Приморско – градът на бедните милионери


Приморско – градът на бедните милионери
Трите хотела на бившия кмет Димитров (два от които напълно завършени) са на първа линия край морето, до дюните на Северния плаж - Снимки Митко Димитров
29 Май 2009, Петък


Бившият феодал на общината Димитър Димитров и вярната му свита от придворни съветници бясно строят хотели на първа линия край морето. Били социално слаби
Пясъчната ивица край морето в курортния град Приморско е превърната в строителна площадка. Напук на световната икономическа криза, която явно тук още не е стигнала. Баналният на пръв поглед факт, че някой строи, не би впечатлил никого, ако собствениците на луксозни сгради не бяха... социално слаби. Колкото и невероятно да звучи, битката за това, кой ще покаже повече лукс пред чуждите туристи, я водят все окъсани бедняци. Поне това показва списък на оземлените с общински терени крайно нуждаещи се граждани на общината през периода 2003-2007 година.
Преди шест години Общинският съвет в града решава да осигури покрив над главите на млади семейства с по две и повече деца, които няма къде да живеят. Идеята е те да останат и да работят в града, срещу отстъпено право върху 90 квадратни метра площ. По проект правоимащите могат да си построят малки еднофамилни къщи на не повече от два етажа. Шанс да се сдобият със златната възможност имат обаче само тези, които докажат, че през последните две години са били жители на общината.


Автор: Севдалина Пенева

Кои са хората, които са се възползвали в действителност от номера с оземляването, „Десант“ повдига само част от завесата на нечистоплътните игри, дирижирани от бившия кмет на общината Димитър Димитров.   
Три от хотелите на първа линия край морето, на самия плаж в Приморско са на смятания за несменяем до 2007г градоначалник и наричан от местните „цар на държава в държавата“ и „феодал“ Димитров, както и на двамата му синове Ивайло и Георги.
На терена кипи бясно строителство, което привлича вниманието на простосмъртното население на общината. Видно е, че в рамките на този сезон сградите ще бъдат открити и ще съумеят да посрещнат първите си гости. Откъде толкова много пари, като всички знаем, че банките категорично отказват такива огромни кредити в момента, вълнуват се в Приморско.
Единият терен, точно пред пясъчните дюни на Северния плаж, е придобит от Димитров след замянка, а сделката е подписана лично от него, докато е кметувал. Съседният парцел е даден като преотстъпено право на строеж на сина му Георги, който от 14 години живее в Чехия. Кой и как го е картотекирал като крайно нуждаещ се, е ясно. За да бъде извършено оземляването му, на общинската администрация най-вероятно е пробутан документ с невярно съдържание. Като доказателство, че през годините около вкарването на името му в списъка на богопомазаните, той е живял в града. Фалшификацията е извършена през 2005 година, а отстъпеното право е за един декар, подарен на кметското момче срещу 1 лев за квадратен метър.
Темата за скъпите дарове, раздавани безогледно от бившия кмет, в момента е номер едно в крайморския град. Наскоро в местен вестник се появи пълен списък на подпомогнатите да се сдобият със собствени „жилища“ семейства. Скандалните разкрития станаха причина Общинският съвет да излъчи комисия, която да разследва начина на картотекиране и на отпускането на общинска земя. Част от информацията е подадена и като сигнал в Окръжна прокуратура – Бургас.
Всъщност, за раздаването на терени първа разгласи Лиляна Димова. Писмото й, адресирано до прокуратурата е от началото на 2006г. Тогава тя бе общински съветник от БСП, а година по-късно, на местните избори Димова срази Димитров и седна на неговото място в кметското кресло. Преди година и половина, вече от позицията на кмет, тя е направила ново запитване до разследващите органи, дали работят по случая. До момента обратна информация, какво се случва в прокуратата няма, казва тя. 
Всяка педя общинска земя, по която стъпвате, вече е нечия, възмущават се в Приморско. Обществена тайна в града е, че сред картотекираните „жители“ на общината са и наследниците на бившия шеф на пожарната главен комисар Кирил Войнов.
Задължен на кмета, той пък открил пожарен участък там, за да може частна фирма да изгради летище в Приморско. Пак предизборно.
В списъка на оземлените през последните шест години стои и името на съпругата на Димитър Димитров – Гинка. На 29 август 2003 година тя е получила от мъжа си дворно място от 496 квадратни местра в местността „Узунджа“, известна повече като „Квартала на богатите“. Близо до нейната вече построена къща, е и тази на бившата заместник кметица Маргарита Серафимова. Явно заслугите й към Димитров са били много големи, тъй като освен луксозната вила във възрожденски стил в Узунджата, тя има и хотел на брега на морето, кръстен „Стамополу“. Точно до тези на бившия си шеф. Дори с тези придобивки, тя все още се води в графата на окаяните във финансово положение.
Затова на 30 март 2004 година синът й Николай Серафимов също получава подарък – два декара общинска земя. Да си построи и той хотелче на първа линия, че да има къде да живее.  
По същата схема с хотели върху общински терени са се сдобили през годините най-верните кучета на Димитров. Награда за послушание е получил например, екс.- общинският съветник Дико Шурелов.
Синовете му, и двамата ергени, са уредени с по един парцел в непосредствена близост, с обща площ 900 кв.м. Вместо фамилни къщички за бъдещите им съпруги и дечица, сега на това място се извисява хотел с басейн.
Друг оземлен от свитата придворни на детронирания феодал е Николай Петков. Той получава апетитен терен до плажа чрез съпругата си, която доказва, че е крайно бедна.
В нейното „тежко“ положение е и дясната ръка на Димитров – бившия зам. кмет Кольо Попов.
За да получи синът му Атанас (от 10 години той не живее в града) право на строеж, наложило се таткото да го регистрира адресно на улица „Странджа“ 16. Където всъщност се намира сградата на общината. Оказва се, че из стаите, в които се помещава администрацията, са нощували като у дома си и други пришълци в Приморско, останали без покрив над главите си. Временно, за по година – две и само на книга, колкото да се сдобият и те с някой друг хотел.
Каква ще е съдбата на тези постройки, ако прокуратурата докаже, че са незаконни и ще бъде ли съден Димитров за безпрецедентното разграбване на Приморско (за което всички правораздавателни органи мълчаха, докато той еднолично управляваше и разполагаше с общината повече от 10 години), още е рано да се правят прогнози. На временната комисия, избрана от общинските съветници на една от последните сесии на местния парламент, ще й бъдат нужни поне 6 месеца, докато обработи и провери цялата информация. За нередностите ще докладваме на комисията „Кушлев“, да провери произхода на средствата на бившите общинари. И откъде са парите, които се изсипват сега на плажа. Но за това трябва време, казва председателят на Общинския съвет Пламен Георгиев от ПП „Атака“.


Настоящата общинската съветничка Маргарита Серафимова Екскметът Димитър Димитров И хотелски комплекс „Стамополу“ е на същата Серафимова. Земята е подарък от бившия й шеф Димитър Димитров Собственичка на този палат е Маргарита Серафимова. Вилата се намира в местността „Узунджа“, която местните наричат „Квартала на богатите“

В категории: Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Aly Chiman
10.10.2018 09:57:53
0
0
Hello there,

My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at desant.net promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?

We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well
.
If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know.

Thanks,
Aly
1
местен феодал
29.07.2009 15:41:35
0
0
новата кметица Лиляна Димова ако знаеше на какво ще попадне изобщо нямаше да се напъва да става кмет. Димитров, Кольо от СДС-то, Васил Камберов и Пламен-Пацо управляват още Приморско. Вижте им палатите. Ама така е защото в в това тъпо село всички селяни са много хитри. Ама и журналистката ви не е много запозната - защо не снима на Серафимова бащината й къща с басейна дето е в старата част - ми то е истински палат плюс кръчма. Идете и снимайте.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки