Част от истината за мръсното море край Св.Влас


Част от истината за мръсното море край Св.Влас
Снимка1 -Снимки Митко Димитров
04 Август 2009, Вторник


 „Райска градина“ има собствена пречиствателна станция, разположена на територията на комплекса. Проблемът с отпадните води, които се изливат директно в морето е на целия залив – от „Елените“ до централния плаж на Несебър, ние страдаме без вина, казва Силвия Хрисимова-Шонлебе, изпълнителната директорка на българо-английската компания „Идън Девелъпментс“

Автор: Катя Касабова

В миналия брой в.“Десант“ алармира за замърсеното море в района на Свети Влас и посочи като виновник  морално остарялата пречиствателна станция, строена в годините на тоталитаризма, за да обслужи малкото в.с. Елените. От 10 години насам към нея постепенно са прикачени огромните курортни комплекси наоколо, където в пиковия период отсядат над 100 хиляди души. Капацитетът на това съоръжение отдавна е изчерпан и на практика то изхвърля в морето, на около 150 метра навътре, непочистената фекална вода  от мастодонтите край брега. В залива течението е ориентирано в посока  Несебър и така разнася  мръсотията до централния плаж на курортния град . Разговаряме със Силвия Хрисимова-Шонлебе, изпълнителен директор на българо-английската компания „Идън  Девелъпментс“ - собственик на комплекса „Райска градина“, който се намира в непосредствена близост до пречиствателната станция. От нея привечер се разнася натрапчива неприятна миризма и почти денонощно бълва в морето в непосредствена близост нечистотии.
Причината е, че „Райска градина“ е единствената структура на територията на Св.Влас, която е изградила собствена пречиствателна станция, но страда най-много от безотговорността на държавата, общината и останалите инвеститори наоколо. Оплакванията към нас дойдоха именно от богати руски туристи, отседнали в „Райска градина“.
Силвия Хрисимова е завършила е руска филогия, международни икономически отношения и журналистика. Работила е в БНР и няколко столични и национални печатни издания, като международен експерт в Националния институт за паметниците на културата. Била е и главен секретар на същия институт 2000-2002г. и 2004-2005 г.
- Г-жо Хрисимова, парадоксално е, че този огромен комплекс, който се намира най-близо до пречиствателната станция на в.с.“Елените“ е изградил собствено пречиствателно съоръжение, на своя територия, вместо да се възползва от нея. Каква е причината да се пръснат толкова много пари, след като никой друг наоколо не го прави?
- Още преди да се пристъпи към реализация на проекта „Райска градина“ имаше проучване на възможността да се включим  към съществуващата, макар и стара инфраструктура. Оказа се, че освен морално остаряла, тя е и с превишен още към тогавашния момент капацитет. Пресметнахме, че ще става още по-проблемно, когато построим нашето вилно селище за 2 500 души. Проблемна беше и ситуацията с доставянето на вода. Първо инвестирахме 3,5  млн.лв. в собствен водопровод и доведохме вода от 7 км, от „Ханска шатра“. Инвестицията беше направена с ясното съзнание за възможността за включване и на други ползватели към него. Знаете, че проблемът с водоснабдяването тук беше №1. Вложихме 3 млн.лв. в собствена пречиствателна станция. Затова ни заболя, когато прочетохме във вашия вестник, че нямаме пречиствателно съоръжение.
- Оправдана ли е толкова голяма инвестиция? В български условия звучите невероятно, можехте да си спестите парите и да се включите към станцията на Ветко Арабаджиев, казват че била негова собственост и изгодно давал достъп до чист водопровод и мръсен в обратна посока?
- Ние нямаме представа чия е в момента старата държавна станция в близост,  създадена, за да обслужи някога в.с.“Елените“. Касае ни единствено доколко чиста е водата изхвърляна в морето, но за това нямаме информация. Постъпваме почтено, защото сме дружество с български и английски капитали, съответно мислим по европейски и определяме като свой приоритет грижата за околната среда. Затова отнехме полезна част от нашия терен, отстъпен за строителство  - около 1 500 кв.м, за да изградим собствена пречиствателна станция.  А можехме да си спестим тези пари, каквато е обичайната практика и да получим още  близо 4 000 кв.м. разгъната продаваема жилищна площ.
- „Райска градина“ и сега е един от най-големите луксозни комплекси на Св. Влас. С каква леглова база разполагате?
- Имаме 700 апартамента, голяма част от които продадохме по време на строителството, а останалите много бързо след издаване на акт 16, още през 2007 г. Хотелската част е малка, има 120 легла, отдаваме под наем още около 200 апартамента от името на собствениците им. Заета е около 50% от легловата база, по-голямата част от собствениците са чужденци  и те пребивават тук не повече от 2 седмици до месец и половина в рамките на сезона. Практически не повече от 1 500 души почиват в комплеска едновременно. Именно липсата на тълпи и качествената инфраструктура правят „Райска градина“ атрактивно място за летовниците ни. Имаме 7 открити басейна, няколко ресторанта,  Гостите ни се радват и на прилежащата плажна ивица която ние облагородихме едновременно със строителството на комплекса. Защото тук плаж нямаше, сега го ползват не само нашите гости но и тези на съседите ни от „Етъра“.
- Руски гости на „Райска градина“ се оплакаха, че морето ни е мръсно, имат ли право?
- Ако един английски турист почива повече край басейна,  руснакът и полякът отиват на плажа и искат да се къпят в морето. Затова са дошли. Постоянно има оплаквания от изхърляните фекални води в непосредствена близост. Разбираемо е, че като една от причините за многобройните случаи на стомашни инфекции се определя именно състоянието на морската вода.
- Разбрахме, че преди няколко седмици братята Диневи – собственици на другите огромни комплекси наблизо са инвестирали собствени средства за удължаване на тръбата от пречиствателната станция с около 100 м навътре, но това не решило проблема, защото продължава да бълва мръсотия? Вярно ли е, че Диневи не са си построили станции в самите комплекси?
- За удължаването и ние узнахме, но нямаме информация чия е инвестицията и къде се отвеждат водите на съседните комплекси. Това, което за съжаление рефлектира директно върху нас, е влошеното състояние на морската вода и острите негативни реакции на туристите през този сезон. Проблемът е за целия Слънчев бряг.  Страдащи са всички, които са по течението на тази морска вода, населена с бог знае какво. Туризмът е основно перо в националния бюджет и проблемите му трябва да се решават на високо ниво, не от нас, потърпевшите комплекси, а от общината и държавата.Отдавна е време в тези райони да се построят съвременни пречиствателни съоръжения за новите комплекси, които се появиха и не бива да се накърнява туристическият бизнес, защото ако и тази дейност бъде ударена, не виждам откъде ще идват приходи в държавата. За съжаление липсата на централизирана намеса в проблеми  поставя на карта бъдещето на целия бранш.

Снимка 1: Пречиствателната станция на „Райска градина“ е от висок клас, по немска биотехнология и е разположена в самия комплекс. Над нея, в съседство е осторялото пречиствателно съоръжение на  „Елените“, което бълва мръсотията отсреща

Снимка 2: Представители на инвеститорския контрол показаха основния резервоар, дълбок 15 м, където отпадната вода престоява 24 часа, после преминава през ултравиолетови филтри. Цялото количество пречистена вода, понякога твърде недостатъчно, отива за поливане на обилната растителност в комплекса и никаква част от нея не се изхвърля в морето.

Снимка 3: И този понеделник, в който за втори път се върнахме тук, видяхме петното и изригването на тръбата от старата станция. За удължаването й със 120 м братя Диневи дали пари, но ефектът е обратен

Снимка 4: Изгледът от най-високата част на „Райска градина“ в посока залива, където  следват „Етъра“, „Манастирите“, „Камбаните“, „Арена“ и „Марина Диневи“, през които минава мръсното течение към Слънчев бряг и Несебър  


Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Репортажи

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
28.04.2010 10:31:17
0
0
Не ходете в този район. Вони ужасно.[puke][flipcoin][rolling]
2
28.04.2010 10:29:30
0
0
лятото бях там и нито веднъж не можах да се изкъпя. Жалко за хубавите хотели на братя диневи. Просто ако не направят пречиствателна станция хотелите им ще запустеят като в чернобил.[bouncing]
1
lisygera
30.08.2009 07:42:23
0
0
Да добавя към добре написаната статия че тръбата в корето не беше поставена на вътре а само по далеч на север в страни от станцията, и още нещо, служителите с пречиствателна станция "Елените" изнудват малките комплекси като затлачват тръбите и после пращат "лайнярката" да изпомва мръсните води...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки