Октопод от наши монаси, Еюп и Кабил


  Октопод от  наши монаси, Еюп и Кабил
Гигинският манастир - "Св. св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян", който е гостоприемен и за БСП, и за ДПС - Снимки Скат ТВ
29 Май 2009, Петък


Грубо посегателство срещу свободата на словото и държавна репресия срещу политическа партия АТАКА – така могат да се определят действията на Комисията за защита от дискриминация, чийто председател е Кемал Еюп. На 15-ти май тази година, петчленен състав на Комисията разгледа жалба срещу областния координатор на партия АТАКА за Перник – д-р Румен Ваташки. Той е обвинен от монасите на Гигинския манастир -“Св.св.безсребърници и чудотворци Козма и Дамян”, в дискриминация по признаците “религия” и “лично и обществено положение”. Причината – на 03.02.2009г. д-р Ваташки организира пресконференция, на която дава възможност на местните хора от селата Гигинци и Витановци (област Перник) да изложат публично своите проблеми. Жителите разказали пред журналисти от регионалните медии, че монасите от Гигинския манастир  - архимандрит Евгений и йеромонах Никанор са заграбили техни имоти и гори с покровителството на бившия земеделски министър от ДПС – Нихат Кабил.

Автор: Силвия Трендафилова

Хората изразили недоволството си, че горите се изсичат безразборно и дървеният материал се продава на фирми, свързани с Нихат Кабил. Двамата монаси Никанор и Евгени са бивши разколници, а отец Никанор е известен и с това, че преди да стане монах в Гигинския манастир, е бил брокер. В пресконференцията на 3ти февруари д-р Румен Ваташки, който е с богословско образование, заявява: Близостта на двамата монаси с върхушката на ДПС, с обръчи на фирми, близки до ДПС, които подлагат безогледно на сеч горите в Брезнишко, до голяма степен компрометира Българската православна църква, тъй като двамата монаси официално са нейни служители.
Според двамата монаси – жалбоподатели, в горепосочения текст “недоказано се говори за близост на манастирското братство с ръководството на политическа сила, спрямо която са използвани отрицателни емоционални оценки и негативни характеристики, като по този начин се цели да се създаде негативно отношение (посредством “близостта”) и спрямо братството.”
Вместо обаче, от изнесените данни за незаконна сеч, прокуратурата да се самосезира, а Светият синод да реагира адекватно, относно поведението на божите служители, държавата, в лицето на Комисията за защита от дискриминация започва преследване на потърпевшите – местните хора. Или с други думи, “Крадецът вика: Дръжте крадеца!”. Заради смелостта на жителите да се противопоставят на несправедливостта и беззаконието публично, и заради съдействието, което им оказва областния координатор на АТАКА-Перник, те са обвинени в дискриминация. Без вина виновни, възрастните хора (75-80 годишни) пропътуваха 60 км. до София, за да се явят на заседанието на Комисията за защита от дискриминация. На него присъства игуменът на манастира – Архимандрит Евгений – като жалбоподател и Нихат Кабил – жертва на дискриминация, който официално се води председател на Сдружението за възстановяване на манастира. Очевидно има връзка между монасите на манастира и върхушката от ДПС! Отделен е въпросът, че божите служители не трябва да се обвързват с политически партии – въпрос на християнски морал и обществен дълг. Въпреки, че съгласно правилата за производство пред Комисията за защита от дискриминация заседанията са открити – чл.27, ал.1, председателят на заседателния състав – доц. Ирина Мулешкова /юрист/, изгони екипа ни абсолютно незаконосъобразно. Решението бе подкрепено от останалите 4-ма членове на състава – Есен Фикри Мустафа, Хари Алексиев, Лало Каменов и Росица Георгиева. Дори не ни беше разрешено да останем в залата като граждани – без видеокамера и микрофон! За нашето отстраняване, настоя адвокатът на игумена на манастира, а състава с охота взе решение в негова полза. По изключение, закрити заседания се провеждат на основанията и по реда, предвидени в чл.105, ал. 3 от ГПК – Ако поради обстоятелства на делото публичното му разглеждане може да се окаже вредно за обществения интерес или ако тези обстоятелства се отнасят до интимния живот на страните. Конкретният случай не попада в нито една от двете хипотези. Заради предубеденото и тенденциозно отношение на заседателите, Петър Петров – адвокат на д-р Румен Ваташки, поиска отвод на един от членовете на състава.
В заключение възникват следните въпроси:
1. Защо един монах – чист пред Бога, закона и съвестта си, бяга като престъпник по улиците, при опита на екипа ни да потърси неговото мнение по случая?
2. За каква дискриминация на религиозна основа става въпрос, след като и монасите, и местните жители са православни християни? Ако Нихат Кабил се е почувствал дискриминиран на религиозна основа, защо той не е подал жалбата от свое име, а използва монасите като маши?
3. Не е ли незаконно и неморално да обвиняваш възрастни хора в нещо, което не са извършили, а са си потърсили правата – а именно да им се върнат горите?
4. Защо Комисията, която е създадена, за да защитава от дискриминация, сама извършва такава спрямо ТВ СКАТ, като ни отстрани от заседанието?
5. Защо членовете на Комисията са паркирали служебните си БМВ-ета, закупени с нашите пари – на българския данъкоплатец на паркоместата, обозначени за инвалиди, с което възпрепятстват и достъпа на инвалидна количка до рампата, монтирана на входа на Комисията?
6. Защо в служебните коли на държавните служители има антирадари, забранени със закон?
7. Защо Комисията, която трябва да е независим орган,обслужва партийните интереси на ДПС, и се ползва за назидание срещу всеки, дръзнал да оповести далаверите на Догановата партия?
Отговорите на тези въпроси ще потърсим на 3-ти юни, когато е следващото заседание на Комисията по този случай, а ти, драги читателю, ако случайно станеш жертва на обир от някоя гастролираща джебчийка, не смей да се оплачеш, че ще ти заведат дело за етническа дискриминация!!!


Защо бяга като престъпник по улиците, ако е чист Игуменът - беглец в близкото обкръжение на премиера Станишев За каква дискриминация на религиозна основа става въпрос, след като и монасите, и местните жители са православни християни? Ако Нихат Кабил се е почувствал дискриминиранна религиозна основа, защо той не е подал жалба от свое име, а използва монасите като

В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки