Декоративно езеро в двора


Декоративно езеро в двора
Изкуственото създадените водни площи придават уют и спокойствие на градината
24 Юли 2009, Петък


Стара вана, бъчва или бойлер създават благоприятен климат и релаксиращо въздействие върху психиката на стопаните
В последните години все по-често започнахме да обръщаме внимание на уюта в нашия двор. Той вече не е само място, където през лятото нареждаме саксиите с мушкатата и се събираме с приятели на масата под сянката на асмата. Не само собствениците на вилни парцели, но и постоянните жители на все по-цивилизоващите се села, вече търсят начини да постигнат декоративно въздействие на дворното си място.


Автор: Дина Харизанова

Особен колорит  създават изкуствените водни площи, ручеи, фонтани, каскади и дори водопади. Те създават благоприятен микроклимат и оказват релаксиращо въздействие върху психиката и тонуса на стопаните, помагайки им да отморят и възстановят силите си по-добре.
До неотдавна в градините се изграждаха водни площи най-често от бетон. Този начин е много трудоемък и рискован, тъй като климатичните условия често предизвикват деформация на бетона и изтичане на водата от басейна, да не говорим за изнурителния труд и ядовете по изграждането му. Днес обаче е достатъчно да си закупите готово корито от фибростъкло или твърда пластмаса, да го монтирате на избраното от вас място, като го нивелирате добре и прикриете ръбовете му с декоративни камъни или подходяща растителност и сте готови да се радвате на красотата и прохладата, които то създава. Имайте предвид, че в крайна сметка полученото по този начин езеро ще изглежда зрително по-малко, отколкото ви се струва готовата форма в магазина. Тъй като почвата около него със сигурност ще се слегне след време, за да предотвратите това, е нужно в течение на няколко дена редовно да я поливате обилно с вода. Едва тогава може да се погрижете за декорацията на бреговете му. По-изобретателните и търсещите нетрадиционни решения могат да използват за оформянето на градинско езеро всякакъв друг вид контейнер, изработен от материал, който може да задържа водата. Почти всяка стара дървена бъчва, например, разрязана на две и накисната във вода няколко дни, ще свърши чудесна работа за целта. Друг вариант е да се използват големи глинени саксии, стари медни бойлери, вани, умивалници и дори коритото на порасналото вече бебе. За да сме сигурни, че няма да пропускат вода, вътрешната им повърхност може да се облепи с гумено платно, дебел найлон или специално изолационно фолио. За разкош може да се инсталира подводно или плаващо осветление. Декоративните рибки също ще оживят градинското езерце, а освен това ще ни помогнат да се отървем от досадните комари и други насекоми, тъй като се хранят с личинките им. Но имайте предвид, че те не обичат шума на фонтана и неговите пръски, така че ги завъждайте само в спокойни водни огледала. Силно ефектен декоративен елемент добавят водните растения. Важното е всички елементи на вашето езеро и неговото растително обкръжение да се намират в хармония.


Ако имате достатъчно простор в двора си, може да намерите място за фонтан в него

В категории: Съвети за земеделието

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки