Поредна драма с работното време


Поредна драма с работното време
Ресторантьорите Веселин Сталев, Веселина Панайотова и Димитър Долапчиев (отляво надясно) искат да работят поне до полунощ
Ключови думи: ГЕРБ, ресторантьори, община
24 Юли 2009, Петък


Ресторантьорите и сега сервират след 22 часа, но изчислиха загуби от 50 %  в резултат на лошата наредба
Два дни преди сесията на общинския съвет Бургаската асоциация на ресторантьорите (БАР) поиска съветниците да подкрепят предложението на ГЕРБ за промяна на „Наредбата за опазване на обществения ред“ така, щото заведенията им да могат да работят априори поне до полунощ, а не както е сега – до 22. Те се аргументираха с настъпилата икономическа криза, както и с предпочитанията на техните клиенти, повечето от които не желаят да си тръгнат преди 10 вечерта.


Автор: Лъчезар Лисицов

Дори и при сега действащата нормативна уредба ресторантьорите имат право да работят след 22 часа, ако община Бургас даде разрешение за това. Според Веселин Сталев от БАР обаче, практика е администрацията да отказва да даде такова разрешение, при това без аргументи.
Според председателят на асоциацията Веселина Панайотова много граждани от злонамереност пускат жалби против заведенията им. Тя даде пример с „бабичка, която живее на третия етаж, на която животът й е дал достатъчно и сега трябва да вземе от нечий друг“.
Ресторантьорите признаха, че и сега около 60 % от заведенията продължават да работят и след 22 часа, тъй като не биха могли да гонят клиентите си, когато настъпи заветния час. Все пак те се оплакаха, че загубите, които търпят от настоящата нормативна база, вероятно достигат 50 %. Те дадоха пример с други градове като Хасково и Варна, в сравнение с които Бургас е с „назадничаво мислене“.
Общински съветници коментираха пред вестник „Десант“ казуса. Председателят на СЕК Георги Манев каза, че подкрепя ресторантьорите, но „в нюанс“ заради ограничаването на шума, тъй като „няма нищо общо работното време с музиката, която се пуска в заведенията“.
Георги Киров от БСП изрази лично мнение, че конюнктурно не е редно да се променя уредбата, и че „някой се опитва да си прави пиар или е поел някакъв ангажимент“.
Делян Иванов от АТАКА изрази съжаление, че техни предложения за разграничаване на заведенията, които са в близост до жилищни сгради, от останалите, не са били приети. Той е против удължаването на работното им време, тъй като „свободата се простира до свободата на другите“. Според Иванов би следвало да има лятно и зимно разписание за заведенията.
Соня Георгиева от групата на Ваклин Стойновски смята, че ограничението на работното време трябва да продължи да действа, тъй като бургазлии имат нужда от пълноценна почивка.
Омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов счита, че общината е длъжна да купи собствена апаратура за замерване на шума, тъй като на РИОКОЗ не можело да се разчита.

Гербери, признайте си!
Ресторантьори, подпомогнати от общинските съветници на ГЕРБ, решиха, че  е назрял момент пак да атакуват наредбата с работното време. Тънкостта е, че и сега те имат възможност да работят след въпросния час, само че след като получат съответното разрешение от общината. И изниква въпросът, защо администрацията не им го дава. Ами много просто -  защото е длъжна да осигури пълноценната почивка на гражданите, тъй като собствениците на заведения явно не се грижат за обезшумяване на заведенията си. Това обаче не притеснява съветниците на Бойко, които вероятно имат да връщат за предизборни услуги. В крайна сметка се оказва, че общинската администрация е на ГЕРБ. Кметът не разрешава на кръчмите да тормозят бургазлии, а общинските му съветници, които са на същата партия се борят за точно обратното.
Ами гербери, хайде седнете най-накрая в някоя  кръчма и си изчистите сметките с ресторантьорите. Защото причините за нас са прозрачни.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки