Върнаха в дивата природа три мечета, останали сираци


Върнаха в дивата природа три мечета, останали сираци
Снимка: Велико Балабанов/WWF
14 Май 2024, Вторник


Вижте историята на Никола, Мишо и Анета

Автор: Десант

През юли миналата година Спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, само и уплашено, то получи името Никола и бе намерило убежище на дърво в двора на имот в село Костенец. 

През октомври 2023 г. в разстояние от няколко седмици Отрядът спаси още две мечета сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. Така малката Анета и братчето й Мишо получиха още един шанс за живот. Те прекараха известно време в Парка за мечки в Белица, единственото защитено място в България, което осигурява шанс за нов живот на спасени мечки. След това бяха транспортирани до специализирания център за рехабилитация „Арктурус“.

От 2019 г. насам това е третата операция по освобождаване на мечета в техния естествен хабитат, която се провежда в България, и втората с участието на WWF.  Хуба, Вихър и Горан, които бяха намерени сами в Родопите и прекараха близо година на възстановяване в центъра „Арктурус“, бяха върнати обратно в дивата природа през пролетта на 2022 г. в съвместна акция на WWF, Министерство на околната среда и водите и Фондация „Четири лапи“.

След рехабилитация в специализиран център в Гърция Никола, Мишо и Анета отново са в дивата природа.

Трите мечета бяха пуснати на свобода на внимателно подбрано място, местообитание на кафяви мечки, на територията на Национален парк „Рила“. Това стана възможно, след като специалистите прецениха, че са достигнали подходяща възраст и килограми, гарантиращи, че няма да имат естествени врагове.

„Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои необходимите за живот умения. Няма откъде да научи как да си набавя храна, как да се защитава, да се крие, да различава опасностите и да се катери по дърветата. Престоят му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде истинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен шанс за оцеляване. Така, освен че опазваме неговия живот, работим и за превенция на евентуални бъдещи конфликти с потенциални щети“, разказва консервационният биолог Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от WWF и НП „Рила“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки