Медоносната пчела на ДПС


Медоносната пчела на ДПС
Заграбените от Кожухаров ливади и пасища са най - хубавите в община Карнобат
04 Август 2009, Вторник


Сливенският "пчелар" Иван Кожухаров е заграбил 3 300 декара от Карнобат, точи еврофондовете и снася хиляди медени евра на своите покровители, настанил се е без пари и в държавна вила    



Автор: Севдалина Пенева

Сливенски тарикат направи показен спектакъл на наша територия как се източват средства от европейските фондове, предвидени за развитие на селските райони. Трета година в Карнобат изтръпват като чуят името Иван Кожухаров, който неизменно намира начин да трупа пари от пропуските в нормативната уредба. Спипат ли го обаче контролните органи, става нагъл и започва да сипе заплахи. С добре отрепетиран маниер, хитрецът, представящият се за пчелар парадира с връзки по високите етажи на агроминистерството и по-специално с ДПС. Името, с което най-често плаши е на шефа на Областна дирекция „Земеделие и гори“ Селим Иса.Иса е и настоящ общински съветник на Доган в Бургас.
49-годишният "производител" на пчели-майки и рояци е от Сливен, но "развива" дейност в Бургас и Ямбол като източва субсидиите от ЕС за държавни и общински ливади, мери и пасища. При това, без правно основание.
Така през 2007 година сливналията ощетил община  Карнобат, като сложил ръка на над 3 300 декара общинска земя. Заграбените пасища се оказали най-хубавите в района, а от тях чистата печалба на Кожухаров надхвърля 75 000 лева.
„Държавата плаща по 22 лева на декър за поддържане на земята в добро екологично състояние, но по закон за тези площи могат да кандидатстват само животновъди. По този начин се подпомага и изхранването на едрия и дребен рогат добитък. Пчели обаче до този момент в списъка не са включени“, категорична е началничката на общинската земеделска служба в Карнобат Катя Данева.
Въпреки разпоредбите на министерството,  Кожухаров заплашил, че ще я съди, задето миналата година отказала да му очертае 2 000 декара общински пасища. Покрай спора за тая земя обаче, лъснал още един скандал.
„Пратих господина в отдел „Общинска собственост“, да ми донесе документ, че има договор с общината за ползване на поисканите терени. Логично, и от там го изгониха, защото се оказа, че за 2007 не е платил нито лев в местната хазна за използваните от него мери. Няколко дни по-късно разбрах и друго. Че тези 2 хиляди декара, за които той кандидатстваше миналата година, влизали в терен от общо 5 000 дка общинска земя, предвидена за изграждането на най-голямото ветрогенераторно поле на Балканите. Този човек няма спирачки, само не разбирам откъде има толкова точна информация за незаявените от други стопански производители ливади и пасища“, казва Катя Данева.
След като тя го изгонила, той все пак намерил начин да стане на неговото и очертал земите в Разплащателна агенция на агроминистерството в Сливен. В Карнобат недоумяват как колегите им му позволили, при условие, че на няколко пъти ги предупреждавали за проблемите, които създава пробивният "пчелар".
„Обикновено той идва при нас в последния ден, точно час преди де изтече срокът за подаване на заявленията, може би, за да не ни остави възможност да извършим качествена проверка на документите му. Тази година пак го чакаме на 15 май, когато приключва кампанията по очертаването на земния фонд  общинска собственост. Този път сме още по-подготвени за поредния сблъсък с него“, добавя шефката на земеделската служба.
За разлика от Данева, която има зад гърба си подкрепата на общината и държавата, една друга жена води самостоятелна битка с "медения производител" Иван Кожухаров. Директорът на Института по земеделие в Карнобат Величка Котова от няколко години пише писма до икономическа полиция и до прокуратурата с молба да и помогнат да си върне заграбен от него имот.  
„Институтът разполага със сертифицирано поле за биологично земеделие. Разработваме технологии за отглеждане на зърнени култури, предназначени за детски и диетични храни. Намира се в най-подходящата част в Карнобат, заградено е с горски пояси, върху държавен поземлен фонд. Преди повече от 15 години там построихме полска лаборатория. В Карнобат е известна като вила „Сузи“. Лабораторията ни е нужна, за да можем да отговорим на всички изисквания – трябва да разполагаме със склад за съхраняване на инвентара, на биологичните препарати и др. За съжаление някой от моите колеги, предишни директори по неизвестна за мен причина е предоставил сградата нелегално, без подписан договор за временно ползване на този Кожухаров. Оттогава ние нямаме достъп до сградата, която той отказва да върне“, разказва Величка Котова.
Вила "Сузи" е на около 6 километра от града, по пътя за емблематичната за Карнобат хижа "Орловец". Двуетажната сграда е скрита зад жив плет и високи дървета, оградена е с телена мрежа. За сигурността й се грижи възрастен мъж, който от 5 години живее там, видя на място репортерският екип на „Десант“. В охраната на обекта са включени и три големи каракачански овчарки. Какво и от кого пазят, не е ясно. Според пъдарина Руси Вълков, вилата не става за обитаване, била ползвана повече за склад на „разни материали“. През оградата около постройката видяхме десетки разнебитени пчелни кошери. Всичките до един празни.
В момента преписката се намира при областния управител Любомир Пантелеев, надяваме се той да се разпореди на полицията в Карнобат, този човек да бъде принудително изваден от държавното имущество. Отделно, ще водим дела срещу Иван Кожухаров и за пропуснати ползи за това, че повече от 5 години е ползвал неоснователно лабораторията и площта около нея, казва Котова.
В крайна сметка излиза, че за 2 години той е успял да прибере от еврофондовете общо около 100 хил.лв. - от незаконното експлоатиране на пасищата и от помощите за отглеждане на пчели-майки.Ако изобщо има такива. Пропуснатите ползи за института по земеделие от заграбената държавна сграда и отказа да плаща наеми на общината, трябва да изчислят компетентните органи. Ако желаят.  

Иван Кожухаров: Не могат с пръст да ме пипнат!

- На какво основание сте поискали общински мери и пасища в Карнобат, занимавате ли се с животновъдство?
- Отглеждам 750 пчелни семейства и по разпоредбите на министерството на земеделието ми се падат по 10 декара за всяко. Имам пълното съдействие на институциите, но в Карнобат са решили да наложат рестриктивни мерки срещу производителите. Това е кампания срещу мен, някой иска да си пише политически дивиденти на мой гръб.
- През 2007 година сте ползвал около 3500 декара, за които държавен фонд "Земеделие" би трябвало да ви е финансирал с над 70 000 лева. Платихте ли наем за мерите на общината?
- Исках да платя, обаче те нещо се замотаха. Имах устна уговорка с бившия кмет да ми даде договор за тези декари. Той уж обеща, но не ми даде такъв и затова не съм плащал наем.
- Откъде имате информация за свободните земи, които никой не е заявил за очертаване?
- Ами и вие да отидете в общината, и на вас ще ви дадат едни хвърчащи листчета с някаква информация.
- Ще освободите ли вила "Сузи", която стопанисвате неправомерно през последните 5 години?
- Тая вила я ползвам не от 5, а от 25 години. Първо от общината ме накараха да я оградя, имах такова устно разпореждане от бившия кмет Атанас Атанасов и го изпълних. После ми казаха - сега я плати по балансова стойност и аз я платих. Обещаха ми да ми дадат документ, но така и не го направиха.
- Вие можете ли да докажете, че имате права върху сградата и прилежащата земя, разполагате ли с някакъв документ поне за извършеното плащане?
- То никой няма документ за собственост, даже институтът няма. Тъй че, да си заведат дела и да ме съдят - никой не може да докаже право върху терена и сградата. Вижте, аз съм си изпипал нещата, по образование съм юрист. С пръст не могат да ме пипнат. Затова сега са предприели някаква кампания срещу мен, натискат ме, но ще си търся правата. Да не забравят, че съм в ръковоството на браншовата организация на производителите на пчели-майки в страната. Още тези дни ще повдигна въпроса пред Министерството на земеделието.
- Освен за мерите и пасищата, получавате ли и други субсидии и откъде?
- Полагат ми се по 11,5 евро на всяко пчелно семейство, парите идват от европейски програми за развитие на селските райони.
- В Карнобат за вас се говори, че сте мошеник, който се възползва от слабостите в нормативната уредба, касаеща земеделските производители и прибирате неправомерно пари по различни европейски програми.
- Да говорят каквото си искат, аз се занимавам с биологично пчеларство. Вместо да ме поощряват, те се опитват да ми пречат.
 - Защо точно Карнобат, а не някоя друга община?
 - Защото тук ми е адресната регистрация и защото отглеждам пчелите в землището на карнобатското село Огнен.

Кметът на Карнобат Георги Димитров: Договор с него няма да подпиша

 - Г-н Димитров, Иван Кожухаров има ли сключен договор с община Карнобат за ползване на пасища и мери?
- Познавам този производител, мисля, че има само един договор с общината, за ползване на терен от един-два декара, за настаняване на пчелни семейства. Договор за общински мери и пасища аз не съм подписвал, няма и да подпиша.
-Защо?
- Защото според нас той не отговаря на условията за предоставяне на мери и пасища. Опитали сме се да създадем ред, за да можем да разпределим справедливо мерите и пасищата сред земеделските производители. Все пак, става дума за субсидии, които пристигат при тях като директно плащания. А той не се вписва в тази схема.
-Какви са условията, на които този човек не отговаря?
-Ние пчели не сме включвали в това разпределение. Само едър и дребен рогат добитък, съгласно решение Общинския съвет от предния мандат. Но то е действащо, никой не го е отменял. Смятаме, че е проработила добре системата, няма конфликти при ползвателите на земеделски земи и това на нас ни дава възможност да контролираме процеса. Общината получава на база сключените договори една минимална сума от един лев на декар. Нашата цел не е да печелим от мерите и пасищата, а парите, които получават производителите като евросубсидии, да отидат справедливо до крайния ползвател.
-Кожухаров е взел субсидии за 2007 година, вкарал ли е някакви пари в общината?
- Извършихме вътрешна проверка. Оказа се, че за 2007 г. такъв договор не е подписван с предишния кмет. И очертаването на над 3 300 декара общинска земя, за да могат да се ползват тези средства, не е станало в общинската служба „Земеделие“. Станало е някъде другаде. При нас не е влязла нито една стотинка от него. 

коментар: Колко души бъркат в кацата?
 "Пчелата" Иван Кожухаров очевидно си има покровители, не просто информатори. И те са търтеи някъде по-нагоре. Затова ние ще прескочим Селим Иса, в чиято служба се намира пълната документация на мери и пасища и върху когото директно трябва да паднат съмненията в съучастие. Макар че без него тоя човек трябва да е някакъв феномен, че да знае къде какво има и как да се усвои по перфидния начин. Тук става въпрос за хиляди евро, изсмукани от фондовете, които сливналията с адресна регистрация в Карнобат едва ли пъха само в собствения си джоб. Но се питаме толкова време министър Валери Цветанов - козметичен приемник на Нихат Кабил, не знае ли какво се върши на наша територия. Защо едни стопани бяха отрязани от субсидии за дребни недоглеждания в книжата, а този сливенски войвода си вее безнаказано знамената.
Впрочем защо и самият областен управител на Бургас Любомир Пантелеев не се вземе в ръцете и не го хване за ухото - най-малкото, защото се е самонастанил в държавната собственост. Като сме тръгнали да питаме, чудим се полиция и прокуратура тука има ли и на кого служат. Ние знаем - на ДПС, чиято каса-кошер трябва да се напълни с мед, че пак идат избори, кой ще плаща на автобусите от Анадола да ни изберат новото правителство.


Тези кошери, пръснати около лабораторията са празни. Проверихме ги. Факт е, че името Кожухаров присъства на три места в списъка на пчеларите, регистрирани в Бургас и Ямбол Вила „Сузи“, която е държавна,  е по-добре охранявана и от военен обект. Заради три свирепи каракачанки, външен човек не може да припари вътре Адресната регистрация според личната карта на Кожухаров е в Карнобат, на улица „Ганчо Хардалов“№42. В тази кооперация обаче твърдят, че човек с такова име никога не е живял тук Този човек сложи ръка на лабораторията ни, посегна и на нашите мери и пасища, които притежаваме заради трите уникални породи овце, отглеждани от нас Катя Данева е шеф на общинската земеделска служба в Карнобат и е вдигнала ръце от скандалния пчелар Кметът на Карнобат Георги Димитров Иван Кожухаров

В категории: Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
пчелар
12.08.2009 16:33:47
0
0
тъй ши е то туй ши е то у тъкваз държава таквиз неща вуйчу владика айде поп пък на пчелите и пчеларите майкинта им да мрът рад[cruel][cruel][cruel]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки