Плажовете - скъпи, мръсни и опасни


Плажовете - скъпи, мръсни и опасни
Този временен обект и пързалката на Централния плаж в Бургас трябваше да бъдат запечатани, но незаконните им стопани ги експлоатираха през целия сезон на 2007г.
15 Май 2009, Петък


На изпроводяк правителството създаде хаос по морските ивици
„Мутри на концесионер пребиват летовник”; „Гонят от плажа жена на министър, не искала платен чадър”; „Морето в Слънчев бряг не се вижда заради бараки на плажа”; „Изринаха защитените дюни край Китен”; „ Четири хиляди подписа срещу шумни кръчми на плажа”; „Изкуствен остров изникна в морето срещу стария Несебър”, „Плажът на Бургас разоран от кораб-кръчма”; „Германци се оплакват – плажът по-скъп от спането и храната”…


Автор: Стоян Иванов

Сигурно помните, уважаеми читатели, тези и десетки още други заглавия за скандалите по българските плажове през последните 7-8 години? През февруари си помислихме, че безобразията това лято ще намалеят и летовниците ще могат да се припичат спокойно на пясъка, без да бъдат рекетирани от дебеловрати „инкасатори”. Бяха приети промени в Закона за концесиите, които задължиха  концесионерите  да освободят поне половината от пясъчните ивици от кръчми, барчета, павилиони, бараки, чадъри, шезлонги, батуди, мини голф игрища и прочее солено струващи „екстри”.  Дотогава свободни оставаха едва 20 % от плажа -  обикновено или до самото море, в краката на разхождащи и къпещи се, или в края, до оградата.   Помислихме си, че дебелите глави на софийските чиновници от министерството на регионалното развитие (МРРБ), които се разпореждат с морските ни плажове, най-сетне ще уврат. И заради кризата, пък и заради изборите, ще се въздържат да експериментират колко още издевателства могат да изтърпят туристите, преди да теглят една на страната ни и да изберат да летуват другаде. Уви, подценихме ги! Два месеца преди да изтече мандата му правителството сътвори поредният си плажен шедьовър под диктовката на въпросните чиновници от МРРБ.  Министерството пуска на търг за 44 плажа, спечелилите ще могат да ги експлоатират  в период от 5 години. На други 52 плажа също ще се търсят стопани, но от областните управители.
Ако това се бе случило през февруари, март или дори в началото на април, щеше да има някакъв смисъл. Решението обаче бе огласено на 27 април, оферти се събират само десетина работни дни  – до 16 май, а на 26 май трябва да бъдат обявени победителите. Които очевидно са известни в МРРБ предварително и отново ще гравитират около познатите ни трибуквени групировки.
И понеже този филм вече сме го гледали, ще си позволим да прогнозираме какво ще се случи. „Стопани” ще се появят само за най-апетитните плажове, от които може да се спечели бързо и лесно чрез дране на три кожи от плажуващите. В полза на тази прогноза говори и фактът, че обявените начални цени са меко казано високи, а в някои случаи направо безумни: От рекордните 1,8 милиона лева годишно за Златни пясъци, през 265 хиляди лева начална тръжна цена за къмпинг "Оазис"  и  168 хиляди за къмпинг "Градина", до южния плаж на "Смокините" с начална цена 100 хиляди лева. Сроковете за подготовка също са абсурдни. От 1 юни всеки наемател е длъжен да осигури поддръжката на плажа, тоест ще има около седмица за почистване на пясъка и прилежащата акватория, наемане на спасители, осигуряването на медицински пунктове и лекари, постове, тоалетни, съблекални… Това, разбира се, няма как да се случи и няма да се случи. Поне до края на юни плажовете ще бъдат мръсни, без здравни пунктове и с броящи се на пръстите на едната ръка спасители. Новите – стари наематели обаче няма защо да се безпокоят. Те знаят методиката. Същите чиновници от МРРБ от средата на юни тръгват на ударни проверки по морето. Срещу скромна отплата „на ръка” те влизат в положението на горките концесионери, които по обективни причини са нямали време да приведат плажовете в изискваното от закона състояние. Проверките и резултатите от тях се пазят в дълбока тайна както от крайморските кметове и областните управители, така и от широката общественост.
Още по-зле стоят нещата с по-малко атрактивните плажове. Те отново ще бъдат натресени на областните управители – да им търсят спешно стопани. И понеже няма да успеят, ще се повтори миналогодишната ситуация – в средата на юни плажовете се дават на… общините! Които тепърва трябва да търсят кой да ги стопанисва, да им търси спасители, да ги почисти.
В най-добрия случай поне две трети от плажовете няма да бъдат открити преди началото на юли. Половината вероятно ще открият едва към 15-20 юли, а останалите ще бъдат декорирани с табели „Плажът е неохраняем” до края на сезона.


През лятото на 2006 2007 година пренаселеният плаж в Бургас беше образцов, м.г. обаче концесионерът

В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки