Голямата въпа не поиска да разкрие тайните си


Голямата въпа не поиска да разкрие тайните си
17 юли, някъде следобед. Сборен пункт - "Чешченски поляни" - Снимки Митко Димитров
27 Юли 2009, Понеделник


Спелеолози трябваше да картират най-голямата странджанска пещера, тя ги прогони с отровен газ
Най-голямата пещера в българската част на Странджа планина – Голямата въпа, се оказа и най-негостоприемна. В края на миналата седмица тя трябваше да бъде картирана, след близо 30 години, минали от първите експедиции за изследване на недрата й. Проучването, организирано от Дирекцията на природен парк „Странджа“ и пещерен клуб „НЕПИАСТ“-Бургас обаче не можа да се осъществи. Защото, както много често се случва в тази дупка, нивото на въглероден диоксид се оказа доста над допустимото.


Автор: Севдалина Пенева

Отровният газ, който в по-големи концентрации е смъртоносен, сложи край на експедицията още в самото й начало. Голямата въпа допусна спелеолозите само до предверието си. Екипът на вестник „Десант“ благоразумно предпочете да наблюдава събитията от дистанция.   
Петък, 17 юли, ранния следобед. Край заслона „Чешменски поляни“ на 4 километра западно от разклона за Петрова нива, са паркирали няколко коли, има разпънати и седем палатки. На огнището вляво от навеса, в голяма тенджера къкри странджански боб. Още е рано за вечеря, затова членовете на експедицията подреждат багажа си.
Първото спускане в труднодостъпната пещера е предвидено за събота, на следващия ден. Председателят на бургаския пещерен клуб Георги Генов вече е огледал входа, за да се увери, че там няма нападали сухи клони и камъни, които да препречват пътя.
Край огъня тече импровизирана пресконференция, шефът на ДПП“Странджа“ Стефан Златаров разяснява на малцината журналисти, проявили интерес към събитието, за особеностите на дупките в Странджа.   
мПовече от 10 години спелеоложките изследвания тук бяха прекъснати. Решихме да ги подновим точно с тази пещера, защото освен всичко друго, тя е и една от най-красивите в България. Освен това за нея има малко и противоречиви данни. Специално заради проекта подписахме договор с „НЕПИАСТ“, като част от финасирането поема паркът. Идеята е да се изготви карта – хоризонтален и вертикален план на пещерата, която ще документира каква е нейната реална големина и дълбочина. При картирането за първи път ще се работи с лазерна ролетка, която гарантира прецизността на картата. Генералната цел на експедицията е да събере информация, която да послужи като основа за обявяването на нова защитена територия, обхващаща множеството пещери в района на местността “Бъзът” в землището на Стоилово“, обяснява Златаров.
Любезно отклоняваме поканата на спелеолозите да останем и на следващия ден, след което се отправяме към Голямата въпа. За да видим поне малка част от нея, преди да е паднала нощта. Водач ни е Георги Генов, без него е почти невъзможно да я открием сами. Малко по-късно към групата ни се присъединява и Стоян Йорданов, младши специалист към парк „Странджа“.
„Навътре има около 5-6 метра сравнително равен терен, след това – една силно наклонена галерия от около 80 градуса. От там се влиза в голямата зала, която е близо 10-тина метра пълен отверс. Точно над нея има второ ниво, където се намира невероятно красиво пещерно езеро. Достъпа до него е труден, без екипировка и опитен пещерен спасител, изкачването е немислимо. В интернет пишеше, че Голямата въпа е дълбока около 20 м, преди няколко месеца се появи информация за 125 м, но в крайна сметка може да се окаже, че дъблочината й е доста повече. Една от идеите ни е да оцветим водата вътре и да проследим къде точно излиза. Досега това не е правено. Имаме предположение, че пещерните води избиват на Велека или на Младежка река. За целта сме купили една боя за лимонада, безвредна, зелена. Ще я хвърлим вътре, след което ще се пръснем по течението на двете реки. Това е и една от целите на експедицията“, казва Генов.
Мисията на Стоян Йорданов, който е експерт по фауната на Странджа е пък да демонстрира някои от методите за изследване на прилепи – определяне чрез улавяне с мрежи и разпознаване на видовете от ръка. С нас споделя една любопитна подробност – тук маркират малките бозайници не с пръстенчета на крачетата, а с обикновен лак за нокти.
Прилепите са защитен вид, вписани са в Червената световна книга. А Голямата въпа е едно от най-важните места в страната за изучаване на популацията им. В Европа има 35 вида прилепи, в България са 33, а само в Странджа до момента са открити 25. Общо в целия свят най-богатото семейство бозайници на земята наброява около 1000 вида. Между тях има плодоядни, насекомоядни и само три вида кръвопийци, които се намират единствено в Южна Америка, разказва Стоян.
Експедицията няма да приключи по този безславен начин, категорични са членовете й. Специалистите твърдо са решили да свършат работата си докрай, но ще изчакат седмица – две, за да се изчисти пещерата от отровния газ.

Заради фалстарта на експедицията и невъзможността да се снима в лоното на пещерата, вестник „Десант“ публикува снимка на  Диан Динев, свалени от спелеоложки сайтове.


Палатките явно са заети, някой ще нощува в този хамак Двамата шефове на парк „Странджа“ Стефан Златаров (вдясно) и на пещерен клуб „НЕПЕАСТ“ Георги Генов се срещат за първи път по време на експедицията Бобецът е почти готов. Историята мълчи, дали по-късно в жарта не е била метната и някоя пържолка Стоян Йорданов е хванал и лакирал ноктите на над 200 прилепа само в Голямата въпа Шушоните са изключително важна част от облеклото на всеки уважаващ себе си планинар Генов само показва входа на пещерата, но не ни пуска да се приближим без екипировка Отровен газ попречи и този път Голямата въпа да бъде цялостно картирана Част от голямата зала Пещерното езеро спира дъха с красотата си

В категории: Отблизо

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
wnbhtruz
01.09.2012 21:17:37
0
0
lKWwce , [url=http://wynormsltrdx.com/]wynormsltrdx[/url], [link=http://ynmsgkorelpn.com/]ynmsgkorelpn[/link], http://xwrbfsboqwhu.com/
4
yeevpto
01.09.2012 07:45:37
0
0
eIjPk4 <a href="http://gzbstfgxrkep.com/">gzbstfgxrkep</a>
3
qupzkt
30.08.2012 19:46:24
0
0
5ooHz0 , [url=http://fbdosknjsbus.com/]fbdosknjsbus[/url], [link=http://bkogwmgparwk.com/]bkogwmgparwk[/link], http://rrjjktybwbfy.com/
2
ysfhbnkawi
29.08.2012 22:55:23
0
0
eUaJ3H <a href="http://xqfonerpvmun.com/">xqfonerpvmun</a>
1
Kailash
29.08.2012 17:23:50
0
0
Super informative wiritng; keep it up.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки