На Свети Влас плуват във фекалии


 На Свети Влас плуват във фекалии
Изглед към „Райска градина“, „Манастирите и „Етъра“ от възвишението със старата пречиствателна станция - Снимки Митко Димитров
31 Юли 2009, Петък


Руснаците усетиха, че морето ни е заразено и предупреждават сънародниците си да не идват тук
Сезонът на Свети Влас започна със сигнал  до медиите, че 127 деца и 6 ръководители от международния лагер „Мистрал 2“ край брега на Свети Влас са заразени със стафилококова инфекция.


Автор: Катя Касабова

Според официална сводка, екипът на РИОКОЗ-Бургас е издирил всичките 250 русначета, украинчета и полячета от лагера, взел е проби за микробиологично изследване на работниците от кухнята, а лекари са потвърдили диагнозата.
Информацията е от 26 юни. В следващите два дни тя обиколи страниците на българските вестници и сутрешните блокове на телевизиите. След което всичко заглъхна. Да сте чули за наказани готвачи и миячи, за запечатани ресторанти? Няма такива. Мълчание. Защото причината е друга. Знаят го всички собственици на хотели по Южното Черноморие. Както и чиновниците от екоминистерството и ВиК. Проблемът е страшен и за него не се говори. Той е най-дълбоко пазената тайна. Защото ако навън се разчуе, че морето ни е фекална яма оттук ще избягат и малкото останали ни туристи, които се къпят в собствените си изпражнения и урина.
„От днес(вторник,21 юли-б.р.) големите туристически сайтове в Санкт Петербург ще бъдат залети с информация, че морето у вас е опасно за здравето, ще се появат съвети за отмяна на резервации, тъй като вашите власти укриват истината за заразата“. Това са думите на руската туристка д-р Галина Асмолова, която ни алармира на редакционния телефон и настоя да отидем на място, за да ни покаже какво е разкрила.
Екипът на вестник „Десант“ се озова в новия хотелски комплекс „Райска градина“, който се намира край брега на Свети Влас в поредицата „Манастирите“, „Камбаните“, „Етъра“, „Марина Диневи“ - в посока Елените.
   Асмолова е отседнала втора седмица в „Райска градина“,  специалист е по микропедиатрия. Поради липсата на постоянно пребиваващ медицински персонал в комплекса, тя се е превърнала в лекуващ лекар на руснаци и поляци.
„Оборудвана съм с  лекарства –  не почивам тук, а се занимавам  с разпределение на по-леки и по-усложнени случаи към болницата. От изпратените в Бургас има и такива, които са на системи, напълно обезводнени. Самата аз, баща ми, съпругът ми и 5-годишната ми дъщеря сме с непрекъснато разстройство, повръщане и с висока температура. Изпратихме наши приятели от Москва и Санкт Петербург вчера. Те бяха в същия хотелски комплекс и прекараха времето си на легло. Казаха, че повече няма да стъпят на българското море“, казва докторката. Към нея се присъедини и баща й Анатолий Асмолов (66 г.), който е строителен инженер.  Сем.Асмолови е от Москва. В продължение на две седмици те са анализирали потенциалните причини за многобройните инфектирани и са установили, че източникът на заразата не едва от лоша хигиена в кухнята. Всички болни са се къпали в морето. Тези, които ходят само на басейн, нямат оплаквания.
Инж.Асмолов обходил района и първоначално установил натрапчива фекална миризма, идваща откъм крайната ограда на комплекса, където персоналът твърдял, че е отвеждащата модулна тръба с отпадни води в посока близката пречиствателна станция. После установил, че на около 100 метра навътре в морето – между пречиствателното съоръжение и „Райска градина“ ясно се вижда участък на повърхността с различно оцветяване, над което кацат ята от гларуси.
Опитахме да разговаряме с управителя на хотела, но се оказа зает.  Персоналът твърдеше, че единствени в Свети Влас са със собствена пречиствателна станция, но не знаели къде в района на самия комплекс се намира. На празния терен в съседство видяхме остарялата, строена в началото на 80-е години на м.в. пречиствателна станция за нуждите  в.с.Елените и малкото селце Св.Влас.
Отказаха ни информация кой е началник на обекта  и какво се случва зад заключената му врата и високите огради.
Неофициално установихме, че към това съоръжение би трябвало да са включени всички  обекти на многохилядния град, но капацитетът му можел да обслужи не повече от една десета, при това не и в пиковия период 20 юли-20 август.  Миналата седмица екип от водолази огледал тръбата за заустване на пречистената вода в морето, но какъв е резултатът също е тайна.
„Стават неща, за които ако се разчуе, трябва да падат глави на министри и много хора да са в затвора, направо ще ни изхвърлят от ЕС“, каза ни източник, запознат с причините за огледа на тръбопровода под водата.   
До този момент липсва официална статистика от РИОКОЗ за регистрираните случаи на заболели в Свети Влас, не може да се проследи и броят на хоспитализираните, защото са настанени в различни клиники.Няма данни да анализирали проби от морска вода, която да не е в нормата.     
Иван Николов - кметът на Свети Влас не беше открит на работното си място. Бил в отпуск. Подчинените му специалисти ни отпратиха с молба да не отговарят на въпросите ни, защото  можело да стане страшно, ако се разчуе какво е действителното състояние на морето.. Посъветваха ни да мълчим, за да не се навреди на туристическия бизнес и да не отблъснем чуждите летовници в услуга на съседните конкурентни държави.

Позиция
Морето ни е напаст божия  - Катя Касабова
Завърлува невярна болест и зареди да мори... Изчезна радост, почерня измъчен народ. Сякаш зли духове прелетяха...
- Боже, какъв тежък грях сторихме, боже!
И черковната камбана всяка сутрин почна да разнася медния си ек над загриженото слънце, да канн старо и младо на молитва. Няколко пъти правиха водосвет, светиха масло, посребриха иконата на божията майка, отрупаха с дарове св. Иван Изцелителя, но нищо не помогна. Болестта от ден на ден по-страшно върлуваше, по-немилостиво косеше.
Учителят дълго мисли и един ден каза, че страшната зараза се
разнася от поповия излак...
Като се замисля за това, в което са превърнали Свети Влас с грандиозните хотелски комплекси и лъскава църква в центъра, дарена от най-богатите тамошни предприемачи – собственици на най-крупните имоти по брега, няма как да не върна лентата с този разказ на Елин Пелин, описал мъките на едно наше си село по предание отпреди 200 години.
Защото морето ни е като поповия излак. Понеже никой в последните 20 години не се напъна да построи една пречиствателна станция. Всички строяха и всички изливат мръсотията си във водата, където се къпят туристите. И си мълчат.
Не е нужно да си даскал в съвременен Свети Влас, за да проумееш какво всъщност се случва.
Влязохме в пика на сезона, за който се приема периода 20 юли-20 август. Господ да ни е на помощ, ако туристите масово усетят откъде идва заразата!


1Инж.Асмолов и д-р Асмолова сочат петното в морето, откъдето според тях идва заразата Вероятно на това място, на около 100-150 м срещу „Райска градина“ е тръбата за заустване на „пречистените води“ Това са поляци, те се къпят само в басейна и са здрави.“Дойдохме заради морето ви, но ни предупредиха да не влизаме, повече няма да дойдем“, казаха чужденците Аниматорите от „Райска градина“ също ни признаха, че когато дошли тук – всички се разболели от някакъв вирус, не можеха да си обяснят дали е летен грип или от морската вода Още когато пристигнахме видяхме, че има много болни хора, смятам, че идва от мръсното море, защото аз, майка ми и съпругът ми сме в тежко състояние, само бебето ми е здраво В тази допотопна станция от началото на 80-е години на миналия век би трябвало да преминава всичката мръсна вода от мастодонтите-хотели на многохилядния град. Това е плажът на лагера „Мистрал 2“, вляво под декоративните камъни е маскирана мръсна тръба, която се излива директно, тя е в непосредствена близост до децата

В категории: Репортажи

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
тонислав калинков
06.08.2009 15:53:57
0
0
до колкото ми е известно братя Диневи имат най-големите комплекси - излиза значи, че нямат пречиствателни станции, повече няма да ида в този район на море с детето си. Ако си пречистват водата от Камбаните и Етъра - да излязат и да го кажат! Само че няма какво да кажат
3
04.08.2009 11:15:15
0
0
абе тия чужденци да не са расли в саксии бе, моите деца ходят почти всеки ден на плаж в свети влас и нищо им няма[smash]
2
хм
02.08.2009 12:06:45
0
0
пречиствателна станция ли? Не звучи като снобарски коктейл за избрани люде за стотици хилади лева. Искам да кажа, че какво лъскаво, престижно и пиарско има в това да правиш пречиствателна станция. Няма да те дават по телевизията, няма да те пишат във вестниците на цели страници, няма кой да ти оцени тоалета за още няколко хиляди лева. Колкото по-богати са българските първенюта, толкова повече плащат за блясък и показен лукс. За всичко друго се стискат...
1
повече там няма да ходим
02.08.2009 05:39:16
0
0
За съжаление всичко това е вярно. През цялото време докато бяхме там вонеше ужасно. Двамата братя да се вземат в ръце и да построят пречиствателна станция.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки