове във всяка една сфера от човешката дейност. Всички качества, които притежава човек са подарък от съдбата. Леворъчието също. Това се превръща в наказание единствено, когато околните не се съобразяват с природата на нещата и се опитат да я пречупят.

Но природата не търпи насилие под каквато и да е форма. Затова да оставим леворъките хора на мира и да се опитаме да им помогнем да се приспособят по-лесно към преобладаващия „десен” свят.


Джими Хендрикс беше гениален китарист, въпреки че държеше китарата „обратно” С топовни „леви” шутове Стоичков разбиваше съперниците и вкарваше незабравими  голове Ракетата на Моника Селеш удряше силно и безпогрешно, ляво на борд

В категории: Новини , Здраве

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Михаил
23.11.2020 20:59:23
0
0
Уцели деснияците у десятката :D
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки