Най-вредните продукти


Най-вредните продукти
На това се казва здравословна храна
29 Май 2009, Петък


Авторитетна класация на светила в диетологията предупреждава какво не трябва да я ядем.
На първо място са чипсовете. Самата технология за тяхното производство (при която се получава хидрогенизация на растителното масло) води до образуването на канцерогенни синтетични мазнини и други канцерогени като акриламид, бензопирен и др. А както е известно, канцерогените провокират появата на рак. Призовото място чипсовете си разделят с лимонадата – респ. всички газирани подсладени напитки, тъй като при тяхната прекомерна употреба, се нарушава обмяната на веществата, а освен това синтетичните оцветители често предизвикват алергии, въглеродния газ пък повишава киселинността на стомашния сок, което от своя страна ни докарва гастрит.
Второто място в класацията заемат различните блюда тип „Бързо хранене”( като веригите Мак Доналдс, Кей Еф Си – др.), които се приготвят в гореща растителна мазнина, която се използва многократно. По тази причина в нея се образуват канцерогени.
На трето място се класират евтините колбаси. Много често те не съдържат нищо натурално и са пълни с оцветители, ароматизатори и друга синтетика, чиято безопасност за здравето изобщо не е доказана.


Автор: Диана Славчева

Редом с тях се нареждат и пушените месо и риба, в които се натрупва бензопирен – един от най-силните канцерогени. Със същия рейтинг са оценени кетчупът и майонезата. Майонезата съдържа канцерогенните синтетичтни трансмазнини, а кетчупът – редица изкуствени добавки, чиято безопасност за здравето също не е доказана.
Четвъртото място заемат плодовете и зеленчуците, отглеждани с използването на нитрати, или брани край промишлени предприятия или пътища, тъй като в тях се концентрират бензопирен и други канцерогени. Тук се нареждат и продуктите с консерванти. Тези химикали съдържат натриев глутамат – токсично за организма вещество, предизвикващо главоболие, спазми на съдовете и нарушение на метаболизма.
Призьорите на пето място отново са няколко – маргаринът, който е вреден, тъй като съдържа канцерогенните трансгенни мазнини; сладкарските изделия с високо съдържание на мазнини и захар и хлебните изделия, като белия хляб, към които често се развива хранителна непоносимост.
На шесто място се нареждат кофеиновите стимулатори, към които се отнасят кафето и енергийните напитки. Безопасната доза кафе е 2-3 чаши на ден, а енергийните напитки не трябва да се консумират всеки ден, тъй като изтощават нервната система.
Диетолозите са отредили седмо място на домашно консервираните продукти и сладоледа. При приготвянето на зимнина в домашни условия нерядко се нарушават технологичните изисквания, поради което се стига до смъртоносни натравяния, като натравяне с ботулотоксин. Сладоледът пък съдържа синтетични сгъстители и ароматизатори, които могат да забавят обмяната на веществата в организма.
Като погледне човек тази авторитетна класация, се хваща за главата – ами какво остана читаво за ядене? За съжаление – почти нищо. Но обърнете внимание, че през цялото време тук става дума само за промишлено произведени храни, натуралните продукти изобщо не са споменати. Така че трябва да се стремим, доколкото е възможно, в менюто ни да преобладават пресни плодове, зеленчуци, варива, ядки, яйца, риба, чисто месо и възможно най-малко преработени храни.


Този порцион ще навреди на здравето ви

В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки