Стоян Иванов: Закон за печата няма да спаси пресата


Стоян Иванов: Закон за печата няма да спаси пресата
31 Юли 2009, Петък


Не знам какво ще прави Димитър Бойчев в комисията по култура, гражданско общество и медии, чуди се новоизбраният й зам.председател, който ще седи рамо до рамо с Емел Етем


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов

- Г-н Иванов, честито - станахте зам.-председател на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии. Но как ще се чувствате редом до втория й зам.-председател Емел Етем?
-Аз няма да се женя за нея и тя не е специална за мен.. Ще работим в комисия. Що се отнася до медиите, г-жа Етем и нейните съпартийци имат доста силни позиции. И ако забелязахте техният Делян Пеевски, син на Иренка Кръстева – монополист на вестникарския пазар,  беше предложен най-нахално за, забележете, член на комисията по корупция.
- Приеха ли го?
- Не, защото ние го отхвърлихме – 155 депутати от новото мнозинство гласувахме срещу него. Той беше разследван, а аз се надявам разследванията срещу него да бъдат възобновени. Особено във връзка с тези масови покупки на медии наедро, които госпожа майка му извърши. Медии, които струват много-много милиони левове. А сега това момче да го предложиш за член на комисията по корупция, на която можеше да стане и председател, ако се приложи ротационният принцип на председателство, е все едно да вкараш вълка в кошарата и да го направиш главен пазач. А относно това как ще работим заедно с Емел Етем..., аз отивам да защитавам интересите на България, а г-жа Етем се надявам ако наистина има прокуратура в България, да поиска да сваляме депутатския й имунитет. Знаем за очевадните нарушения при разпределянето на средства за бедствия и аварии, казано по най-мекия и дипломатичен начин.
- В какви параметри ще се изразява Вашата подкрепа за правителството на Бойко Борисов. Примерно Яне Янев гарантира безусловно рамо 6 месеца?
- Нашата позиция беше ясно изразена от Волен Сидеров. За разлика от другите дребни партии, ние не сме претендирали по никакъв начин за министерски или други постове. Ние се съобразяваме с желанието на народа. А то беше да измете БСП и ДПС от управлението на страната. Нищо, че ДПС си вдигна резултата. Аз съм сигурен, че при едни достатъчно честни избори техният резултат ще бъде по-нисък с поне 30-40%. Важното е, че те са извън властта. Това беше битката на АТАКА. Доста след нас ГЕРБ започна да говори за това. Факт е обаче, че българският избирател даде най-голямо доверие на ГЕРБ. Ние затова и подкрепихме едно правителство на Борисов, и варианта, който той предложи – правителство само на ГЕРБ, с което лишихме от възможност някои други партии да поставят условия. Ние нямаме и няма да имаме претенции за участие във властта, но ще продължим да подкрепяме правителството, ако то прави това, което сега обещава – защита на българските интереси, борба срещу корупцията, съдебна реформа, въвеждане на нов закон за изборите и т.н. Докато правителството прави това или поне се опитва да го прави, то може да разчита на нашата подкрепа. Ако установим, че това не е така и че надеждите на българските граждани отново са излъгани, ние ще оттеглим подкрепата си. И не поставяме срокове – 6 месеца, 5 месеца и т.н. Почти същия модел го имаме в местното управление на Бургас, където АТАКА е втора политическа сила.
- У Вас има ли чувство за реваншизъм спрямо медии, които се отнасяха с ирония и игнорираха АТАКА и СКАТ?
- Тази комисия ще се занимава с регламентирането на дейността на медиите, т.е. със законовата рамка. Отделно, че това е комисия и по култура и гражданско общество. Така че никакъв реваншизъм не искам и не бих могъл да проявя. Много важно нещо обаче е да се видят какви са регламентите, защото има едни други организации, които откровено изпълняваха политически поръчки. Те бяха органи за политическо въздействие върху медиите. И това нещо продължава – като СЕМ напр. И ако говорим за това, то следва да видим как става и финансирането на медиите. ..... Виждаме как се обединяват някои медии в медийни консорциуми.
-Г-н Иванов, мислите ли, че има нужда от закон за печата.
-Съдейки от опита на СЕМ (Съвета за електронни медии, под чиято гилотина основно беше СКАТ) – не. Не мисля, че такъв закон ще реши проблема.
- Бургаският лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев, който отнесе доста критики във Вашата телевизия Ви стана колега в същата комисия. Мислите ли, че човек, който е бил ресторантьор, търговец на бяла техника, чейнчаджия и превозвач ще бъде полезен с нещо в нея?
- Право е на съответната група да прецени. Това е комисия по култура – не знам да се е занимавал някога с култура; гражданско общество – може би там има някакви контакти, знаете че ГЕРБ създадоха безброй ....организации, които кръстиха граждански, а те са политически; медиите – там няма опит г-н Бойчев. В крайна сметка, щом са преценили от ГЕРБ, че ще бъде полезен и са му гласували доверие – добре.
-С кои бургаски депутати си говорите?
-С тези, които срещна, с изключение на  ДПС. С тях няма какво да си кажем.
-А с Димитър Бойчев имате ли какво да си кажете след всичко, което излъчи телевизия СКАТ за „една голяма нужда“?
-Вие ми звучите като прокурор, който ме обвинява, че едва ли не съм извършил нещо нередно. Г-н Бойчев е получил няколко парцела в Несебър като социално слаб, а в същото време е бил ресторантьор. Но не ме вкарвайте във филми, в които не участвам.
-Доколко е вярна информацията в Бургаската областна управа Борисов ще подели властта с АТАКА и ще й предложи едно кресло за зам.областен?
- Само Борисов може да Ви отговори на този въпрос. Но ако питате дали АТАКА участва в такива пазарлъци, отговорът е НЕ. Имаме специалисти в много области и ако управляващите решат да ги използват, ние няма да кажем НЕ. Но това не означава, че ще напираме за  постове.
-Ще си водите ли предаването „Предизвикано“ от София?
- Вече съм говорил със собственика на телевизията и имам неговото съгласие. Тепърва искам да го обсъдя и с ръководството на нашата парламентарна група, защото предаването не може да бъде никакво друго, освен да е свързано с дейността на парламента. В него ще излизат нещата, които не излизат на пръв поглед от неговата дейност. Аз си имам професия и много си я харесвам. Депутат не е професия.
-От телевизията виждаме, че да си депутат никак не е лесно, а е доста натоварващо. Съжалявате ли, че не останахте програмен директор в СКАТ?
-Истината е, че натоварването не е чак толкова голямо, защото сега се създават работните органи на НС. Гласувахме правителството, правилника, сега гласуваме комисиите, функциите им. Навсякъде има доста работа, стига да искаш да я вършиш. Ако някой от предишните народни представители е създавал впечатление да си клати краката и е гледал как да уреди себе си и свои приятели, това вече го няма.


В категории: Интервю

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
хопси
07.08.2009 10:53:33
0
0
Кое е достойното? Това да се отричаш от думите си и да се измъкваш усул усул?
9
dosetlivka
06.08.2009 16:02:08
0
0
стояне, много бързо излезе от някои филми, ама да не мислиш, че Воленчо така ще те пусне да си правиш каквото си искаш, братче. На Капчето и Воленчо първо трябва да снасяш кинти и тогава ще се правиш на много отворен. Чу ли, пък и Слави Бинев не е лесен
8
мопси
05.08.2009 17:51:49
0
0
Стоян в достоен човек и талантлив журналист
7
хопси
04.08.2009 13:32:20
0
0
Така си е ,и погледа му някакси замечтан.Какво ли си мисли"аз нали вече си влязох в парламента, а пък това дето го говорех преди изборите-изтрийте го"И собственика на тв му обещал.Хайде сега да си стои в парламента и да гледа повторенията по тв какво е говорил тогава.
6
Ваня Статева
03.08.2009 09:43:19
0
0
Отдавна следя изявите на Стоян Иванов, струва ми се, малко се е понадул. Можеше да се държи и по-нормално, вече почна и да се обижда на журналистиеските въпроси на Лъчезар Лисицов. по отношение на Димитър Бойчев е доста пестелив, май забрави като какъв се изявяваше Стоян Иванов докато влезе в Народното събрание
5
запознат
03.08.2009 02:37:35
0
0
Стоян е пич.
4
наблюдател
02.08.2009 21:45:00
0
0
абе Стоянов, вземи си напиши истинското име и се кажи какъв ти е проблемът. Много ти харесва тая дума "помияри", гледам често се разписваш тук с нея
3
читател
02.08.2009 10:47:17
0
0
От кого или от какво да защитава СКАТ, г-н Стефан Стоянов? И какво е общата между тази телевизия и етническата партия ДПС?
2
Стефан С тоянов
01.08.2009 18:35:31
0
0
Какво прави този фъфлек там че тръгнал да търси сметка на другите С Емел Етем са ика прилика единия защитаваше ДПС другия ще защитава СКАТ И едните и другите са помиари
1
Хопси
31.07.2009 13:58:12
0
0
Г-н Иванов не иска да го вкарват във филми с Бойчев,да обаче по време на предизборната кампания ,когато трябваше да събира гласове беше много във филма.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки