Атака срещу ГЕРБ


Атака срещу ГЕРБ
Областният шеф на ГЕРБ Димитър Бойчев внася своята папка пред любопитните погледи на РИК и на самия й председател Евгений Мосинов( със зелената риза), изненади нямаше
02 Юли 2009, Четвъртък


Основният публичен сблъсък в Бургаския многомандатен район ще бъде между първите петима в листите на двете партии




Без да подценяваме подготовката на ДПС за решаващия вот на 5 юли, тук на повърхността излиза само битката между националистите и представителите на Бойко Борисов. Те вече излязоха пред медиите, докато хората на Доган стоят в сянка в очакване на решаващия ден и едва ли ще дръзнат да дават пресконференции. Още повече, че с отпадането на Несрин Узун и Фатме Илияз   новите попълнения на Доган могат да имат сериозни неприятности, ако им бъдат задавани въпроси. Вече се носи мълвата, че Узун и Илияз са били елиминирани заради дълбоки различия с Доган по усвояването на пари от важен инфраструктурен обект на наша територия. Срещу тях самите обаче вътрешните им врагове също имали компромати. Засега се пазело крехко равновесие, което трябвало да се задържи без резки движения между двата лагера. Само мажоритарният им кандидат Йордан Цонев се е заредил като за война и води истинска кампания да стане първи сред личностите, за да докаже на Доган, че Бургас го обича.
Всъщност подредбата на списъка в ГЕРБ не е същата, която беше подадена след дългото тайно гласуване и обсъждане по клубове на общинско и на областно ниво. Листата изобщо не е разглеждана от Изпълнителната комисия в София, поради липсата на време. В нея последен е задрасквал и добавял кметът Димитър Николов, на когото Борисов има безрезервно доверие. Затова са изтикани в края й хора, които преди това бяха на избираемите места. Между тях има както представители от общините, така и от бургаския актив.
Самата регистрация на листите на ГЕРБ и АТАКА стана в последния момент в събота, защото и двете партии се дебнаха един друг. Макар, че още в четвъртък се знаеше за номинацията на самоопределящия се за националист Божидар Димитров, тук Бойко-Борисовите хора изчакаха до последно да видят кой ще повече от АТАКА. Нервите им обаче се опънаха до крае предел и към 13 часа в РИК дойде Димитър Бойчев - в скромен кафяв костюм, той представи папката с вече известната на всички челна кандидатура.
Чейнетата на част от членовете на РИК буквално виснаха от шок и ужас, когато час по-късно програмният директор на СКАТ Стоян Иванов отвори синята папка с надпис „АТАКА“. Вестта за включването на тежката артилерия от София покоси радостта на ГЕРБ, че е успяла да врътне хитър номер на националистите.
В следващия брой четете кои са първите петима в ДПС( за четвъртия им Ружди Хасан виж стр. 8), първите четирима в листата на БСП и първите трима в листите на ЛИДЕР-Новото време, НДСВ, РЗС-СЕК.
Ако се екстраполират резултатите от евровота на 7 юни и се запази избирателната активност около 45-50% , по изчисления на спецове от РИК излиза, че АТАКА, ГЕРБ и ДПС ще имат по трима, а БСП двама. Тъй като обаче в нашия район обстановката е изключително нажежена, се очаква активността да надхвърли 60 %. Тогава нищо няма да може да се предвиди. Големите ще бъдат отразяни за сметка на партиите-джуджета, а съставянето на стабилно правителство и оформяне на ясна опозиция ще стане невъзможно.

АТАКА

Мажоритарният кандидат и водач на листата е самият председател на партията Волен Сидеров. Роден е през 1956 г в Ямбол в семейство на икономист, главен счетоводител на водещия тогава в града завод „Сила“ и на учителка по немски език. Баща му – Никола Петров Сидеров е роден в Сливен, син на бежанци от Одринска Тракия. През 1913 г. дядото и бабата на Волен Сидеров – Петър и Златка бягат като деца от Булгаркьой – тракийския Батак.
Завършва математическа гимназия в Ямбол, след което е приет за студент в Духовната академия в София. Напуска я, когато разбира, че ректорът е гей. По-късно учи българска филология, която също напуска, заради  несъгласие с виждането на преподаватели, които отричат първозначението на старобългарския език за сметка на т.нар. „църковнославянски“. Завършва полувисше училище по фотография и тази професия му дава свободата на преживяване през годините на комунизма, така че да не зависи от тоталитарната система, партийния апарат на БКП и от ДС. Пише стихове, проза и политически есета, които са излъчвани по радио „Свободна Европа“ преди 10 ноември. Работи в Музей на българската литература до 1989 г. В края на 80-те години Сидеров организира издаването на самиздатски списания и участва с текстове в тях - „Глас“, „Мост“, „Време“. През 1989 г., преди падането на Живков участва в дисидентските движения Независимо дружество за правата на човека и „Подкрепа“. Основател и секретар на софийската организация на „Подкрепа“ през септември 1989 г.
След 10 ноември 1989 г. участва във формирането на опозицията в България. През януари 1989 г. издава и списва първият опозиционен вестник в България „Кръгла маса“, който изразява виждането на току-що оформилата се политическа опозиция на БКП. Съосновател с още 8 човека на вестник „Демокрация“, където е политически коментатор от пърпвия ден до   септември 1990 г. Тогава по предложение на издателския синдикат на в. „Демокрация“ е предложен и утвърден от Координационния съвет на СДС за главен редактор на „Демокрация“. Превръща вестника в модерен за времето си  всекидневник и го оставя с 240 хиляди тираж през 1992 г. В следващите години    е главен редактор на списание „Експрес“, „София 7“ и зам.главен редактор на в. „Монитор“. В „Монитор“ Сидеров има над 1500 статии на тема българската национална идентичност, православие, глобализъм. През май 2003 г. Волен Сидеров е поканен от Валери Симеонов да води всекидневната рубрика „Атака“ по телевизия „Скат“. В продължение на две години той получава хиляди писма и предложения от зрителите на „Скат“ да учреди политическа формация с националистически идеи – идеите, които самият Сидеров прокламира през последните десетина години. От средата на 2004 г. Сидеров запазва в Софийски градски съд името „Атака“ за партия и граждански съюз. Новият закон за партиите от април 2005 година обаче забавя регистрацията на партия „Атака“ и го принуждава да участва в изборите като коалиция с две други партии мандатоносителки. На изборите през 2005 г. Коалиция „Атака“ взема 9 % от вота на българите и става феномен в българската политика. Регистрацията на партия „Атака“ излиза през юли 2005 г. и оттогава тази партия участва в: избори за президент, в избори за европарламент, в местни избори, в още едни  избори за европарламент. През 2006 г. Волен Сидеров отива на балотаж срещу Георги Първанов и взема 650 000 гласа.
Женен е, съпругата му Капка е главен редактор на в.“АТАКА“. Националният председател на ПП“АТАКА“ има висше образование – богословие.
--------------------------------------
Стоян Иванов е роден през 1962 г. в Бургас, в семейството на  инженер-конструктор и учителка. Женен, с едно дете. Журналист от кариерата. Завършил е българска филология във ВТУ, започва като учител, през 1990 г. е назначен в областния всекидневник „Черноморски фар“ след издържан конкурс. Има няколко специализации по икономическа и разследваща журналистика. От 1999 г. работи в СКАТ ТВ. Програмен директор, продуцент на новини. Автор и водещ на коментарното предаване „Предизвикано“, където  изнася репортажи от разследвания, по които са повдигнати десетки прокурорски обвинения. Общински съветник от АТАКА, председател на постоянната комисия по общинска собственост и на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация.
------
Валентин Касабов е роден в Бургас през 1958 г. в семейството на лекари. Семеен, с едно дете. Внук на легендарния полк.Добри Касабов, който прави решаващия пробив в Унгарските Алпи през зимата на 1945 г. и пресреща войските на ген.Джордж Патън, носител на пълководческия орден за храброст „Св.Ал.Невски“.
По майчина линия Валентин Касабов е праправнук на Поп Стамат Стаматов от Малко Търново, комитетски ковчежник на Васил Левски.
Завършил е българска филология във ВТУ. Главен редактор на първия опозиционен вестник „Бряг“(1990-1991 г.), един от основателите на СДС-Бургас. Журналист от кариерата, кореспондент на национални вестници, работил е в повечето водещи печатни издания в региона, през последните години обаче е известен с авторското тв предаване „Паралакс“. Става общински  съветник от листата на „Гергьовден“(1999-2003г.), но напуска движението и  се обявява за независим, след като централното ръководство се споразумява за общи действия с Йордан Цонев в Бургаския ОбС.
Настоящ общински съветник, член на постоянните комисии по общинска собственост и по екология. Водач на групата общински съветници от АТАКА.
------------------------------------------------
Валери Симеонов е роден през 1955 г. в Долни чифлик, Варненска област, произхожда от семейството на военен офицер и учителка. През годините родителите му сменят няколко населени места, заради работата на баща му. Завършва ямболската математическа гимназия с пълно отличие. Оттогава датира приятелството му с Волен Сидеров, който е от Ямбол и също е възпитаник на математическата  гимназия.
По професия е електроинженер, завършил е ВМЕИ-София. Вдовец, с две деца.
Започва трудовия си път по разпределение като пом.технически ръководител в „Трансстрой“, след това работи в отдела по реконструкции на аерогара Бургас и в кораборемонтния завод „Драгни Недев“. Три години плава в Атлантическия океан с траулери  на „Океански риболов“, като електромеханик. От 1985 до 1991 г. е енергетик в най-тежкото производство на металургичния комбинат край Дебелт - прокатната линия на Стан-300. В този период  прави няколко рационализации по електрическата част на жплинията Бургас-Дебелт  и по оптимизацията на технологичния процес в Стан-300. Синдикален лидер на КТ“Подкрепа“ в комбината, един от основателите на СДС-Бургас. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната тв мрежа в Меден рудник.   Три години по-късно, на 24 януари 1994 г. бургазлии за първи път гледат новинарска емисия и собствена телевизионна програма, която бързо покрива региона. Сега националната СКАТ ТВ е четвърта по рейтинг електронна медиа в страната. Има студия по цялото Южно Черноморие, София,  Пловдив, Варна и Кърджали,  разпространява се по сателит от Канада до Близкия Изток. От зараждането й досега СКАТ ТВ последователно и без компромиси защитава патриотичната кауза. За нея великият родолюбец Николай Хайтов казва:“СКАТ ТВ  е най-българската телевизия“.
Валери Симеонов влиза в реалната политика на местно ниво едва през есента на 2003 г., макар че още на парламентарния вот през 2005 г. няма пречка да стане депутат от набиращата скорост и влияние националистическа партия АТАКА, която тръгва от едноименната тв рубрика на Волен Сидеров. С незначителен финансов ресурс, през есента на 2007г. Симеонов  вкарва в ОбС на Бургас 13 съветници на АТАКА, с един по-малко от групата на ГЕРБ. Самият той е кандидат за кмет и стига до втори тур, изпреварвайки с близо два пъти повече гласове Йоан Костадинов - считан за несменяем кмет в продължение на 12 години. През ноември същата година е избран с пълно единодушие за председател на ОбС. Ръководи го три месеца с желязна дисциплина и в синхрон с действията на кметската администрация. На 22 декември подава оставка, омерзен от решението на ГЕРБ, БСП, СДС и няколко по-малки партии да се построи джамия в най-големия бургаски комплекс Меден рудник. След оттеглянето му от поста, местната власт в Бургас изпада в дълбока и непреодолима криза под ръководството Снежина Маджарова от ГЕРБ. Към този момент Симеонов е общински съветник от групата на АТАКА и член на две от комисиите по рекламна дейност и обектите по чл.56 от ЗУТ.
------- 
Петър Петров е роден през 1953 г. в Сунгурларе. Завършил е немската езикова гимназия в Бургас. Семеен, с две деца. Владее говоримо и писмено немски, английски и руски. Първото му висше образование е от СУ „Кл.Охридски“ по специалността химия-производствен профил. След това завършва  металуртгичния факултет на ВХТИ-София, специалност инженер-металург.  През 1987 г. вече е главен специалист по техническите въпроси в „Промет“-Дебелт и се занимава с проектирането на нови производства, мощности и технологии, изготвя технико-икономически анализи за годността на чужди широкомащабни проекти в наши условия. Има няколко специализации по мениджмънт в Германия, САЩ и Великобритания. През последните години се занимава с обучение на кадри от неправителствените организации и държавния сектор как да се повиши потенциала на България в усвояването на средства от европейските програми.

ГЕРБ

Мажоритарният кандидат и водач на листата Божидар Димитров е роден в Созопол през 1945 г. Доктор по история, специалист в областта на българското средновековие и османския период.Специализирал е във Ватикана. Член на БСП до момента на регистрацията на листата на ГЕРБ в Бургас.
През 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей. През 1997–1998 г. има задочен конфликт с президента  от СДС Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“. В резултат на това договорът му в НИМ е прекратен.
В периода 1998-2001г. работи като журналист на свободна практика и в СКАТ ТВ като автор и водещ на историческо предаване с патриотична насоченост. Възстановен е като директор на НИМ през 2001 г. с идването на президента на БСП Георги Първанов.
Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП - в  Кърджали и в Шумен, през 1997 и през 2001г. Член е на Висшия партиен съвет на БСП до 2006 г., когато на частичните избори за кмет на София не подкрепя Татяна Дончева и застава зад кандидатурата на Бойко Борисов. По това време Димитров е и водач на групата общински съветници на БСП в Столичния общински съвет.
През 2002 г. премества историческото си предаване от СКАТ в БНТ, но не прекратява тесните си приятелски връзки с националната СКАТ ТВ, където и към настоящия момент често гостува по различни поводи. Автор е на в.“Десант“ от първия му брой.
-----------------------------
Вторият в листата е областният кординатор Димитър Бойчев е роден в Несебър през 1965 г., живее на семейни начала с адвокатка, от която има две деца, но никога не се е появявал с нея на публични места. През 2007 г., в навечерието на местните избори, твърди, че семестриално  е завършил Благоевградския университет, но до този момент не е показвал диплома, нито е конкретизирал специалност.
Започва трудовия си път като сервитьор. В бизнеса влиза през 1990 г., когато покойният Димитър Янков осигурява на него и съдружниците му Живко Горанов и Димитър Въчев-Чибата арендни договори за механа „Нептун“, бар „Делта“ и  дискотека „Фрегатата“. През 1997-1998г. държи осем чейнчбюра в Слънчев бряг. До 2000 г., когато съдружниците му късат с него,  тези заведения са посещавани предимно от представители на ВИС-2. Най-известен е тесният контакт на Бойчев с екзекутирания през 2005 г. Димитър Димитров-Маймуняка. Днес и двамата бивши съдружници на Бойчев не желаят да коментират защо са се отделили от него.
Става възлова фигура в ГЕРБ благодарение на Недялко Кирезиев, с когото имат обща фирма за таксита и товарни превози. До поемането на летище-Бургас от немския концесионер, зад който всъщност стои групировката ТИМ, фирмата на Бойчев и Кирезиев държи контрола върху такситата, обслужващи пътникопотока  на север и на юг от аеропорта. Сблъсъците с конкерунцията са потушавани с побоища и сплашване. Кирезиев произхожда от структурите на СИК и е съдружник на Бойко Борисов в скандалноизвестната с производството на фалшиво Марлборо „Тео интернешънъл“, разбита от НСБОП през 1997г. През 2006 г. Кирезиев прави контактът на бургаските бунтари срещу разкопаните Йоанови улици с Бойко Борисов. Това е времето, когато се заражда идеята ГЕРБ в София. Тогава протестиращите са водени от лидера на СДС Димитър Николов, днешен кмет от ГЕРБ.С тях, от първия ден е и Бойчев. Кирезиев остава в сянка, за да не се възпроизвежда в публичното пространство историята с „Тео интернешънъл“, но всъщност продължава да дърпа конците на всички останали, свързани тук с ГЕРБ. От неговата лична квота са и две общински съветнички в групата на ГЕРБ, в чиито служебни биографии фигурират връзки с лица от подземния бизнес.
На местните избори през 2007 г. Бойчев кандидатства за общински съветник в Несебър, втори е в листата. ГЕРБ не успява да вкара нито един съветник в местния парламент. Името на областния координатор на ГЕРБ стана известно едва през февруари т.г. чрез показан в медиите  огромен незаконен строеж (поради нарушени строителни граници) върху терен, който той и сестра му Веселина Таралова са придобили, вписвайки се  като социалнослаби граждани  при  екскмета на Несебър Николай Трифонов. Дотогава Бойчев е абсолютно  неразпознаваем за съгражданите си, защото живее в Бургас.
Пак тогава в казионната преса на Бургас се появява на първите страници платено социологическо проучване, според което Димитър Бойчев е любимецът на бургазлии и е сред най-разпознаваемите и предпочитани за депутати личности на ГЕРБ. В същия анализ се посочва, че  ако изборите бяха през март, ГЕРБ ще победи в областта и в общината, защото рейтингът й е два пъти по-голям от БСП и АТАКА, взети заедно.
Близки до областния координатор партийни съратници твърдят, че никога не са го виждали да пише - нито ръкописно, нито на компютър.
-------------------------------------------
Галина Милева е родена през 1959 г. в Кубрат. Живее в Бургас от 1984 г. Семейна, с две деца, съпруга на неврохирурга от МБАЛ-Бургас Светлозар Георгиев. Завършила е патологоанатомия, специалист по съдебна медицина, възпитаничка на проф. Стойчо Раданов. Кандидат за общински съветник през 2003 г. от  партията на Евгений Бакърджиев „Радикали“.
В ГЕРБ попада чрез ген.Красимир Петров, с когото се познават от времето, когато той е директор на Бургаската РДВР. Самият Петров е член на БСП,  назначен е на ключовия пост от Бойко Борисов през 2001 г., когато става главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски. Като общински съветник Милева ще се запомни с това, че в три поредни сесии – през декември 2008 г., януари и февруари 2009г. гласува за построяването на мюсюлмански молитвен дом в жк „Меден рудник“. През останалото време се държи дистанцирано от основното движещо ядро на групата на ГЕРБ. След оставката на Валери Симеонов отказва да оглави ОбС въпреки, че печели вътрешнопартиен жребий за поста срещу Снежина Маджарова.
--------------------------------------------------------------------------
Стоян Гюзелев е  роден в Бургас през 1960 г., семеен с две деца. Завършил е Икономическия университет във Варна. Управител е на „Сортови семена-Бургас” ЕООД и „Флайт ЕЛ” ЕООД, собственик е на една от зеленчуковите борси в града. Не е от активните общински съветници на ГЕРБ. Ще се запомни с това, че в три поредни сесии – през декември 2008г., януари и февруари 2009г. гласува за построяването на мюсюлмански молитвен дом в жк „Меден рудник“.
--------------------------------------------------------
Иван Вълков е роден в Сарафово през 1965 г. Има едно дете, работи като главен инженер в подразделението на СО МАТ в кв.Лозово. Не е от активните общински съветници на ГЕРБ. Ще се запомни с това, че в три поредни сесии – през декември 2008г., януари и февруари 2009г. гласува за построяването на мюсюлмански молитвен дом в жк „Меден рудник“
------------------------------------------------------------------
Заб. Тъй като една от основните теми на ПП ГЕРБ в Бургас напоследък е изграждането на монумент на жертвите на комунизма, водачът на листата Божидар Димитров препоръча мястото му да бъде в Морската градина, но предупреди, че трябва да се прецизират имената на загиналите – така, че сред тях да не попаднат военнопрестъпници.



В категории: Политика

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
evgeny
22.07.2009 20:16:47
0
0
Господа атакаджии, чудя ви се как може да сте толкова тъпи, прости и ограничени. Аз съм българин не по-малко отколкото сте вие. Цял живот съм бил комунист и винаги съм гласувал с червената бюлетина. Но този път гласувах за ДПС защото наистина заслужават подкрепа. Турците са хубави хора убедил съм се в това. А Ахмед Доган е много повече мъжкар отколкото вашия психясъл истерик Волен Сидеров след който блеете като стадо овце. Готов съм да споря с всеки от вас по този въпрос но дали ви стиска да си признаете че сте заблудени от АТАКА ЕООД? – 0888-754844 - Евгени
3
Гайдарче
16.07.2009 13:43:53
0
0
а какво да кажем ние с гайдите ....
2
WC
16.07.2009 12:49:07
0
0
клозетен в смисъл, че става за четене в тоалетната?
Е, пак за нещо го бива, за разлика от другите "бургаски" вестници. Дето и там нямат място, защото предизвикват запек[rolling]
1
-
15.07.2009 13:49:07
0
0
Понякога се чудя се как измисляте подобни идиотищини като тази, написана по-горе. За вас понятието "безпристрастност" познато ли е? Нямам думи... И този клозетен вестник заедно с жълтата телевизия СКАТ са едни от т.нар. "бургаски" медии. Срам за Бургас, срам за България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки