Напръскаха Черноморец с ДДТ


25 Юни 2009, Четвъртък


За разлика от ентусиазмът, който се е вихрил по полето през 1959 г., през 1934 г. фокусът на събитията, отразявани от пресата, е падал най-вече върху курортния сезон




Преди 50 години

Дните на тази седмица през 1959 г. са белязани от започването на жътвата в региона. Съобщения за това четем в броя на в. „Черноморски фронт” от 19 юни 1959 г.: „По хлебородните поля на обединено кооперативно стопанство „Партизански завет” в с. Каблешково зрее богата реколта. На 17 т. след обед с радост кооператорите посрещнаха първата жътва, която се проведе в района на кооперативното стопанство по разделния начин... Първата жътва беше посрещната със скромно, непринудено тържество и пожелания за добри успехи”.
Освен кооператорите, от страниците на вестника в броя му от 25 юни с.г. става ясно, че в селскостопанските мероприятия ценна помощ са оказали и работници и служители от различни предприятия: „Напрегната е сега работата на село. Започна жътва и усилена коситба на ливадното сено и фий. Напояването в обединеното ТКЗС в Мичурин изостана. На 21 юни бе организиран трудов ден за довършване на напоителния канал в с. Фазаново. Към 60 човека от предприятията и учрежденията работиха с голям ентусиазъм и, въпреки че започнаха с малко закъснение, поради това, че обектът е далеч, беше прокопан 150 метра канал”.

Помощ от сърце са оказали и средношколците: „12 младежи от строителната школа в Бургас, заедно с учителката им др. В. Кънева отидоха на 14 т.м. в с. Равна гора, за да помогнат на ТКЗС в окопаването на царевицата и слънчогледа. Окопана бе 15 дка царевица. От извършената работа кооператорите останаха много доволни”.

И дори пионерите са се включили в усилния труд на полето:„Пионерите от с. Брястовец от обединеното ТКЗС с център с. Рудник, организираха две пионерски трудови звена, за да помагат в изпълнението на текущите стопански задачи. Първо те се заеха с окопаването на пролетниците. Вече три дни те редовно излизат на работа”.

Покрай тези изпълнени с пот дописки, попадаме и на заглавието „Грижи за здравето на човека”: „Наскоро в с. Черноморец пристигна бригада от окръжната санепидстанция за напръскване на селото с препарат „ДДТ”. Трудещите се изказват благодарност за тази хубава инициатива...”
Ако знаеха тогава трудещите се от Черноморец с каква отрова са ги поръсили, едва ли щяха да се умиляват така. Днес, слава Богу, употребата на ДДТ е забранена, след като се доказа, че уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, нервната система, предизвиква много мутации и появата на тумори. Покрай тези зловещи мероприятия на тогавашните санитарни власти, разбираме, че се е поела инициатива за отглеждането на 22 400 пилета: „В изпълнение решенията на годишната конференция на Окръжния комитет на Отечествения фронт общинският комитет на ОФ в с. Руен разгърна широка разяснителна работа за поемане от отечественофронтовците на лични задължения. В резултат от извършената работа 1 180 домакинства са поели да отгледат 22 400 пилета, от които ще предадат в ТКЗС 2 780 ярки на тримесечна възраст. Поемането на нови задължения продължава”.
От дописката така и не става ясно каква ще е съдбата на останалите 19 620 пилета, които няма да бъдат предадени в ТКЗС-то.

Преди 75 години
За разлика от ентусиазмът, който се е вихрил по полето през 1959 г., през 1934 г. фокусът на събитията, отразявани от пресата, е падал най-вече върху курортния сезон: „В бургазката община се проучва въпроса за създаване на спасителна команда при студените морски бани” – четем в броя на в. „Бургазки фар” от 20 юни.
„Летовническото бюро в Бургас се помещава в зданието на общината. Желателно е летовниците да се явяват в бюрото, за да бъдат регистрирани и им бъдат издадени летовищни карти за пътуване по железниците с намаление” – апелират в същия брой от Летовническото бюро в града.
От броя на вестника от 22 юни с.г. научаваме за инициатива на „Комисията по повдигането на града” за „Рекламирането на Бургаз като курорт”: „В съгласие с кинопритежателите и гражданския комитет за повдигането на Бургаз, ще бъдат дадени карнетки с купончета от 1 лв., които комитетът ще пласира сред гражданството. Срещу всяко купонче от 1 лев, представяно пред касите на местните кина, посетителите ще получат съответно намаление в цената на билета с 1 лв. Приходът от тези купони ще се употреби изключително за рекламирането на курорта Бургаз. Ще бъдат издадени специални плакати, албуми и пр. Гражданството трябва да подкрепи тази инициатива, която се прави изключително за бъдещето развитие на града, което е в интерес на всички”.
Да вземем и днес да си спретнем една комисия по повдигането на града. То кина вече не останаха, ама сеири – колкото искаш. Всеки ще се бръкне, въпреки кризата, за купонче от 1 лв.
Доколко курортният сезон преди 75 години е бил успешен, не става ясно, но риболовният хич го е нямало. „Най-слабият сезон за риболова от 30 години” проплаква заглавие във вестника от 24 юни: „Тази година пролетния риболовски сезон приключи с големи загуби, както за търговците-рибари, тъй и за самите риболовци. Според думите на стари рибари, от 30 години насам не е запомнен такъв слаб риболов през пролетния сезон”.

Прегледът на стария печат е изготвен със съдействието на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас



В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки