Йордан Цонев взе и Силистар


Йордан Цонев взе и Силистар
На тази гледка с разветия турски байряк се любуват Йордан и Пролетина Цоневи, когато отсядат в замъка си. Местните казват, че пейзажът е темане за Ахмед Доган - снимки Митко Димитров
14 Юли 2009, Вторник


Ориенталски палат, граден от камък и с фасада към турския бряг, където се вее флаг с полумесец, е най-крайната „българска“ къща в Резово. Тя е и най-южната, само на педя от границата нис Турция. Сараите, вдигнати над устието на едноименната река, са на Йордан Цонев. Гледката, която се открива от спалните, е нещо като темане за Ахмед Доган -  да се кефи шефът на панорамата, когато идва на гости, казва простосмъртната българска рая в селото.

Автор: Севдалина Пенева

В Резово не говорят за него. Отписали са го.Преди години там правили опит за бунт срещу посегателствата на тъста му върху повече от 30 декара апетитни терени край морето. Даже пуснали сигнал до прокуратурата да образува проверка как са били „върнати“ 10 дка общински земи на Георги Якимов, баща на съпругата му Пролетина. После страстите утихнали, защото  разследването приключило в полза на депутата от ДПС.
Общината също  водела дело срещу Якимов, за да си върне спорните имоти, но след няколко години съдебни битки, кметът на Царево Петко Арнаудов изгубил интерес към казуса. Това става видно от поредица неявявания в съда на общинските адвокати, които загубили делото.  
Сега Цонев е мажоритарен кандидат на Доган за народен представител от Бургаска област. „Като нищо ще се върне тука на бял кон, затова не искаме излишни проблеми“, обясняват местните.   
Който се усети на времето, набързо продаде каквото имаше, на безценица. Останалите пихме по една студена вода, казва Георги Балабанов – един от малцината, дръзнали да говорят за събитията в края на миналия век. 57-годишният мъж е бивш морски офицер, сега е пенсионер. Родом е от Резово, но живее със семейството си в Царево.
Баща му Атанас Балабанов имал два декара бивши хармани в местността Рибарницата, на сто метра от терена, където е къщата на Жорж Ганчев. Родът на Балабанови бил прогонен от родните места в Беломорска Тракия и около 1920 година семейството се заселило в най-южната точка на Българското Черноморие. Държавата им дала парче земя за обработване, по-късно дядото на Георги закупил още няколко декара в землището на Резово и в местността Силистар.
„Дядо ми, а после и баща ми плащаха наем за общинските земи, редовните им вноски се отразяваха в една регистър-книга в местното кметство, която кметовете попълваха от 1925 година насам. Спомням си я, беше червена на цвят, там бяха вписани имената на всички оземлени бежанци, отразено беше къде и колко са им предоставените ниви. Някъде в зората на демокрацията тази книга изчезна“, казва Георги Балабанов.
Заради изчезналия регистър десетки наследници на земя не успели да докажат собствеността си. Поземлената комисия в Царево обаче направила изключение единствено за тъста на Йордан Цонев.

СДС го прикриваше

сега е недосегаем заради ДПС и личното покровителство на Доган. Може някой и да повярва, че е станал голям политик, но за нас той ще си остане Данчо Пицата и Ментата, добавя Балабанов. Казва с болка, че законите в държавата са само за бедняците:
„За какви наследствени земи говорят Пролетина и баща й! Те нищо нямаха, да са имали два-три декара най-много, толкова даваха по закон за оземляване на бежанците. В Резово всички сме с такъв статут. Там едри земевладелци никога не е имало, теренът не е подходящ за крупно земеделско стопанство. Малки нивички, тук-там някое лозе, мери, пасища, някоя и друга овощна градина. Останалото е държавен горски фонд. Дядо ми е пристигнал навремето тук заедно с брат си и с техните деца, вече отраснали и също семейни. На всичките са им дали само по два декара ниви.  А се оказва, че Георги Якимов доказа в Поземлената комисия в Царево 35 декара земя, все покрай морето. Върната му е в реални граници при това. Но само на него. Никой друг не  успя да си вземе бащините ниви. На всички ни хвърляха прах в очите с един параграф 4 от Закона за възстановяване на земите. Един вид, имотите били облагородени, там имало сега овошки, гори, постройки, затова ни предлагаха компенсаторни бонове. Или парцели на друго място. После измислиха тази Натура 2000 и с нея съвсем обезсърчиха хората да си търсят правото. Внушиха им, че пари от защитените местности няма да вземат. За да могат Данчо Ментата и хората му да си вършат безобразията на Силистар“, пали се бившият морски офицер.

Райското кътче

Силистар е единственото незастроено място по Южното Черноморие, също се свързва с Йордан Цонев.
Местността, заедно с устието на река Велека са обявени за защитени територии със заповед на Министерския съвет от 1992 година. Според директивите се „забранява замърсяване с промишлени и битови отпадъци, достъп на лични моторни средства до плажа, къмпингуването и паленето на огън, брането и увреждането на дивите растения.”
Няколко години по-късно принцът на Монако Алберт проявява необяснима загриженост за девствената природа в залива на Силистар и за чистия пясък на плажа. Даже отпуска средства за опазването на пясъчната ивица, която се намира на 5 км южно от Синеморец по пътя за с. Резово. Идеята е с парите да се разработи проект за проучвания на редки и застрашени видове животни, на биоразнообразието, както и между другото там да се изгради къмпинг.
Табелите с надписите, съобразени със заповедта на МС от преди 17 години и сега стоят. Но само толкова. През 1996 година плажът на Силистар е изваден от защитените територии със заповед на Министерството на околната среда, защитен остава само горския фонд.
Удобно за сливенската фирма „Виа Рационис“, която три години по-късно взима пясъците там на концесия за 19 години. Договорът е подписан по времето на тогавашния областен управител Христин Петков. Който неслучайно се оказва и собственик на „Виа Рационис“, но предвидливо излиза от фирмата месеци преди да получи концесията.
Кой е идейният двигател на сделката и кой реално стопанисва Силистар става ясно малко по-късно. Приятелството между Христин Петков и Йордан Цонев по това време не е тайна в Бургас. Затова и никой не се чуди, когато роднини на Цонев ограждат територията, построяват къмпинг и поставят незаконна бариера на пътя, ограничаваща достъпа на хората до плажа (който е изключителна държавна собственост).
Без право да преминат бариерата са и собственици на други имоти наоколо. Докато те пишат протестни писма за самоуправството на новите феодали, нарушителите си обособяват паркинг и необезпокоявани от никого, прибират по 4 лева от всяка кола. Първият скандал гръмва през 2006 година, когато в медиите се появяват публикации за бариерата и паркинга.
Премахването на заграждението обаче е факт едва от тази година. До преди няколко дни билетчетата на паркинга ги късаха двете лели на Пролетина, сега разбрахме, че са се махнали от там, казва Георги Балабанов. Според него, това е само предизборен ход, за да не дразни Йордан Цонев местните хора в община Царево и да не ги настройва срещу ДПС. В крайморския град са убедени, че още на 6 юли, след деня на вота, бариерата отново ще бъде поставена. Екип на „Десант“ видя на място, че ограничаващите табели с надписи, че „Силистар“ е частна собственост, все още стоят. 
В имотната декларация на Йордан Цонев е записано, че през 2006 г. той е купил парцел с къща в село Резово за 10 000 лв. и пасище от 0,6 дка в същото село за 2500 лв. - и двете на съпругата му. По това време той се кълнеше, че няма никакви апетити нито в селото, нито пък в Силистар и Синеморец. Че обсъжданите в медиите имоти били наследствени на тъста му Георги Якимов, но Цонев не се интересувал от тях. Внимателен поглед върху действията му през последните години показва обаче, дясната ръка на Ахмед Доган сериозно се подготвя за времето, когато ще бъде изградена панорамната международна магистрала Констанца -Истанбул. Дотогава там ще бъдат изградени инфраструктура, бензиностанции, безмитни зони, а районът около Резово ще стане един от най-богатите в България.


Герги Балабанов казва: Ние пихме по една студена вода, за разлика от тъста на  Ментата, който успя да докаже собственост и върху земи, които никога не са били негови Спалните на сараите са обърнати към турския бряг Пред тези табели с входна такса от 4 лева за влизане в частна собственост, седяли лелите на Пролетина.  Бариерата е махната временно, до края на изборите Според еколози, първата работа на концесионера била да вкара багери и техника, за да разшири плажната ивица изкуствено


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки