Събудете се - под носа ни изринаха връх Шилото


Събудете се - под носа ни изринаха връх Шилото
Така изглежда хълмът след 7 години експлоатация, пресметнете сами колко ще бъде изринато след още 7 и съответно за целия период от 35 години
29 Май 2009, Петък


Иван Костов е дал  кариерата на групировката ТИМ за 35 години, оставаме без хълм, ако не вдигнем  бунт, веднага
 „...Шилото е връх, който се вижда от Бургас и от околните селища  и е част от верига хълмове, разположени между Мандренското и Бургаското езеро. Намира се на 1 километър западно от най-големия бургаски комплекс Меден рудник. Високо е около 300 метра. Археолози десетилетия наред изследват подножието и склоновете му, а от находките - мраморни релефи, изображения с тракийски конник, монети, части от статуи, запазена статуя на Аполон Музагет с фрагментарно запазен надпис върху базата се стига до извода, че в предримската и римска епоха е имало светилище...Шилото е атрактивна местност, за която се говори, че е приютявала жертвоприношенията на траките. То е най-високата част в Бургас. В днешно време около хълма се води усилено строителство.Тук е и стартът на любителите на екстремни въздушни спортове“.


Автор: Катя Касабова

Ето това можете да прочетете в Интернет за бургаския хълм Шилото. Скоро ще го четете в минало време. Защото тук не просто тече усилено строителство, а направо се изгребва земната маса, за да строим нашите нови домове и курортите по Южното Черноморие. Впрочем, като говорим за строителство, тук действително има такова. Но в източната му част. Още в края на 90-е години някои новобогаташи като Найден Милков и Бенчо Бенчев усетиха красотата на панорамната гледка и построиха за себе си огромни фамилни имоти. След тях дойдоха и други.Но всичките са слепи за безумното заличаване, което е зад гърба им. Ние ви препоръчваме да излезете с автомобил след табелата на Бургас и да погледнете веднага вдясно. Ще изтръпнете от гледката. Защото там денонощно гребат багери и скоро от хълма ще остане равна поляна.  „Автомагистрали-Черно море“АД-Шумен има концесия за добив на чакъл за 35 години. Но доста преди това върхът просто ще е заличен. „Десант“ опита да отвори очите ви, драги читатели, за това, което се случва, докато ние стискаме очите си. От нас зависи дали ще оставим безродниците да ни отнемат хълма. Защото държава и държавност няма.
Това не е Шилото, а местността Карабаир, не зависи от нас - казва главният архитект на общината Веселина Илиева.
Извършихме проверка по този случай, имотът от 100 декара се води геоложки и е държавен  - като площ за добив на скални материали. Земята е категория 9, в местността  Карабаир. В общинската дирекция по екология не са правени постъпки за подобно проучване от 1992 г насам, т.е. въпросният разрешителен режим е даден от Министерски съвет чрез министерството на околната среда и водите, където кариерите са на директно подчинение. Никой от гражданите в този район от Меден рудник досега не е изразявал безпокойство. Аз самата съм виждала отдалече какво се случва, но нищо не мога да предприема, защото не е в регулационните граници на града.Наколо са земеделски земи и мина „Мир“, която е в непосредствена близост до кариерата. Но държа да се знае, че кариерата не е в обсега на Шилото. Това е  местността Карабаир в землището на Меден рудник. Ние ще направим предписание, възложила съм на районния архитект Гергана Начева да се провери по какъв начин е придобито разрешителното, но тази кариера ние не можем да я контролираме.

Депутатът от коалиция „Атака Тодор Батилов: До 7-8 години ще изравнят хълма

- Г-н Батилов, битката за спасяването на върха Шилото е Ваша лична битка от доста години. Оказва се обаче, че „изяденият“ хълм не бил Шилото, а някаква площ от местността Карабаир, според арх.Илиева. Заблуждават ли ни?
- Тая битка я водя от времето, когато бях общински съветник – 2003-2004 г. Тогава и Вие като журналист в местен вестникх се включихте и имахме успех. Сигурно си спомняте, че имаше един юрист-мишок, който ни обвиняваше, че сме имали бизнес- интереси. Оказа се, че нещата са много по-сериозни. Първо, това не е хълм, а верига от хълмове.  Едни я наричат Меден рудник, други Шилото. Карабаир си е самата местност. Най-високата й част е западната. Нея наричаме Шилото и върху нея има древно светилище. Точно там е кариерата на „Автомагистрали-Черно море“АД-Шумен. Стигнали са светилището, което е било гръцко, датирано от арх.Гълъбов през 30-е години на м.в., то е на бог Аполон и има серизни находки, доказващи, че това божество е взето от траките. През 60-70-е години на м.в. военните правят там ракетна площадка, но не го засягат. Все още там има безценни исторически предмети, които предстои да бъдат изследвани. През 2001г., в последната седмица от управлението на кабинета на Иван Костов, е дадена тази концесия, общината никой не я пита тогава.
- Проверих в ДАКСИ тази бивша държавна фирма и установих множество трансформации в собствеността й. Чия е тя всъщност?
- Казват, че сега я държи групировката ТИМ, която е получила от Костов 4 големи находища  за инертни материали. Едното е това, в западната част на Шилото. Дадено е за 35 г.
- Имате ли представа какви обеми имат право да изкопаят, защото с тези темпове, те  ще го изгребат в следващите 10 години?
- В самото решение на МС трябва да го има това, но го няма! И аз проумях цялата тази абсурдност през 2004 г. Тогава в ОбС влезе за гласуване една докладна, която беше минала през комисиите – тя беше за даване на разрешително за източната част на Шилото, откъм Горно Езерово. Фирмата беше варненска с бургаско участие, това за което вие писахте и успяхме с общи усилия да спрем. Концесията беше за 20 години. Тогава аз запомних обемите – около 3,5 млн.куб.м общо. Те имаха  фалшива експертиза по ОВОС, че няма да унищожат нищо, защото кариерата била на  5 км от града. Я вижте сега къде е тази кариера на шуменци – дали има 5 км от края на Меден рудник?! Предполагам, че тези хора през следващите 7-8 години ще изравнят напълно хълма. С добития чакъл ще застроим напълно Южното Черноморие.
- Чухме, че строителен материал се изгребвал и от езерото Мандра отсреща. Вярно ли е?
- Глина и пясък гребат с огромна скорост от Мандренското езеро, там са чудовищни изкопи. Но Мадра е една друга, голяма тема. Впрочем езерото се води язовир, макар да няма язовирна стена. Унищожаването природата е повсеместно.
- Няма ли клаузи в договора за концесия да се пази природата?
-  Да, да – като приключат идкопните дейности, т.е. След 27-28  години щели да рекултивират почвата. Може би ще ни издигнат бутафорно Шило. Това е катастрофа. Защото градът ни не може да се разраства в друга посока, освен към Меден рудник. От този хълм можеше да се получат тепета, по-красиви от Пловдивските, един парк с археологически ценности, какъвто няма в Европа.
- Какво трябва да се предприеме, за да ги спрем?
- Да се разбунтуваме, да даваме гласност.През 2004г., по мое настояване ОбС едонодушно реши да не дава концесия за източната част. Тези хора също имат фалшива експертиза по ОВОС, както и варненско-бургаската фирма.  Но общинската власт нищо не може да направи реално. Трябва да се изчака смяната на държавната власт и още с формирането на новото НС и новото правителство след юли т.г. да се заведе дело срещу концесионера. Той ще загуби, защото е нарушил куп закони - има закон за защита на природата,  закон за културно-историческото наследство и т.н., закони имаме, но не се спазват. Тук стоят големи интереси, затова и големите национални медии мълчат едонодушно.


Арх. Веселина Илиева с  извадка от кадастралната карта, където е обозначена кариерата: Нищо не мога аз да направя Тодор Батилов Това все още е любимото място на делтапланеристите, които излитат от северозападната част, точно където е кариерата. Причината е, че има много добри условия за склоново и термично реене. Скоро обаче ще притичват на равното, най-добре на плажа

В категории: Бургас

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки