Несебър връща 5 млн лева на „Феста холдинг“


Несебър връща 5 млн лева на „Феста холдинг“
Ако се стигне до връщане на взетите от Славова пари, Николай Димитров ще изпадне в конфузна ситуация, прогнозират общински съветници в крайморската община
17 Юли 2009, Петък


В общинската каса обаче няма пари, кметът ги похарчи за безбожно скъпи коли, казват от ДЕЛА.
Ще връща ли община Несебър близо 5 милиона лева на „Феста холдинг“, заради разтрогната сделка за 23 декара земя в стария град е въпросът, който от няколко седмици стои на дневен ред в курортното селище.


Автор: Севдалина Пенева

До подобни коментари се стигна, след като партия ДЕЛА изкара на светло опит на кметската администрация да извърши тайно от Общинския съвет замяна на огромен терен край морето. Оплетеният казус е наследство от бившия градоначалник Николай Трифонов, който преди две години се спаси от прокурорска проверка, като си издейства пост в консулството ни в Одеса. В началото на февруари 2007 година той набързо опразни кметския кабинет и остави куп недовършени дела. Едно от тях се оказа и инвестиционното намерение на „Феста холдинг“ да застрои върху една пета от свободната общинска земя на стария Несебър огромен атракцион, в който да има и делфинариум.
Всъщност, проблемът е друг – в общинската хазна предплатените от дружеството финансови средства за терена отдавна ги няма. „Те заминаха за скъпи коли, чиято единствена цел е да задоволят егото на сегашния кмет Николай Димитров. Явно това е един от начините той да се чувства като великан, возейки се в последна серия на Мерцедес Бенц. Докато всички останали затягат коланите и чакат последствията от икономическата криза, ние демонстрираме пред света неоправдан лукс“, казва лидерът на ДЕЛА Атанас Терзиев.
Историята започва през 2004 година, когато спорната земя вляво от входа на стария град, точно над новоизградения паркинг, е актувана като общинска. По това време вече са известни амбициите на „Феста холдинг“ АД да строи там увеселителен комплекс с делфинариум. Няколко месеца, след като теренът става общинска собственост, по предложение на Николай Трифонов Общинският съвет открива процедура по продажба на имота, като условията в конкурса са такива, че да спечели само една фирма - „Феста холдинг“.
„Всички помнят конфликта, който се разрази преди пет години между Трифонов и председателя на Общинския съвет Димитър Янков (застрелян показно със седем куршума в главата в Бургас през май 2008г.). Тогава лобито на Янков в местния парламент надделя и сделката временно беше спряна като незаконосъобразна. Последва дълга кореспонденция с Министерството на културата, чието котегорично становище в крайна сметка бе, че старият Несебър е защитен от Закона за паметниците на културата и музеите. И отказа да подкрепи застрашаващата статута на Стария Несебър сделка на Община Несебър с „Феста холдинг“ за изграждане на делфинариум в резервата“, казва още Терзиев.
Междувременно обаче акционерното дружество вече е платило на три транша 4,8 милиона лева и с право претендира сега за собственост върху декарите свободно пространство на полуострова.
Информация за постъпленията на средствата имал и сегашният кмет Николай Димитров, който по времето на Трифонов бил началник на отдел ТСУ в общината. Според Терзиев, парите на „Феста холдинг“ били държани в отделна сметка. Трифонов, както и Магдалена Мандулева, седнала в опразнения от него кметски стол до 2007г, не смеели да ги пипат, тъй като се опасявали, че сделката може и да не мине и ще се наложи да ги връщат.
Всички бяхме много изненадани от официалните финансови резултати на общината след година управление на Димитров, добавя председателят на партия ДЕЛА. Резервът, заложен в бюджета за 2009г бил едва 2 милиона лева. Половината от парите пък били за фонд БКС и по закон те не могат да бъдат използвани за нищо друго.
Явно Димитров е бил сигурен, че ще изпълни поетите ангажименти към АД-то, затова е побързал да изхарчи всичко за луксозните возила, негодуват общински съветници. Позабравеният скандал с делфинариума гръмна с нова сила преди месец, когато кметът на Несебър реши тихомълком да извърши замяна на терена в Стария град с атрактивна земя между самия бряг на морето и един от хотелите на „Феста“ в новия Несебър.
Покрай замянката за малко не се облажи и бизнесменът – общински съветник Венелин Ташев. Подробният устройствен план на атракциона, според ДЕЛА, бил изготвен толкова набързо, че в суматохата съседният терен, собственост на Ташев „по случайна грешка“ нарастнал с декар и половина.
Идеята за връщането на парите беше лансирана във вторник, по време на заседание на специалната комисия, сформирана по спорната сделка.
„При липса на разрешение от Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности и категорично несъгласие на местните жители за разкопаване на Стария град проектът вече е лишен от смисъл и би нанесъл вреда на интересите на българския туризъм”, посочи Терзиев. От ДЕЛА допълниха, че ще настояват за преговори с „Феста холдинг” и връщане на дължимите средства предвид очевидно патовата ситуация, която вреди и на двете страни. По този начин общината ще запази собствеността както върху безценния имот в Стария Несебър, така и върху парцела в новата част на града.

Какво си купи след година кметуване Николай Димитров:

Един IVECO-IRISBUS PROXYS с 30 места, на стойност 186 480 лв. без ДДС. Според кмета, пристрастен към скъпи и луксозни вещи, автобусът щял да служи за превоз на по-големи групи от общинската администрация.
Специално за него – лек автомобил Mercedes-Benz S 320 SDI 4Matic Lang за скромната сума от 147 078.42 лв. без ДДС. Високият клас е предпоставка за по-сигурното и безопасно придвижване, обяснява Димитров. Освен това автомобилът имал и представителни функции, вписващи се в ангажиментите на Община Несебър, като едно от лицата на България в международен план.
По предложение на Димитров, Общината реши да се снабди с още два автобуса за необходимостите на кметствата и гражданите в гр. Свети Влас и с. Равда, както и с един пикап за социалния патронаж на гр. Обзор.


Супер колата на кмета пристигна в Несебър в края на миналата седмица, но няколко дни бе крита по различни общински гаражи. Точно по това време от ДЕЛА искаха оставката на Димитров заради сделката с „Феста холдинг“ Долу е луксозният автобус – най-скъпото в Банкерката и шефка на „Феста холдинг“ Петя Славова поиска 2 милиона лева компенсация от общината за това, че няма да строи в Стария Несебър Цялата сделка около въпросния делфинариум е непрозрачна, в нея прозират отдавна поети ангажименти на кмета към „Феста холдинг“, казва лидерът на ДЕЛА Атанас Терзиев Този терен в новия град бе подготвен от Николай Димитров за замянка, ако случаят не беше огласен от ДЕЛА 23-те декара, отредени за делфинариум, се намират в лявата част на полуострова

В категории: Общини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки