Джон Лоутън изскача с нови филми


Джон Лоутън изскача с нови филми
Джон Лоутън в приятелска прегръдка с автентични родопски дами
01 Август 2009, Събота


Вокалистът на „Юрая Хийп“ снима в Смолян, Созопол, Варна и Бургас
Вокалистът на легендарната група „Юрая Хийп“ Джон Лоутън продължава филмовите си приключения на българска земя. От 20 юли певецът е отново на линия за продължение на документалната поредица „Джон Лоутън представя“ - продукция на телевизия СКАТ.


Автор: Лъчезар Лисицов

Първите съвместни снимки бяха направени в Бургас през декември 2008 г.. През май т. г. беше втората офанзива, когато екипът снима в Царево, Приморско и Карнобат. Сега, в рамките на месец, Лоутън и режисьорът Мартина Чачевска планират да увековечат на лента Смолян, Созопол, Варна и отново Бургас. В първите две общини снимките вече приключиха.
От 21 до 26 юли екипът работи активно в Родопския край. Там, в рамките на Община Смолян, Джон Лоутън посети архитектурния резерват Широка Лъка, както и Момчиловата крепост. Той не пропусна да се срещне и с автентичното местно население, което впечатли певеца с гостоприемността и сърдечността си.
След работата в Смолянско екипът се завърна отново на морето, където в продължение на четири дни снимаха в Община Созопол. Джон Лоутън се срещна с кмета на общината Панайот Рейзи, който препоръча на екипа да се съсредоточи върху културно-историческите ценности в региона. Градоначалникът не скри желанието си да популяризира Созопол в този му аспект, което според него би привлякло по-интелигентни летовници с интерес към културния туризъм.
Снимачният екип посети и странджанското село Индже войвода, където акцентът бе поставен върху уникални старинни къщи от 19 век.
Филмът за Созопол ще включва кадри и от остров Свети Иван, където Джон Лоутън бе консултиран от компетентния археолог и историк доц. Росица Костова. Там интерес представляват останките от средновековния манастир, където тази седмица откриха гроб на благородник. В една от залите на манастира са се провеждали песнопенията. Тя е била така конструирана, че да възпроизвежда стереозвук, нещо което страшно впечатли музиканта.
След снимките Джон Лоутън обобщи, че Созопол представлява уникално съчетание на модерен град и  богата античност.
До 20 август бившият вокалист на „Юрая Хийп“ е в България като план-програмата му оттук нататък включва втори филм за Бургас. В него ще се акцентира върху богатата лятна културна програма на града. Снимките ще бъдат съчетани с премиерата на първата част на филма за Бургас, снимана през декември 2008 г.. Тя ще се състои на 13 август по време на фестивала „Кино под звездите“. След това Лоутън ще приключи със снимането на последния си филм засега - този за Община Варна, където на 14 август той ще има и музикална изява. Вокалистът ще поживее за малко и в апартамента в Каварна, закупен от него преди няколко години.


На остров Свети Иван с археологът доц. Росица Костова

В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки