Дурхан плаче за килия


Дурхан плаче за килия
Палатът на Дурхан, оградата не може да се обхване изцяло в кадъра, имотът е повече от 5 декара в центъра на Топчийско - снимки автора
17 Юли 2009, Петък


Изстрелването на руенския кмет Дурхан Мустафа в парламента не е свързано с  изключителните му качества като специалист, висока образованост  или с богат административен опит, а с напреднало разследване на ДАНС и на комисията за финансов надзор, което трябвало да приключи тези дни с арест и повдигане на обвинение  за престъпления по служба - за липсващи в общината около 1 милион лева от държавните фондове. С това се обяснява елиминирането на Несрин Узун и загърбването на Фатме Илияз от лидера Ахмед Доган, който преценил, че ще е най-добре за замитане на следите Дурхан да бъде спасен с депутатски имунитет. Това съобщиха за вестник Десант три независими източника, запознати с фалшификации на документи, с които са оправдавани уж усвоените средства. Над кмета от ДПС е бил опънат и прокурорски чадър от Айтоската районна прокуратура, където се стопирали първоначалните сигнали.
238-годишният местен управник, когото не решетките, а депутатската банка застигна в средата на втория мандат трябва да отговаря:


Автор: Катя Касабова

* в какво е внедрил 118 хиляди лв., преведени за укрепване на язовира край Зайчар и 114 хиляди лв. за язовира във Вресово, след като и с просто око се виждало, че по тези водоеми не са извършвани  сериозни оздравителни дейности
*след закриването на 11 селски училища, къде е вложил близо 500 хил. лв., отпуснати  по линия на делегираните бюджети за стягане на приемните школа. Установено е, че огласените в медиите от РИ на МОН доклади за компютъризирането, вътрешните тоалетни, столова и парно отопление в тези училища не отговаря на истината, а тя е друга – направени са само козметични ремонти – смяна на дограма, боядисване и закрепване на покриви .
* защо е купил през 2008 г. нов служебен мерцедес за 120 хил.лв., след като общината три години по-рано похарчила за кмета 45 хил.лв. за нова „Шкода“    
*откъде ще намери  273 хиляди лева, за да ги върне на държавата заради подправяне на пътни листи за ученически превоз – доказано с приключила по случая преписка
*най-фрапираща била измамата с похарчените общо 165 хиляди лева за почистването на Бяла река и на Черна река в село Череша, след като такива реки изобщо не съществуват на картата. През това село преминава малко поточе, което лятно време пресъхва. С просто око се виждало, че по това поточе нито е правено бетонно дъно, нито пък стена, както било по документи за двете измислени реки.
* Дурхан Мустафа трябва да доказва с какви пари е построил двуетажен палат – луксозно изпълнение, в родното си село Топчийско, върху близо 5 декара двор с бетонни двуметрови огради, след като заплатата му като кмет до 2008 г. е била 700 лв., а отскоро е 1000 лв. През 2003 г. , когато заема поста, свидетели твърдят, че нямал пари за кафе и че със съпругата му живеели в училищно общежитие
*Откъде са парите за придобиване на 50 декара черешова градина между селата Черноград и Раклиново
* нов апартамент в центъра на Бургас, където живее със семейството си през седмицата, за да посещава 6-годишния му син Танер елитна забавачница, (съпругата му от 3 години не работи) 
* ще удостоверява дали извършено наскоро прехвърляне на магазини и складове в бившите военни поделения на Айтос – срещу селскостопанския техникум, не са били първоночално придобити от него самия
*Притежава ли Дурхан Мустафа собственост от няколкостотин кв.м жилищна площ в новострояща се кооперация в центъра на Айтос

Във вторник, докато се конституираше 41-вото НС, наш екип започна първото си разследване на един от 12-е ни депутати – Дурхан Мустафа. Обещаваме, че в следващите няколко месеца ще посветим разкрития и за останалите ни народни избраници. Дойдохме първо в Руен, защото още неистинал, столът на Мустафа се превърна в най-горещата тема в тая община. За него са се наточили 7 мераклии, повечето от които млади и зелени, но жадни за власт и неподозиращи каква бомба им е заложил предшественикът: сред тях са двамата му заместници, сваленият шеф на ОбС Мустафа Ходжа, независимят Хюсеин Ахмед, който управлява три мандата преди Дурхан и не на последно място – Селим Иса. Иса чака тези дни да бъде отстранен от шефското място в държавната служба по земеделие и гори в Бургас, за да се върне в родното село Просеник. Той ще се включи обаче само, ако Доган му даде знак.
Да проведем разговор със заместниците на кмета обаче се оказа огромен проблем, защото пред самото кметство бранеха няколко пазачи и шофьори, които твърдяха, че са заети и няма смисъл да чакаме. Затова решихме да чуем двама от сериозвите претенденти в предстоящите избори наесен. Заварихме Хюсеин Ахмед в бедно обзаведената му къща,  накрая на родното му с.Люляково. А Мустафа Ходжа ще беше разположил в частното си имение в Зайчар, на което може да завиди и наркобарон от Колумбия.

Несрин УзунНесрин Узун направи мръсотиите

- Г-н Ахмед, как мислите, че ще се развият изборите наесен?
-Кмет ще стане Селим Иса или Мехмед Шабан, сегашният зам.кмет  на Руен. Първо ще има вътрешни избори в самото ДПС. Но знаете как стават те. Дурхан стана богат от кметуването, знам, че има проверки и нарушения. Защото съм общински съветник и виждам какво се случваше за тия 6 години. Макар, че  получавахме информация в края на годината парите къде са отишли без да знаем откъде са дошли. Ако го питате, Дурхан ще каже –  много пари са усвоени, но се работеше само по четвъртокласната пътна мрежа  - Дъскотна-Заимчево и  Просеник-Добра поляна, за Каравелово и Речица – по водоснабдяването. Парите идваха не от общината, а от държавата.  За оптимизирането на средните училища се дадоха между 200 и 500 хил.лв., но са лъжа твърденията за свършеното. В Руен и Люляково парно си има от времето на комунизма, за останалите - в Дъскотна, Речица, Сини рид  и т.н. дори и тоалетните още са отвън, а се докладва друго.
-За два язовира са дадени 250 хил.лв., нищо ли не е сторено по тях?
- За тях гафът е огромен, вкарани са реално не повече от 10 хил.лв. Хората роптаеха преди 2 месеца за някаква проста тръба за напояването, даже и нея не са сложили.  Питам къде са контролните органи – да поразровят и две несъществуващи речни корита, в които са хвърлени към 200 хил.лв.
-Управлявахте 13 г. тая община. Доколкото помня Вие създадохте Дурхан като управник.
-През 1999 г. баща му поиска от мен да уредя стипендия да завърши право в Сводобния университет, той самият ми се представи през 2003 г. и заяви, че е готов да почне работа в общината по договора за стипендията. Назначих го юристконсулт, но изкара 4 месеца, не ставаше момчето за тая работа, помоли ме да го уредя във фонд „Тютюн“в Айтос, уредих го. И там не изкара дълго. Но в това време вече беше почнал своето развитие в ДПС, за кратко се издигна в младежката структура, а после оглави областното ръководство – през 2003 г.. Доган лично го тласкаше без да има качества и опит заради партизанското му потекло. В края на третия ми мандат аз отидох при Касим Дал и предложих Дурхан за кмет, а аз да стана председател на ОбС. Тази уговорка мина, но после ме излъгаха и останах само общински съветник от ДПС. Мръсно ми направи Несрин Узун, който диктуваше в Руен по линия на централното ръководство, той подсказа на момчето да не ме допуска и за зам.кмет. Много мръсотия направи Узун, сега стоял зад Мустафа Ходжа.
-Откъде дойдоха парите за палата в Топчийско – с панорама към Балкана, такъв имот струва поне 700-800 хил.лв.
-Дурхан беше много беден, аз му продадох в края на 2003 г. за 4 200 лв. общежитието срещу училището в родното му село, бяха три малки стаички, където живееше с жена си. Не знам откъде намери толкова пари да го преобрази така. Моята къща е строена, след като се върнах от казармата през 1978 г., това е имотът ми, трудоустроен съм,  карам стара опел вектра, развих захарна болест от стрес, за голямата ми дъщеря Фахрие – завършила държавна администрация в Турция работа няма, за малката ми дъщеря Фатме – магистър по икономика от Свищовския университет също работа няма, изкарва си хляба като сервитьорка в Слънчев бряг. А аз всички тези момчета, към 30-ина ги бях уредил със стипендии и работни места. Сега ще се явя като независим, почнал съм анкета из селата – да проверя искат ли ме отново.

Голямо крадене падна! Афидерсън
*
-Г-н Ходжа, защо Дурхан Ви свали от председателското място в ОбС м.г.?
-Защото почна корупционните схеми – първо с училищните автобуси. От държавата му плащаха хиляди левове за уж проведени курсове между селата. Хванаха го, сега ще видим откъде ще изкара пари да ги връща.  Има и други работи, които се доказват. Доган сигурно знае. Това нещастно момченце навремето мъкнеше чантата на един местен адвокат, питайте го в съд влизал ли е, дело печелил ли е, докато аз кметувах 16 години в Зайчар. Ходеше скъсан, караше такси, после за малко беше нередовен учител.  Аз имам завършена гимназия в Айтос, но образованието и умът са различни неща.
-Вие сте доста заможен, виждам имате цяло имение. Откъде толкова пари?
-Произвеждам дървени въглища до Ябълчево.
-Не трябваше ли да затворите тая жежня съгласно забрана на ЕС от 1 януари м.г.?
- Няма такива директиви за затварянето, имаше едно предупреждение, но аз си  готвя проект за закрити пещи. Организирано да изпускам въздуха. Ходих в Гърция, Холандия, Италия  - и там горят по простия способ. Пазарът се стеснява, аз изнасям за Гърция.
-Защо Доган прати в девета глуха Несрин и Фатме?
-Заради Дурхан. Фатме е огорчена. Аз ги бях предупредил и двамата с Несрин  - мен ме удариха, за да отстранят тях. Голямо крадене падна. Афидерсън! Бива, бива, ама бивол за курбан не бива! Сигнализирал съм компетентните органи, но има чадър от прокуратурата. Многото пари те и защитават. Но разбрах, че ако отпадне имунитета, тежко му се пише на Дурхан с тая нова вълна, дето дойде отгоре. Иначе  Иб Мустафа, зам.кметът му,  ще го отнесе  - той е подписвал документите. В далаверите най-много спечели Дурхан.
-Не даваше ли на партията от тия пари?
-Ти нашата партия не я мисли. Ние я издържаме по друг начин,  тия пари си отидоха у Дурхан.
*поздравления, от турски



Дурхан Мустафа Несрин Узун Мустафа Ходжа Хасан Демир - чичото на Дурхан, който кметува в Топчийско от 12 години(говори лош български език): честно и справедливо момче е племенникът ми, лека-полека си я построи тая къща, тука се прибира в събота и неделя, иначе живее в Бургас – има син на 6 г. и Този училищен автобус очевидно не е пускан в експлоатация, открихме го в едно затънтено село, дали шефката на инспектората на МОН Таня Борисова е наясно, че иде реч за мъртви души в училищата?  Служебният мерцедес на кмета, за който са платени 120 хил.лв., въпреки че е Е класа В кметството на Руен не бяхме допуснати, но видяхме отпред две нови коли с мегафони  - на партията, казаха ни, че служели за агитация по селата

В категории: Политика , Разследвания

13
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
13
няма значение
18.08.2011 18:52:59
0
0
кучетата си лаят кервана си върви...това не е държава - крадеца вика дръжте крадеца или хайде заедно да крадем и затова се караме...
12
камчълъ
19.11.2009 14:54:54
0
0
Грубо казано и веснците лъжат а по културно казано грешат.Както например е случаят със снимката на бившия депутат Несрин Узун.Питам ви аз не можахте да го откриете ли че на негово място сте снимали г-н Х.Ахмед(Чирака).Чирака беше общински кмет цели три мандата така че го познават всички а вие под неговата снимка сте писали името на Несрин Узун.От тук нататъка продилжете вий коментера.
11
vrag
15.10.2009 05:59:02
0
0
slusay dobre ve priyatel li si kakiv si ako nerazbiras ot tiya raboti izobsto nese mesi s tvoyta tipa kratuna v 4ujdi raboti durhan e nay goooolemiya musenik v obstina ruyen [tongue]
10
ee
30.08.2009 16:37:44
0
0
ograbiha obshtinata
9
top4iysko
15.08.2009 18:49:44
0
0
da go preberat vitre
8
Manyaka
12.08.2009 18:59:21
1
0
May Mustafa Hodca e po ohranen ot nego kak mislite. Toy ot kide e imal pari da kupi djip i to sobstvenna ne na obshtinata.
7
aysha
06.08.2009 05:48:36
0
0
vsichki sa edin dol drenki![slimey]
samo bat Boyko shte gi opravi.
kade e nashta darjava,zashto pozvolyava da kradat!?
Durhan,ahmet,mehmet vsichki na toplo
6
priqtel
01.08.2009 10:56:22
0
0
nqma kakvo da se lajem bitkata e za stola na durhan i mangoto i 4iraka sa dolni otrepki i manipulirat ob6testvenoto mnenie i te bqha v kyupa sia ko iskat boklutsi
5
приятел
24.07.2009 19:00:24
1
0
тия двамата дето оплюват Дурхан неса добре те като бяха там какво направиха свои бензиностанции и далавери .момчето е стабиляга
4
мучо
22.07.2009 08:33:12
1
0
Аз сега не разбрах, тези коли с мегафоните какви са? И какво агитация се прави с общински пари? Тоя Дурхан е за трепане.
3
jordan vasilev
17.07.2009 21:54:05
1
0
запознат съм със случая,заслужава да е осъден.На бат Бойко му трябват такива далавери за да се докаже
2
azgrr
17.07.2009 21:49:26
0
0
[confused]
1
аз
17.07.2009 13:53:09
1
0
доста охранен изглежда на снимката сега му трябва една голяма тояга да смъкнат всичко каквото е крал .....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки