И Младежко пропищя от секачи


23 Юни 2009, Вторник


Старото сухо дере в селото е залято с бетон, пречело на шефа на Общинските гори в Малко Търново Атанас Тянков.
Едва ли има бургазлия, който не е чувал за лековитите ледени извори край село Младежко. Или да не е прочел нещичко за уникалното място в сърцето на Странджа планина, на половината път между Бургас и Малко Търново.


Автор: Севдалина Пенева

Едва ли има бургазлия, който не е чувал за лековитите ледени извори край село Младежко. Или да не е прочел нещичко за уникалното място в сърцето на Странджа планина, на половината път между Бургас и Малко Търново. Но в този репортаж няма да ви описване природните дадености на селището с над 100-годишна история, нито за чистия въздух и красивите гори (които много скоро ще са само мит). Темата е за беззаконията, натворени тук през последните няколко години от местни феодали, убедени, че са недосегаеми. Сигналът за безобразията дойде от малцината останали обитатели на Младежко, които прочели в предния брой на „Десант“ за поголовното изсичане на Странджа.
Още на влизане в селото, вляво от пътя, на очи се набиват две красиви вили, построени изцяло от дърво. Едната е в стар руски стил, другата наподобява българска възрожденска къща. Дели ги общ двор, а между тях е вдигнат дървен мост. До преди година и половина под него е шумяла река Младежка. Пътят й сега е отбит, а старото корито е засипано с пръст. Оказа се, че реката пречела на шефа на „Общински гори“ в Малко Търново Атанас Тянков – собственикът на дървените постройки, в които понякога отсядал на гости и кметът на общината Иван Иванов.
Пак заради Тянков и с разрешението на Иванов, през 2007 година самосвали изляли тонове бетон в сухото дере, в което от незапомнени времена се стичали разтопените снегове от високите части на планината. Всяка пролет бабите перяха в него чергите и одеалата, а вековни дървета им правеха сянка от двете страни на брега, спомня си 82-годишният Герман Калудов. Само за няколко денонощия бригада, извикана от Тянков, изсякла тополите и боровете край дерето, след което го циментирали. Част от бетонните плочи всъщност служат за основа на едната от вилите на общинския шеф.
Кръв ми капеше от сърцето, като видях съсипията, но нямахме сили да се преборим с тези хора, добавя Евгения Георгиева, собственичка на единственото кафене в селото. Преди седмица тя чула, че частна фирма смята да бетонира и коритото на вече отбитата река Младежка под претекст, че ще укрепва брега.
За последните 12 години тук водата ни е заливала само два пъти и нито веднъж не е имало сериозни поражения. Кому ще е нужно това, недоумяват в селото. Хората подозират, че това е поредния опит да се прикрие незаконната сеч в района. Уж печелят проекти да чистят поречието от стари и изгнили дънери и нападали клони, а покрай това режат здрави дървета, казва съпругът на Евгения – Георги.
Заради друг държавен служител, водата от чешмите в Младежко е ръждива. Това е горчива ирония – в Странджа пием минерална бутилирана вода, казват мъжът и жената. Като виновник те посочват шефът на ВиК в Малко Търново Вълчо Капков, който също има вила там. Преди няколко години комисия установила, че старите етернитови тръби на канализацията са канцерогенни и излязла със становище спешно да бъдат подменени. С реализацията се нагърбил лично Капков, който домъкнал от някъде бракувани железни тръби и за нула време ги вкопал в земята.
„По органолептични показатели тази вода не отговаря на българския държавен стандарт и не става за пиене. От нея ни ръждясаха даже плочките в банята. Иначе всеки месец идват от лабораторията на ВиК, взимат проби, изследват и после – нищо“, ядосват се местните. Тук наистина сме забравени от Бога, затова всеки големец от Малко Търново си прави каквото поиска, добавят те.
Опитахме се лично да раговаряме с шефа на общинските гори Атанас Тянков, потърсихме го на работното му място в Малко Търново във вторник, малко преди обедната почивка. Казаха ни, че го няма. Не успяхме да открием и началника на държавното лесничейство Парушев, който би трябвало да контролира изсичането на дърветата в Странджа. Той пък бил в гората от сутринта, маркирал стволовете, които трябва да бъдат повалени. Открихме единствено шефът на Районното управление на горите в Бургас Мишо Жеков, но по телефона.

Шефът на РУГ Мишо Жеков:
Няма сеч до голо, а лесовъдно мероприятие
- Г-н Жеков, имате ли представа какво се случва в момента в Странджа?
- Сварвате ме да проверявам сигнала от публикацията ви в брой 7 - „ДПС изсича Странджа“. В момента пътувам точно по описания от вас маршрут между Босна и Граматиково. Аз се обадих сутринта на кмета на Малко Търново, на Иван Иванов и му казах – отивам на проверка, да си осигуриш директора на Общинските гори, да присъства и той, после да няма, не съм видял, не съм разбрал.
- Защо никой не смее да санкционира турците от фирма „Орфи“, които добиват дървени въглища край Граматиково по незаконен начин, забранен от ЕС?
- Имаше една проверка от Министерството на околната среда и водите, ние също ги предупредихме, че е забранено използването на манги и жижни. Но контролът е от компетенцията на РИОСВ. Те трябва да налагат вече глоби, не ние.
- Видяхме струпани в гората дънери, които гният в очакване да бъдат извозени, а в същото време в непосредствена близост се извършва усилена сеч. Защо?
- Ами гният, защото няма пазар, това всички го знаят. Потреблението като цяло намаля. А секат, защото фирмите трябва да развиват и те все пак някаква дейност. Ако не работиш, няма и заплата. По план изсичаме 350 000 кубически метра на година, само в РУГ в Бургас. По лесоустройствен проект е предвидено да сечем толкова и ние сечем. Но това е по-малко от приръста на гората.
- Около Качул и Сливарово се сече до голо. Това редно ли е според вас?
- Няма такова нещо в Странджа. Това, което сте видели е възобновителна сеч, лесовъдно мероприятие. Разчистваме място на младите дървета. То е като при хората – старите отстъпват място на младите. Но нека излязат резултатите от проверката, ще ги предоставя първо на вас.    

 

 

 



Този палат пък е на ВиК шефът на Малко Търново Вълчо Капков. Негова била заслугата в селото да пият ръждива вода Красивата вила е на шефа на общинските гори Атанас Тянков. Под дървеното мостче до скоро минавала река Младежка, но той я отбил. Пречeла му Тази анемична рекичка, в която вече няма и риба, трябвало да бъде укрепвана, за да не залее някой ден Младежко, вълнуват се местните хора

В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки