Амфитеатър вместо ГУМ? Защо не


Амфитеатър вместо ГУМ? Защо не
03 Юли 2009, Петък


Градът се задъхва от богатата културна програма. Само Летният театър не стига. Голямата изненада ще е  концертът на бургазлийката Райна Кабаиванска, тя ще дойде с внучката на Пучини
Чаровна, динамична, лъчезарна, всеотдайна... Това е Весела Йорданова – директор на Дирекция "Култура, маркетинг и връзки и с обществеността" на Община Бургас.


Автор: Диана Славчева

Работата й през летния сезон е много напрегната – това е времето на изобилие от  културни мероприятия. Бургас през лятото е пренаселен и отделът й се стреми да предлага повече забавления на гостите на града, за да стане той притегателен център както за туристите, така и за жителите си.

- Какво ще ни предложи културният афиш това лято?
- Културната програма, която е подготвила общината това лято е изключително разнообразна и интензивна. Тя е ориентирана така, че да задоволи най-различни вкусове и предпочитания, като за втора поредна година залагаме основно на фестивалния характер на проявите. Вчера беше откриването на второто издание на Фестивала на пясъчните скулптури. Мога да кажа, че той вече придоби европейска известност. Тази година участници са едни от най-добрите скулптури по света – от САЩ, Чехия, Полша, Португалия, Холандия, Русия. Засилено е и българското участие, което е твърде важно, тъй като този вид изкуство е непознато за нашата страна. Особено радостно е, че тази година със свои скулптурни композиции в изявата се включиха и бургаски художници. Новото в това издание на фестивала е детският пясъчен кът, където малчуганите имат възможност сами да се опитат да направят свои скулптури от пясък. На 1 юли се откри и традиционният за Бургас фестивал „Сладкопойна чучулига”. Тази година за първи път той излиза извън зала, както се е провеждал досега, като така става много по-отворен. Няма какво да се заблуждаваме – през лятото много трудно може да се накарат хората да влязат в зала, така че решихме да променим този формат с изяви на открито, като в същото време запазихме традиционния характер на фестивала, т.е. изяви на млади таланти и нови детски песни.
От 15 до 17 август пък предстои да станем свидетели на второто издание и на MTV фестивала “Spirit of Burgas”.  
- Бяха отправени много упреци, че името на фестивала е на английски, а не на български език. Защо, въпреки това, продължава да се налага именно английското му название?
- Настояването на Община Бургас пред организаторите от MTV, когато водихме преговорите миналата година, беше в самото име на фестивала да фигурира Бургас и много се радваме, че стигнахме точно до това название, защото благодарение на него  Бургас стана известен в Европа и в света. Много хора, които не знаеха къде се намира дори България, разбраха, че в нея има такъв град като Бургас, започнаха да търсят в интернет информация за фестивала, гледаха многобройните клипове и филма за него, излъчвани от MTV... Ако на Запад популяризираме името „Духът на Бургас”, няма да ни разберат. А освен, че тука ще се съберат стотици фенове на определени видове музика, фестивалът има и други функции – той е и форма за подпомагане на местната икономика и един вид отговор срещу рецесията. С мащабната реклама, която почва наскоро из цяла Европа на “Spirit of Burgas”, очакваме посещаемост от над 60 000 човека през тези три дни, като няма да преувелича, ако кажа, че повече от половината от тези посетители ще бъдат чужденци, които за първи път стъпват в България и в Бургас. Те ще нощуват тука, ще се хранят тука, ще пият кафета тук и т.н. Миналата година например търговските обекти в центъра на Бургас, особено хранителните магазини, стигнаха по време на фестивала до парадоксалната ситуация да се опразнят напълно и търговците не сварваха да ги зареждат, тъй като никой не предвиди такъв наплив от зрители. Така че дребният и среден бизнес видяха реални ползи от фестивала. А тази година се очаква още по-голяма посещаемост. Заради кризата, в света все повече се налага т.нар. фестивален туризъм. Тази година новото е, че осигуряваме и къмпинг за фестивалните дни и нощи за чужденците, които идват специално за този форум. Голяма част от посетителите са хора, които са фенове на «фестивалния туризъм» и следят къде има такива прояви. Това са хора с финансови възможности, но които търсят купона и емоцията. Много от тях споделиха, че бургаският фестивал е може би най-добър в Европа по отношение на обстановка и природни дадености, защото такива подобни фестивали другаде се правят обикновено на голи поляни. Правим къмпинга, защото и ние миналата година не предвидихме огромната посещаемост, следствие на което хотелските бази се запълниха докрай в този период и някои, които си бяха резервирали билети по интернет, се отказаха, тъй като не намериха къде да нощуват. Къмпингът ще се обособи до «Фрегатата», за да е близо до сцените. Може би местата пак няма да стигнат, но все пак ще бъдат повече от миналата година.
След “Spirit of Burgas” продължаваме с традиционния Международен фолклорен фестивал. На 1 и 2 август пък ще се проведе конкурсът «Бургас и морето». Журито вече отся петнадесетте песни – финалисти. На него ще видим както вече утвърдени и популярни имена от българската естрада, така и по-неизвестни изпълнители, но журито обърна внимание повече на качеството на песните, отколкото на това кой ги изпълнява. Може би най-интересните участници тази година ще бъдат група бесарабски българи, студенти в Държавния молдовски университет. Бандата им се казва «Бесарабски проект» и те не са професионални певци, но са големи фенове на българската куртура и изкуство и специално на «Бургас и морето». Те са толкова щастливи от участието си в Бургас и с голям ентусиазъм и жар подготвят участието си. Може би ще има много коментари, че много изявени певци са отпаднали от конкурсната програма, очаквам диспути и около песента и изпълнението на бесарабските българи, но аз смятам, че всички ние трябва да подкрепим този стремеж за участие в българската култура на общности извън страната.
- Освен станалите вече традиционни културни форуми, какво ново ще можем да видим на бургаска сцена?
- Заедно с бургаското Оперно-фирхармонично дружество подготвяме един нов фестивал за класическа музика и оперни постановки. Той ще стартира в края на август и ще продължи до средата на септември. Мисля, че ще бъде страхотно да гледаме опера под звездите – нещо, което не се случва често, а още повече край морския бряг. Очакваме участие на много чуждестранни звезди от оперната сцена. И още нещо, за което досега никъде не сме съобщавали – за първи път в Бургас, на 28 септември, по покана на кмета, ще пристигне Райна Кабаиванска. Малко бургазлии знаят, че Райна Кабаиванска е бургазлийка, и то може би най-известната и знаменита наша съгражданка. Тя пристига с внучката на Пучини – Симонета Пучини, за да открият изложбата, която подготвяме в памет на Пучини, но освен това тя се съгласи и да изнесе свой концерт на бургаска сцена – нещо, което досега не се е случвало. Между другото, нейното идване е част от инициативата, наречена «Завръщане в Бургас», която кметът Димитър Николов обяви миналата година. Идеята е преуспели по света бургазлии в областта на науката и изкуството, след години отсъствие, да се завърнат в родния Бургас. Много се радвам, че тази идея лека-полека започна да се осъществява. Райна Кабаиванска е първата бургазлийка от такава величина, която, макар и за кратко, се завръща в Бургас и се надяваме нейния пример да последват и други известни бургазлии.
Друго ново това лято е, че всеки петък от началото на юли до края на август ще има лятно кино на открито, като прожекциите ще бъдат от 21 часа. Програмата ни вече е готова. Освен едни от най-хубавите български филми, които са се превърнали в класика, зрителите ще имат възможност да видят и кинолетни от фестивала «София филм фест», които са се радвали на най-голям зрителски интерес. Прожекциите ще бъдат безплатни, като общината ще плати филмите. Смятам, че така ще осигурим едно много хубаво изживяване за летните вечери, тъй като в Бургас има страшен глад за кино – в града има само един киносалон, който просто няма как да представи цялата палитра от нови филми. Така ние донякъде ще се опитаме да задоволим този интерес към седмото изкуство. Част от програмата ще бъде и премиерата на новия филм за Бургас на Джон Лоутън, който се осъществи от телевизия СКАТ. В момента уточняваме със СКАТ най-подходящото време за пристигането на Лоутън в Бургас, така че той самият да представи филма.
- Говирим за фестивален туризъм, концерти под звездите и т.н., но трябва да си даваме сметка, че сцените на открито в Бургас се броят на пръсти. Как решавате този проблем?
- Аз много благодая на общинските съветници за това, че подкрепиха споразумението с „Главболгарстрой” за отварянето на летния театър. С моя екип имахме страшни притеснения каква алтернатива ще намерим за трибуна на нашите изяви. Трябва да кажа, че летният театър е резервиран до края на август всеки божи ден с най-различни и разнообразни прояви,  гостуващи концерти и постановки и какво ли още не. Така че откриването му, въпреки проблемите около него, ще се осмисли напълно. Но въпреки това Бургас продължава да се задъхва откъм липса на достатъчно бази за културен отдих, концерти и по-големи събития. Този проблем чука на вратата ни, макар че решаването му изисква много голямо финансиране и подходящи свободни терени. Мястото, където от години в разруха тъне идеята за ГУМ, например, е изключително подходящо за изграждането на един амфитеатър. Засега се справяме по някакъв начин, но амбицията ни е да се развиваме и да правим все по-мащабни събития, така че трябва вече по-сериозно да помислим в тази насока.



В категории: Бургас , Интервю

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки