Най-известното лекарство в света е заченато от върбова кора


Най-известното лекарство в света е заченато от върбова кора
Таблетката на разтворимият аспирин, покрай ацетилсалициловата киселина съдържа и сода. Разновидността й с добавен витамин С е особено подходяща за простудни заболявания
07 Януари 2019, Понеделник


«Вълшебното» хапче светкавично завоюва популярност. Днес той и близки на него вещества влизат в състава на повече от 400 препарата за лечение на главоболие и артрит

Автор: Десант

Несъмнено лекарство номер едно в света е аспиринът. Макар че неговото производство започва преди повече от сто години, той и до днес не слиза от рафтовете на аптеките по целия свят. Различните фармацевтични компании го предлагат под около 60 различни названия, но тяхната химическа същност е една и съща – ацетилсалицилова киселина.

Историята на създаването на това може би най-популярно лекарство е интересна и поучителна.

На всички са добре известни признаците на настъпващия грип, ангина или обикновена настинка – главоболие, болки в тялото, температура. Нашите предци са назовавали всичко това с една дума – «треска».

Народната медицина още в далечни времена преборвала трескавите състояния с настойка от кора на върба.

В далечната  1763 г. преподобният Едуард Стоун изнесъл доклад през Кралското общество в Лондон за лечението на треската с тази отвара. Химиците се заинтригували от лековитата върбова кора и в крайна сметка един от тях – италианецът Рафаел Пириа успял да извлече от кората на ивата (вид върба) салицилова киселина.

След като определил химичния състав, той успешно синтезирал това вещество. Няма да се впускаме в трудноразбираеми химически формули, изобилващи от карбоксилни и хидроксилни групи, а директно ще обобщим, че днес салициловата киселина намира широко приложение като външно бактерицидно средство във вид на салицилов спирт.

В търсенето на други лечебни аналози на салициловата киселина, никому неизвестният дотогава баварски химик, сътрудник на фирмата «Байер», Феликс Хофман на 10 август 1897 г. получава същата тази ацетилсалицилова киселина, която по-късно е назована «аспирин» и разработва технология за нейното производство.

«Вълшебното» хапче светкавично завоюва популярност. Днес той и близки на него вещества влизат в състава на повече от 400 препарата за лечение на главоболие и артрит. Само в САЩ всяка година се изгълтват до 20 тона хапчета аспирин.

Освен като най-разпространено противоболково, противотемпературно и противовъзпалително средство, клиничните изследвания откриха у аспирина способността да предотврятавя слепването на тромбоцитите и респективно получаването на инфарти и инсулти.

Той се оказа и вълшебно средство за профилактиката на рак, Алцхаймер и дори безплодие. Вездесъщият аналгетик е избавил от нетърпимо главоболие може би милярди хора по света. За съжаление от неговите чудодейни свойства не могат да се възползват страдащите от гастрит, язва и стомашни проблеми, на които е противопоказан поради високата си киселинност.

Това популярното хапче е и най-честият виновник за натравянията на малките деца. Затова не забравяйте, че аспиринът, продаван в аптеките, все пак не е онази безобидна върбова кора, от чиято отвара се заражда идеята за химическия лековит препара и бъдете внимателни с употребата и съхранението му.


В категории: Новини , Здраве , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки