Дупка в бюджета на Карнобат, заради отпадъци


Дупка в бюджета на Карнобат, заради отпадъци
Георги димитров
25 Юли 2009, Събота


Транспортирането на отпадъците от община Карнобат до сметищата в Созопол и Елхово ще натовари драстично общинския бюджет. Двете депа, където по разпореждане на Министерството на околната среда и водите Карнобат може да изхвърля боклука си, са отдалечени на повече от 100 км., коментира вчера кметът Георги Димитров.
През седмицата общинската фирма в града на практика незаконно извозва отпадъците до местното сметище, което не е с изчерпан капацитет, но не покрива съвременните европейски изисквания.


Автор: Мария Василева

В следващите месеци и години сметосъбирането, сметоизвозването и депонирането на отпадъците ще се превърнат в огромен проблем за общините, прогнозира Димитров. Според него съществуващите съоръжения в Созопол и Елхово нямат ресурс да обслужат пълноценно останалите населени места в областта. Той определя още процедурите по отношение на проектиране и съгласуване на модерните сметища като  изключително тежки и сложни. Реално  едно депо не може да бъде изградено за период по-кратък от 3 до 4 години, ако  бъдат спазени всички изисквания за проектиране, публично обсъждане и  издаване на комплексни разрешителни за ползване.
Вторичният етап включва създаване на организация по самото самото сметоизвозване, изграждане на претоварни станции, въвеждане на системи за разделно събиране на отпадъците и позициониране на сепариращи инсталации.
Шанс за решение на сериозния проблем е проектирането и изграждането на регионалното депо, където основен бенефициент е община Бургас, но заради дългите срокове по изпълнение на процедурите много от общините в областта или ще бъдат глобявани заради нарушения или ще отворят дупки в бюджета си, но и в двата случая ще понесат значителни загуби. Колкото и парадоксално да е, част  от общините ще предпочетат да бъдат санкционирани, вместо да харчат непредвидено и без това ограничените си финансови ресурси, смята Георги Димитров.
„В интерес на истината засега само две общини транспортират своите отпадъци на определените две сметища, а останалите продължават да използват своите. Това обаче не е решение, а отлагане на решението на проблема. Договореностите с ЕС са категорични и безусловни, но не са съобразени с възможностите на общините, а влизането в експлоатация на регионалното депо не може да стане по-рано от 2012 год.“, каза още кметът на община Карнобат.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки